Sinds enige tijd hebben wij ontzettend mooie houten wandplanken in de keuken en ook bij mijn klanten adviseer ik deze vaak. Als je een keuken zonder bovenkastjes hebt, kan een stoere houten wandplank heel veel toevoegen qua styling. Van mijn klanten krijg ik dan vaak de vraag “maar wat zet ik er dan op?”. Vandaag een overzichtje met mijn tips over het stylen van een wandplank in de keuken.

Praktisch of stylish?

Allereerst natuurlijk de vraag of je voor meer praktisch gebruik gaat van je wandplank of deze echt alleen voor decoratieve doeleinden gaat gebruiken. Heb je onvoldoende ruimte in je keukenkastjes voor al je servies en kopjes? Dan kan het handig zijn om je wandplank als extra opbergplek te gebruiken. Heb je eigenlijk alles al netjes opgeborgen? Dan kun je losgaan met mooie decoratie. Ik combineer zelf beide opties, wat ook een prima mogelijkheid is.

Kopjes

Mijn favoriete onderdeel voor op een wandplank in de keuken zijn toffe kopjes. Wij hebben zelf een combinatie van vintage koffiekopjes en de 70’s look koffiemokken van HK Living (enorme aanrader!). Vaak staat je koffieapparaat ook op het aanrecht, dus dit maakt meteen dat je makkelijk een kopje kunt pakken. Daarnaast zien een aantal mooie opgestapelde mokken er gewoon onwijs leuk uit! En houd je van thee drinken? Dan mag een leuke theepot natuurlijk niet ontbreken.

tips styling wandplank keuken

(Wijn)glazen

Een beetje in lijn met de kopjes, zijn glazen. Ik gebruik onze wandplank met name voor het uitstallen van mooie wijnglazen. De simpele glazen die we hebben, staan in de servieskast. Maar echt unieke exemplaren zet ik graag in het oog neer. Bij ons vind je met name vintage wijnglazen op de plank, maar daarnaast zie je ook steeds meer merken die ook met hele bijzondere wijnglazen komen (zoals Ferm Living).

Kookboeken

Een ander leuk item om uit te stallen op je wandplank in de keuken zijn toffe kookboeken. Handig om bij de hand te hebben in de keuken, maar ook gewoon heel decoratief. Ik heb er altijd 1 of 2 van m’n favorieten staan.

(Kruiden)plantjes

Ik heb zelf best groene vingers, maar kruidenplantjes en ik zijn niet een heel groot succes (tenzij buiten in de tuin). Ik raad dus vaak aan om kruidenplantjes op de wandplank te zetten, maar zelf doe ik dit niet haha. Ik heb wel gewone planten op de plank staan. Vooral hangplanten geven een heel erg leuk effect en maken het allemaal wat speelser. Je kunt bijvoorbeeld voor een Chinees Lantaarnplantje gaan of iets van een Scindapsus.

Kookaccessoires

Dit is een breed begrip natuurlijk, maar je kunt zo’n wandplank ook perfect inzetten voor allerlei accessoires die je nodig hebt met koken. Denk aan een leuke pot met pollepels, een mooie houten serveerplank rechtop tegen de wand, etc. Ook mooie weckpotten met noten, havermout of andere ingrediënten doen het vaak heel goed als decoratie.

Olijfolie en andere smaakmakers

Iedereen gebruikt wel olijfolie in de keuken en het is vaak fijn om die een beetje bij de hand te hebben. Een mooie fles olijfolie (of andere olie) mag dan ook niet ontbreken op je wandplank. Je kunt daarnaast nog denken aan een mooi peper- en zoutstel als decoratie.

tips styling wandplank keuken

Laatste tips voor de styling

Je kunt heel veel kanten op met de decoratie op de wandplank in de keuken. Wees lekker creatief! Vaak is het mooi als je zorgt dat het allemaal niet te symmetrisch is. Probeer bijvoorbeeld ook hoogteverschil toe te passen. Dus een rechtopstaand kookboek, daarnaast een paar kopjes die wat lager zijn en daarnaast dan weer een hangplantje, wat sierlijk naar beneden hangt. Dit maakt het meteen een stuk sfeervoller!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!