Toen ik recent een berichtje ontving van een volger dat ze het zo leuk vindt dat ik kleding steeds opnieuw draag en combineer tot verschillende outfits, vond ik dat heel leuk om te horen. Ik draag kledingstukken inderdaad het liefst jarenlang en steeds weer opnieuw. Dit is niet alleen duurzaam, maar ik geniet er ook gewoon van dat ik items steeds weer kan dragen. En het is goed voor je portemonnee natuurlijk. In deze blog al mijn tips om je kleding langer te kunnen dragen.

Aanschaf

Eigenlijk begint het allemaal bij de aanschaf van kleding. Of je nu nieuw of tweedehands koopt; een weloverwogen aankoop kan ervoor zorgen dat je je kleding de aankomende jaren met plezier kunt dragen.

Geen impulsaankopen

Begin met het afschaffen van impulsaankopen. Met name de uitverkoop kan je soms verleiden tot het kopen van kledingstukken die uiteindelijk ergens achter in je kledingkast belanden. Mijn hoofdregel blijft om minstens één nachtje te slapen over een aankoop. Liefst nog langer. Klik een item dat je op het oog hebt naar een favorietenlijst en laat het daar gerust een week staan. Als je het item dan nog steeds wilt kopen, is het wellicht een goede aankoop. Ik ben bijvoorbeeld een enorme fan van het merk Free People. Ik zet daar wekelijks wel een item op mijn favorietenlijst, maar koop lang niet al die kledingstukken. Als ik nu terugscroll tussen m’n favorieten zitten daar genoeg items bij waarvan ik absoluut geen spijt heb dat ik ze niet gekocht heb.

Verzin minstens drie outfits

Om jaren plezier van een kledingstuk te kunnen hebben, is het zaak dat je een item met zoveel mogelijk andere dingen uit je kledingkast kunt combineren. Ik verzin dus eerst minstens drie verschillende combinaties, voordat ik tot aankoop overga. Koop dus nooit een kledingstuk, waarvan je al weet dat je er dan ook een andere broek en schoenen bij moet kopen om er überhaupt een leuke outfit van te kunnen maken. Twijfel ik dus over de aankoop van een prachtige, maar prijzige top? Dan kijk ik kritisch in m’n kast of ik deze top met minstens drie broeken die ik al heb goed kan combineren. Is dit het geval, dan zou het een goede aankoop kunnen zijn.

Zo min mogelijk seizoensgebonden items

Natuurlijk ontkom je er niet aan om specifieke items voor de zomer of de winter te kopen. Een aantal jurkje voor als het hoogzomer is en een aantal dikke truien mogen dus zeker niet ontbreken in je kledingkast. Toch probeer ik er verder op te letten dat ik items het liefst het hele jaar door zoveel mogelijk kan combineren. Ik draag vaak outfits met verschillende laagjes, zodat ik er alle kanten mee op kan. Een kimono kan op een warme zomerdag over een luchtig jurkje, maar in de winter ook over een dikke trui gecombineerd worden.

Kies voor kwaliteit

Dit is waarschijnlijk een open deur, maar om kleding zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het zaak om voor kwalitatieve kleding te kiezen. Ik let altijd op materiaalgebruik en heb gemerkt dat over het algemeen de wat duurdere stukken vaak langer meegaan. Geen garantie hoor, want ik heb ook een heel duur jurkje dat nu al voor de tweede keer naar de kleermaker kan omdat de stof uit de naden “glijdt”. Dus een dure, hele delicate stof kan ook juist weer zorgen dat een kledingstuk helemaal niet zo lang meegaat. Ik las laatst een artikel over fast fashion en daaruit begreep ik dat kleding van bijvoorbeeld een Primark bedoeld is om slechts 5 wasbeurten mee te gaan… Absurd natuurlijk.

Kleding langer dragen

Heb je de kleding dan eenmaal aangeschaft, dan is het zaak om het zo lang mogelijk te kunnen blijven dragen. Dit vraagt vooral om creativiteit enerzijds bij het samenstellen van outfits ermee en om liefde anderzijds om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Ook na vele wasbeurten.

Creatief met combineren

Zoals ik al eerder schreef, is het fijn als je elk item met zoveel mogelijk andere kledingstukken kunt combineren. Ben je een beetje klaar met nieuwe combinaties bedenken? Zoek dan eens online naar wat nieuwe inspiratie. Typ op Pinterest bijvoorbeeld eens de omschrijving in van een bepaald kledingstuk. Denk aan “white flared pants” of “dungaree outfits”. Geheid zie je weer wat toffe ideeën voorbijkomen om een kledingstuk te combineren. Je hoeft ook niet elk kledingstuk te dragen zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Ik draag bijvoorbeeld een wikkeljurkje of doorknoopjurkje heel vaak los over een andere outfit heen als een soort kimono. Ook kun je in de winter heel goed een trui dragen over een jurk. Zo ziet de jurk er meer uit als een rok en dat geeft weer een compleet nieuwe look. Een wat saaie of truttige blouse knoop ik op en ik vouw de kraag naar binnen. Probeer maar eens. Geeft een heel ander effect meteen.

Kleding voorzichtig wassen

Ik heb al eens een blog geschreven vol tips voor het wassen van vintage kleding. Maar niet alleen vintage kleding moet je met beleid wassen. Ook nieuwe kleding verdient goede verzorging, zodat je zo lang mogelijk van je aankopen kunt genieten. Het wolwasprogramma van de wasmachine is daarom echt mijn favoriet. Verder raad ik je aan om een goede kledingstomer aan te schaffen. Hiermee fris je kleding makkelijk even op tussen wasbeurten in.

Meer lezen over kledingstomers? Ik heb op mijn blog zowel een review van een handstomer als een uitgebreide blog over mijn staande kledingstomer.

Een goede kleermaker is goud waard

Een andere tip om de levensduur van je kleding ter verlengen, is om op zoek te gaan naar een goede kleermaker. Natuurlijk kun je niet voorkomen dat een kledingstuk in de loop der tijd mankementen gaat vertonen. Maar in plaats van iets meteen weg te gooien, is het vaak nog heel goed te repareren. Onze kleermaker weet echt elk gaatje weer zo te fixen dat je het amper meer ziet. Zo heeft hij al veel van mijn kledingstukken kunnen redden.

Een back-up kledingstuk aanschaffen

Dit is de overweging waard als je een bepaald kledingstuk hebt wat je enorm fijn vindt. Zo heb ik mijn favoriete Lovely Lane shirt in drie kleuren in mijn kast hangen, omdat ik het eerste shirt zo ontzettend vaak droeg. Een succesnummer dus. Voor kledingstukken die uiteindelijk toch gaan slijten, kan het ook fijn zijn om een back-up versie aan te schaffen. Zo draag ik bepaalde flared broeken heel graag, maar na een aantal jaar wordt de stof daarvan toch minder. Ik houd dus het merk in de gaten om te zien of ze nog eens zo’n zelfde broek in de collectie hebben. Daarnaast check ik geregeld Vinted om te zien of mijn favoriete broek toevallig door iemand wordt aangeboden die hem bijvoorbeeld amper gedragen heeft. Why change a winning team? 😉

Tot slot

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk vooral om dat je gaat waarderen welke kleding je hebt en dat je niet continue op zoek bent naar een nieuwe kleding fix. Ik ben dol op het shoppen van kleding, maar waardeer de inhoud van m’n kledingkast ook ontzettend. Om mezelf niet steeds in de verleiding te brengen om nieuwe dingen te kopen, probeer ik mezelf bijvoorbeeld uit te dagen om nieuwe combinaties te maken met kleding die ik al heb. Hopelijk kan ik jou ook inspireren dit te doen en heb je iets aan bovenstaande tips.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!