Een nieuwe plant toevoegen aan je woonkamer, slaapkamer of waar dan ook in huis is altijd leuk. Ik vind het tuincentrum echt een heerlijke plek en vind met name het snuffelen tussen alle kamerplanten fantastisch. Maar waar let je nou op als je een nieuwe plant wilt kopen? En hoe voorkom je dat je een miskoop doet? Vandaag mijn beste tips voor het aanschaffen van nieuwe planten.
In de winkel of online?
Tegenwoordig hoef je natuurlijk niet perse meer naar het tuincentrum om een nieuwe kamerplant te kopen. Je vindt ze bij allerlei supermarkten en bouwmarkten en zelfs in interieurwinkels. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om online kamerplanten te bestellen. Het heeft beide z’n voor- en nadelen wat mij betreft. Planten zijn allemaal anders en in het tuincentrum kun je dus zelf de plant selecteren die het beste bij jou past. Dus dan kun je gericht zoeken naar een exemplaar dat bijvoorbeeld wat hoger en wat smaller is en precies in dat ene hoekje past. Ook zie je meteen hoe de gezondheid van je gewenste kamerplant is.
Online kamerplanten bestellen is makkelijk en scheelt je zelf sjouwen. Ook handig als je bijvoorbeeld geen auto hebt of niet in de buurt van een tuincentrum woont. In mijn ervaringen worden de planten goed verpakt en komen ze in goede conditie aan, rechtstreeks van de kweker (dit is gebaseerd op mijn eerdere bestellingen bij plantje.nl). Wat je van tevoren niet kunt bepalen, is welke exacte plant jij krijgt. Er staat altijd een formaat bij vermeld in de webshop, maar dit zal natuurlijk nooit exact kloppen en het model kan net wat anders zijn als op het plaatje.
M’n volgende tips zijn dan ook met name gericht op het kopen van je plant in een fysieke winkel, omdat je hier zelf de keuze hebt.
1. Voorbereiding
Deze stap sla ik zelf nog weleens over en dat is eigenlijk nooit handig. Bepaal dus thuis van tevoren voor welke plek je een nieuwe kamerplant zoekt en welke potmaat deze ongeveer moet hebben. Heb je nog een lege plantenpot waar je een nieuwe bewoner voor gaat zoeken? Meet dan de diameter op van de pot voordat je naar de winkel gaat. Bij mij blijkt het inschatten van de maat in de winkel altijd opeens toch vrij lastig 😉
Bedenk ook alvast of de gewenste plek voor de nieuwe plant een plek is met veel daglicht of juist meer schaduw. Is het een plek waar mogelijk tocht zal optreden of juist niet? Dit zijn allemaal handige dingen om te weten en daarop de aanschaf van je nieuwe kamerplant te baseren. Meet eventueel ook nog welke breedte en hoogte qua plant hier goed zouden passen en je bent ready to go!
2. Vervoer
Deze stap hoort nog een beetje bij de voorbereiding van stap 1, maar bedenk alvast hoe je je plant (of planten) gaat vervoeren. Op de fiets is een mogelijkheid, maar dan moet de plant natuurlijk niet te groot zijn. In de auto is altijd handig, maar ook dat heeft z’n beperkingen. Ik heb zelf een cabrio, dus kan grote planten met het dak open vervoeren. Nadeel daarbij is alleen weer dat op de snelweg rijden met planten en een open dak veel te veel wind oplevert en dat veel planten daar niet echt gelukkig van worden. Ik probeer het dan dus zo uit te kienen dat ik bijvoorbeeld alleen binnendoor weggetjes neem.
In het najaar en in de winter heb je ook te maken met kou. Dit is voor veel kamerplanten funest. Zeker de tropische exemplaren, zoals de bananenplant, kunnen hier echt het loodje door leggen. Zelfs als ze maar heel even aan de kou zijn blootgesteld. De meeste tuincentra hebben inpakmateriaal bij de kassa liggen om je plant enigszins te beschermen. Gebruik dit sowieso! Toch zal ik je het vervoeren van een tropische kamerplant op de fiets in de winter niet aanraden.
3. Check de conditie
In de winkel krijg je al snel een indruk hoe de planten erbij staan. In een tuincentrum zit dit meestal wel goed en zul je vooral veel blije kamerplanten aantreffen die er goed verzorgd uitzien. In een bouwmarkt of interieurwinkel kan dit nog weleens anders zijn. Er is vaak helemaal niet voldoende lichtinval voor de planten die ze verkopen en ook de verzorging wordt niet door experts gedaan. Ga dan niet “zielige planten redden”. Ik ben hier ook weleens ingetrapt en het loopt vaak niet goed af kan ik je zeggen. Ik kocht bijvoorbeeld een Alocasia Polly in de bouwmarkt. Daar stonden ze er eigenlijk al heel zielig bij. Een tripje naar huis deed hem vervolgens ook geen goed en de plant stierf helaas al na enkele dagen echt af. Daarna kocht ik een gezonde Alocasia Polly in het tuincentrum en deze staat al ruim een jaar volop te groeien en heeft zelfs twee bloemen gebroed. Ik raad je dus aan echt te gaan voor planten die er goed uitzien en niet voor de sneue exemplaren.
Eigenlijk is mijn advies dus ook altijd om bij voorkeur in een tuincentrum of bij een kweker te kopen, omdat je hier toch meer garanties hebt dat de kamerplanten ook gezond zijn.
4. Check op beestjes
Het is mij nog nooit gebeurd gelukkig, maar het kan helaas voorkomen dat een kamerplant al ziektes of beestjes heeft in de winkel. Welke beestjes dit dan zijn? Dan moet je even mijn blog lezen over beestjes in je kamerplanten. Mijn advies: blijf hier echt weg van (en raak ze dus liever ook niet aan). Veel van dit soort plagen zijn enorm besmettelijk en als je dus zo’n kamerplant mee naar huis neemt, heb je voor je het weet een groot probleem. Liever dus even goed checken en dit vermijden, voordat al je planten vol zitten. Als je je potentiele nieuwe aanwinst checkt, kijk dan ook altijd even onder de blaadjes, want daar zitten veel beestjes verstopt. Om te checken op rouwvliegjes kun je eventueel een paar keer op de potgrond tikken. Als er minuscule vliegjes omhoog springen, dan moet je deze plant zeker laten staan. In de tuincentra hier in de buurt heb ik trouwens gelukkig nooit zieke kamerplanten gezien, maar ik ben er wel altijd alert op.
5. Maat van de kweekpot en plantenpot
Meestal is het zo dat de kamerplanten in de winkel in een kweekpotje staan. Je weet wel, zo’n plastic potje. Vaak zijn de planten hierin opgekweekt en is he potje inmiddels al iets te krap geworden om de plant echt goed verder te laten groeien en bloeien. Ik raad je dus aan om het liefste de plant na aankoop over te potten in een grotere pot. Kies bij voorkeur voor een plantenpot die ongeveer 20% groter is in diameter. Houd hier dus ook rekening mee bij de aankoop van je kamerplanten.
6. Google je plant
Ken je de kamerplant die je wilt kopen nog niet zo goed? Google de naam dan even voordat je hem koopt. Doe ik ook altijd. In de winkel vind je natuurlijk wel van die kartonnen labels bij je plant met tips over de verzorging. Heel eerlijk? Ik word daar geen wijs uit hoor! Een gieter die tot de helft vol zit en dan de aanwijzing “1x per week” erbij…. Geen idee of die plant nou wat natter of wat droger wil staan. Of de aanwijzing “halfschaduw”…. Ik word daar niet enorm veel wijzer van merk ik. Waar ik wel wijzer van word, is een website waarop ik informatie lees over de oorspronkelijke leefomgeving van de kamerplant, tips over hoe vochtig de potgrond moet zijn en of ie voor een raam op het zuiden moet staan of niet. Even googlen dus voordat je definitief besluit deze plant te kopen. Want wie weet lees je toch opeens dat de plant helemaal niet goed past bij de plek die je voor ogen had. Zonde om hem dan mee te nemen, want daar maak je de plant ook niet blij mee.
7. Online kamerplanten bestellen
Als laatste nog een kleine tip voor als je online je kamerplanten gaat bestellen. Let erop of je het bezorgmoment kunt uitkiezen en zorg er dan natuurlijk ook voor dat je dan thuis bent. Een plant wordt niet blij van het bivakkeren in een kartonnen doos zonder licht, dus het liefst wil je hem zo kort mogelijk in het bezorgproces hebben. Ik heb zelf dus goede ervaringen met Plantje.nl, maar er zijn volgens mij veel meer webshops die kamerplanten professioneel kunnen thuisbezorgen. Lees voor de zekerheid op hun website hoe ze het vervoer regelen, dan weet je wat je kunt verwachten.
Geef een reactie