fbpx

10 tips voor het verven van muren binnenshuis

 • tips muur verven binnenshuis

Geregeld verf ik een muurtje in huis en het resultaat daarvan valt of staat met de juiste voorbereidingen. Daarom vandaag een lijstje van mijn 10 beste tips bij het verven van een muur binnenshuis.

1. Kwaliteit verf

Koop jij ook nog altijd je verf in de bouwmarkt? Ik deed dit ook tot voor kort. Toen ik een tijdje geleden uitleg kreeg bij een professionele verfwinkel kwam ik erachter dat de bouwmarkt-verf helemaal niet zo goed van kwaliteit is. Natuurlijk kost professionele verf wat meer, maar het resultaat is er ook naar. De verf is goed dekkend en brengt makkelijk aan. En als je het online bestelt, valt het qua kosten ook nog eens hartstikke mee.

 

2. Afwasbare verf

Afwasbare verf vind ik echt een topuitvinding! Wij gebruiken het niet alleen in de keuken, maar zelfs door het hele huis vanwege de kwijlende hond. Als ie met z’n kop schudt, zit het kwijl soms echt tot op de muren namelijk. Ook met kinderen is dit gewoon onwijs handig. Voorheen koos ik voor een variant van de bouwmarkt, maar deze bleek niet zo afwasbaar als beloofd werd op de verpakking. Echt vieze vlekken kreeg ik namelijk alsnog slecht weg, waardoor ik geregeld een muurtje opnieuw stond te witten. Inmiddels heb ik echt een topverf gevonden voor ons huis, namelijk Sikkens Rezisto (en dan de matte variant). Deze verf wordt ook bijvoorbeeld op scholen en in ziekenhuizen gebruikt en zorgt dat vlekken ook echt niet kunnen hechten aan de muur. Ideaal! Iets prijziger dan gewone verf, maar aangezien ik nu niet elke keer muurtjes opnieuw sta te schilderen, is het uiteindelijk goedkoper.

 

3. Huur een kleurenwaaier

Wil je echt even goed verschillende kleuren kunnen vergelijken? Dan is een goede kleurenwaaier echt een must. Ik gebruik o.a. de Sikkens 5051 in mijn werk. Deze waaiers zijn helaas wel erg prijzig, maar daar is een goede oplossing voor. Je kunt ze namelijk ook huren! Dit kan bijvoorbeeld bij de bouwmarkt, maar ook bij verschillende online verfshops (je kunt hem dan bestellen en vaak binnen 30 dagen weer retour sturen). Ideaal als je even een weekje wilt nadenken over de verschillende opties, maar niet direct een vermogen neer wilt tellen voor een eigen waaier. Een aantal merken bieden gratis kleurenkaarten aan, zoals Farrow&Ball en Little Greene.

 

4. Laat dure merken mengen

Jaren geleden al ontstond mijn liefde voor de kleuren van dure verfmerken. Zo viel ik zo’n 8 jaar geleden al eens voor een prachtige kleur van Farrow & Ball, maar was de verf op dat moment wel erg exorbitant van prijs voor een student. Dé tip die ik je hierbij wil geven, is om de verf te laten mengen. Dit kan gewoon in de bouwmarkt (wat ik toen dus ook deed), maar ook professionele verfmerken kunnen met de kleurcode de verf voor je mengen in de gewenste kleur.

 

5. Secuur afplakken

Afplakken vind ik één van de belangrijkste stappen in het verfproces. Als je dit netjes doet, krijg je een heel strak effect. Kies ook hier weer niet voor de meest budget variant tape, maar een versie met meer kwaliteit. Ik gebruik het liefst wat bredere tape, zodat ik minder snel foutjes maak. Vaak ben ik relatief veel tijd kwijt met het netjes afplakken, maar het resultaat mag er dan ook wezen.

 

6. Werk van buiten naar binnen

Begin altijd met de randen. Deze verf je netjes met een kwast. Ook rond bijvoorbeeld stopcontacten verf ik meteen even met de kwast. Hierna ga je het grote vlak invullen met een roller. Ik werk altijd van boven naar beneden en van links naar rechts en rol ongeveer 2-3 keer over dezelfde plek. Wanneer je voldoende verf op je roller hebt, zul je merken dat je niet hard hoeft te duwen en krijg je ook geen gekke strepen. Houd er rekening mee dat je vaak twee lagen verf zal moeten aanbrengen voor een echt mooie dekking.

 

7. Kies de juiste kwasten

Kies een roller die geschikt is voor jouw type muur. Zo vraagt een glad gestucte muur om een andere roller dan een muur met structuur. Kijk ook even naar het formaat van je roller in combinatie met je verfbak. Zo had ik een keer dat de beugel van m’n handvat net te breed wat voor m’n verfbak. Heel irritant, want zo kun je je verf niet goed over je roller verdelen. Overigens pak ik per klus een nieuwe roller, want goed schoonmaken vind ik erg lastig. Kwasten en verfbakken hergebruik ik dan weer wel.

 

8. Nat doekje bij de hand

Zorg altijd dat je een nat doekje (of stukje keukenpapier) bij de hand hebt om eventuele foutjes direct te corrigeren. Het is me vaak genoeg gebeurd dat ik dacht dit niet nodig te hebben en dan halverwege de klus toch snel naar de keuken moest rennen om op tijd een doekje te halen om foutjes te corrigeren. Als je gewoon een doekje klaarlegt, heb je hem waarschijnlijk niet eens nodig (leert de ervaring).

 

9. Afplaktape verwijderen

Verwijder altijd direct na het schilderen de afplaktape van de muur, dus als de verf nog nat is. Zo voorkom je dat je de net geschilderde verf beschadigt.

 

10. Heb geduld!

Last but not least: geduld is heel belangrijk. Dit heb je nodig bij het secuur afplakken, bij het netjes schilderen van de randjes, eigenlijk voor de gehele klus. Zorg dat je gewoon lekker de tijd hebt en ga er nooit van uit dat je na één laagje klaar bent. Ook als je klaar bent met je klus, is het slim om niet gehaast dingen terug aan de wand te gaan hangen of te gaan schuiven met meubels. Je baalt pas echt als je je net geschilderde muur beschadigt.

 

Heb je het resultaat van mijn laatste verfklus trouwens al gezien? Ik gaf de slaapkamer een make-over met een mooie roze tint.

styled by sabine signature

2018-05-18T11:26:48+02:0018-05-2018|DIY|6 Comments

6 Comments

 1. Martijn 31 mei 2018 at 16:38 - Reply

  Ha Sabine,

  Wat heb je dit weer inspirerend geschreven! En je slaapkamermuur is inderdaad geweldig goed gelukt. Ik heb 2 vraagjes over verven:
  – je hebt het in dit stuk over matte muurverf. Die is momenteel nogal hip maar kennelijk is in mijn omgeving niemand hip genoeg om ‘m te gebruiken… Daarom wil ik graag van jou weten wat matte verf doet met de uitstraling van een muur in vergelijking met ‘gewone’ muurverf. Ik ben een beetje bang dat mat erg veel licht absorbeert maar ik weet niet of dat klopt. Als jij iets kunt zeggen over de look and feel van een matte muur (in een lichte kleur) dan maak je mij heel blij.
  – Mijn 2e vraag gaat over je tip om de kleur van een duur merk zelf te laten mengen in de bouwmarkt. Daar heb ik ook weleens aan gedacht, maar hoe kom je dan aan de kleurcode, want daar staat of valt alles natuurlijk mee.

  • styledbysabine 4 juni 2018 at 13:06 - Reply

   Ha Martijn,
   Dank voor je reactie. Die matte verf is inderdaad “hip” momenteel, maar ik merk dat juist dat matte het heel goed doet in mijn interieur. Ik kies toch vaak voor wat poederige tinten die extra goed uitkomen met een matte finish. In een meer klassiek interieur met wat meer klassieke kleuren zou ik het niet zo snel doen. Dat mengen in de bouwmarkt gaat 9 van de 10 keer goed als je het merk en de kleurnaam van dat merk weet (bijv. Farrow&Ball weten ze in de bouwmarkt). Anders is het een kwestie van Googlen en kom ik meestal ook wel achter de “normale” kleurcode. Succes!

 2. Marie 13 juni 2018 at 16:08 - Reply

  Ik ben het erg eens met punt 7. Welke kwasten je gebruikt heeft veel invloed op de finish en het resultaat van de geverfde muur. Ook wanneer je rollers gebruikt en met z’n tweeën werkt, raad ik aan om allebei dezelfde te gebruiken om verschillende structuren te voorkomen. Ik spreek uit ervaring!

  • styledbysabine 13 juni 2018 at 16:10 - Reply

   Ha Marie, goeie toevoeging ook om allebei dezelfde roller te gebruiken!

 3. Marie de Jonge 28 augustus 2018 at 13:32 - Reply

  Het is inderdaad de beste keuze om verf te kopen van hoge kwaliteit. Deze blijft langer mooi en is vaak ook makkelijk aan te brengen en te verdelen op de muur. Deze hoeft overigens ook niet heel veel duurder te zijn dan normale bouwmarkt verf. Ik raad het dus echt aan!

 4. Vincent Rondwijk 31 januari 2019 at 11:33 - Reply

  Ik sluit mij hierbij aan Marie, het maakt je klus echt een stuk gemakkelijker. Heb vorige week ook mijn woonkamer een nieuw kleurtje gegeven. De verf dekte na een laag al goed, en met twee lagen zag het er perfect uit. Ik heb al veel complimenten gekregen!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
light peach blossom
Slaapkamer make-over met Light Peach Blossom

Bij de verhuizing naar ons huidige huis had ik in de slaapkamer een muur in de kleur Early Dew van...

Sluiten