Geregeld verf ik een muurtje in huis en het resultaat daarvan valt of staat met de juiste voorbereidingen. Daarom vandaag een lijstje van mijn 10 beste tips bij het verven van een muur binnenshuis.

1. Kwaliteit verf

Koop jij ook nog altijd je verf in de bouwmarkt? Ik deed dit ook tot voor kort. Toen ik een tijdje geleden uitleg kreeg bij een professionele verfwinkel kwam ik erachter dat de bouwmarkt-verf helemaal niet zo goed van kwaliteit is. Natuurlijk kost professionele verf wat meer, maar het resultaat is er ook naar. De verf is goed dekkend en brengt makkelijk aan. En als je het online bestelt, valt het qua kosten ook nog eens hartstikke mee.

 

2. Afwasbare verf

Afwasbare verf vind ik echt een topuitvinding! Wij gebruiken het niet alleen in de keuken, maar zelfs door het hele huis vanwege de kwijlende hond. Als ie met z’n kop schudt, zit het kwijl soms echt tot op de muren namelijk. Ook met kinderen is dit gewoon onwijs handig. Voorheen koos ik voor een variant van de bouwmarkt, maar deze bleek niet zo afwasbaar als beloofd werd op de verpakking. Echt vieze vlekken kreeg ik namelijk alsnog slecht weg, waardoor ik geregeld een muurtje opnieuw stond te witten. Inmiddels heb ik echt een topverf gevonden voor ons huis, namelijk Sikkens Rezisto (en dan de matte variant). Deze verf wordt ook bijvoorbeeld op scholen en in ziekenhuizen gebruikt en zorgt dat vlekken ook echt niet kunnen hechten aan de muur. Ideaal! Iets prijziger dan gewone verf, maar aangezien ik nu niet elke keer muurtjes opnieuw sta te schilderen, is het uiteindelijk goedkoper.

 

3. Huur een kleurenwaaier

Wil je echt even goed verschillende kleuren kunnen vergelijken? Dan is een goede kleurenwaaier echt een must. Ik gebruik o.a. de Sikkens 5051 in mijn werk. Deze waaiers zijn helaas wel erg prijzig, maar daar is een goede oplossing voor. Je kunt ze namelijk ook huren! Dit kan bijvoorbeeld bij de bouwmarkt, maar ook bij verschillende online verfshops (je kunt hem dan bestellen en vaak binnen 30 dagen weer retour sturen). Ideaal als je even een weekje wilt nadenken over de verschillende opties, maar niet direct een vermogen neer wilt tellen voor een eigen waaier. Een aantal merken bieden gratis kleurenkaarten aan, zoals Farrow&Ball en Little Greene.

 

4. Laat dure merken mengen

Jaren geleden al ontstond mijn liefde voor de kleuren van dure verfmerken. Zo viel ik zo’n 8 jaar geleden al eens voor een prachtige kleur van Farrow & Ball, maar was de verf op dat moment wel erg exorbitant van prijs voor een student. Dé tip die ik je hierbij wil geven, is om de verf te laten mengen. Dit kan gewoon in de bouwmarkt (wat ik toen dus ook deed), maar ook professionele verfmerken kunnen met de kleurcode de verf voor je mengen in de gewenste kleur.

 

5. Secuur afplakken

Afplakken vind ik één van de belangrijkste stappen in het verfproces. Als je dit netjes doet, krijg je een heel strak effect. Kies ook hier weer niet voor de meest budget variant tape, maar een versie met meer kwaliteit. Ik gebruik het liefst wat bredere tape, zodat ik minder snel foutjes maak. Vaak ben ik relatief veel tijd kwijt met het netjes afplakken, maar het resultaat mag er dan ook wezen.

 

6. Werk van buiten naar binnen

Begin altijd met de randen. Deze verf je netjes met een kwast. Ook rond bijvoorbeeld stopcontacten verf ik meteen even met de kwast. Hierna ga je het grote vlak invullen met een roller. Ik werk altijd van boven naar beneden en van links naar rechts en rol ongeveer 2-3 keer over dezelfde plek. Wanneer je voldoende verf op je roller hebt, zul je merken dat je niet hard hoeft te duwen en krijg je ook geen gekke strepen. Houd er rekening mee dat je vaak twee lagen verf zal moeten aanbrengen voor een echt mooie dekking.

 

7. Kies de juiste kwasten

Kies een roller die geschikt is voor jouw type muur. Zo vraagt een glad gestucte muur om een andere roller dan een muur met structuur. Kijk ook even naar het formaat van je roller in combinatie met je verfbak. Zo had ik een keer dat de beugel van m’n handvat net te breed wat voor m’n verfbak. Heel irritant, want zo kun je je verf niet goed over je roller verdelen. Overigens pak ik per klus een nieuwe roller, want goed schoonmaken vind ik erg lastig. Kwasten en verfbakken hergebruik ik dan weer wel.

 

8. Nat doekje bij de hand

Zorg altijd dat je een nat doekje (of stukje keukenpapier) bij de hand hebt om eventuele foutjes direct te corrigeren. Het is me vaak genoeg gebeurd dat ik dacht dit niet nodig te hebben en dan halverwege de klus toch snel naar de keuken moest rennen om op tijd een doekje te halen om foutjes te corrigeren. Als je gewoon een doekje klaarlegt, heb je hem waarschijnlijk niet eens nodig (leert de ervaring).

 

9. Afplaktape verwijderen

Verwijder altijd direct na het schilderen de afplaktape van de muur, dus als de verf nog nat is. Zo voorkom je dat je de net geschilderde verf beschadigt.

 

10. Heb geduld!

Last but not least: geduld is heel belangrijk. Dit heb je nodig bij het secuur afplakken, bij het netjes schilderen van de randjes, eigenlijk voor de gehele klus. Zorg dat je gewoon lekker de tijd hebt en ga er nooit van uit dat je na één laagje klaar bent. Ook als je klaar bent met je klus, is het slim om niet gehaast dingen terug aan de wand te gaan hangen of te gaan schuiven met meubels. Je baalt pas echt als je je net geschilderde muur beschadigt.

 

Heb je het resultaat van mijn laatste verfklus trouwens al gezien? Ik gaf de slaapkamer een make-over met een mooie roze tint.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!