Sinds een jaar ben ik helemaal verslaafd aan de app Vinted. Dit is een soort Marktplaats, maar dan via een handig systeem, waarbij je iets direct kunt kopen en afrekenen bij een verkoper. Daarnaast shop je niet alleen bij verkopers uit Nederland, maar ook uit België, Frankrijk en Spanje. Ik heb inmiddels al superveel aankopen gedaan en geef je vandaag mijn tips voor de beste koopjes op het gebied van kleding.

LET OP: momenteel (april 2023) zijn er problemen bij het platform Vinted met terugbetalingen. Lees mijn ervaring en waarschuwing alsjeblieft en wees voorzichtig, zodat je je geld niet kwijtraakt!

Gericht zoeken op Vinted

Het voordeel aan Vinted vind ik dat je heel gericht kunt zoeken en dat dit ook prima werkt. Op Marktplaats raak ik altijd een beetje de weg kwijt tussen al het aanbod en tussen alle aanbiedingen van webwinkels. Op Vinted is dit anders. Verkopers geven een merk aan bij het item dat ze verkopen en hier kun je dus heel specifiek op zoeken. Daarnaast kun je makkelijk filteren op maat, soort kledingstuk, kleur, staat en prijs. Ik vind dit dus vooral goed werken als je naar een specifiek merk op zoek bent of zelfs naar een specifiek item van een bepaald merk.

Tweedehands Ganni jurkjes

Mijn eerste tip is dan ook om op merk te zoeken. Je hebt vast wel een aantal merken in je hoofd waarvan je de kleding heel leuk vind. Ik heb dit met merken als Stieglitz, Ganni en Free People. Zo wilde ik al heel lang een bepaald jurkje van Ganni. Best een duur merk en ik had dit jurkje dus niet nieuw in de winkel aangeschaft. Ook gaan de collecties hard en zijn bepaalde populaire jurkjes snel uitverkocht. Het jurkje dat ik in m’n hoofd had, was al van een aantal collecties terug dus ook niet meer nieuw verkrijgbaar. Maar met dit soort merken weet je gewoon dat er genoeg mensen zijn die het kopen en het na een paar keer dragen zat zijn. Door heel specifiek op dit merk, in de categorie jurken en op m’n eigen maat te selecteren, had ik al snel een overzicht van de door mij zo geliefde jurkjes. Even scrollen en prijzen vergelijken en afrekenen maar! Zo kocht ik het jurkje dat oorspronkelijk bijna €250 kostte nu voor €70. En natuurlijk zag ik meteen nog een ander jurkje van dit merk en rekende ook deze af voor slechts €50.

Wat daarbij ook opvalt, is dat sommige items in Nederland heel populair zijn. Waar ik Nederlandse verkopers dat ene specifieke jurkje voor een prijs van €200 zag aanbieden, bood een Spaanse verkoper het aan voor €50. Waarschijnlijk een verschil aan populariteit van dat jurkje per land. Het loont dus ook om je zoekopdracht gewoon eens wat langer in de gaten te houden.

Kleding van influencers

Ook ik zie weleens toffe kleding bij influencers, waarbij ik meteen denk “dat wil ik ook hebben”. Wat ik tegenwoordig vaak probeer is dan om die wens even te parkeren en het item op een later moment tweedehands op de kop te tikken. Er zijn echt meer dan genoeg mensen die hun kleding na één seizoen alweer wegdoen en continue alleen maar in de nieuwste collecties lopen. Ik ben er daar gelukkig niet één van, dus voor mij is een app als Vinted de perfecte manier om toch dat ene leuke item te scoren dat ik bij een influencer zag zonder er de hoofdprijs voor te betalen.

Verder gebruik ik Vinted ook voor het aanschaffen van items die ik al heb. Dit klinkt een beetje raar, maar ik heb bijvoorbeeld bepaalde flared leggings van een merk waar ik al jaren heel blij mee ben. Ik check dus af en toe Vinted om te kijken of ik nog een zelfde exemplaar met ander printje kan vinden. In sommige gevallen koop ik zelfs een back-up exemplaar van een favoriete broek.

Een zoekopdracht opslaan

Handig aan Vinted vind ik daarbij ook dat je je zoekopdrachten kunt opslaan en je ziet dan direct in de zoekbalk hoeveel nieuw aanbod er is voor jouw zoekopdracht. Ik vind dit vooral handig bij bepaalde items die er maar heel sporadisch of bijna nooit opstaan. Zo heb ik al heel lang een bepaald model laarzen van een duur merk in m’n hoofd, die in Nederland niet meer te verkrijgen zijn. In de Vinted app heb ik een zoekopdracht met dat merk en mijn maat ingesteld, zodat ik het direct zie als er nieuw aanbod is voor me. Zo hoop ik de laarzen toch een keer op de kop te tikken. Voor wat bredere zoekopdrachten heb je hier natuurlijk niet zoveel aan, want dan zal de teller al gauw op “99+ nieuwe resultaten” staan.

Waarom items eerst in je favorieten opslaan?

Niet meteen kopen kan trouwens enorm lonen! Ik heb het zo ingesteld dat de verkoper een melding krijgt als ik zijn artikel onder mijn favorieten zet. In mijn ervaring zijn er dan veel verkopers die je willen verleiden het artikel te kopen door je een extra korting te geven. In de meeste gevallen koop ik dus niet meteen, maar sla het item eerst even op om te kijken of er nog een beter aanbod komt. Met hele gewilde producten die ik al een goede prijs vind hebben, doe ik dit trouwens niet. Dan ben ik te bang dat ik het item misloop. Ik let er hierbij trouwens ook op hoeveel hartjes een item al heeft gekregen. Als veel mensen dit item als favoriet hebben opgeslagen, is de kans natuurlijk groter dat het snel verkocht wordt.

Verzendingen vanuit het buitenland

Over het algemeen koop ik meer uit het buitenland dan uit Nederland via Vinted. Dit wordt echt supermakkelijk gemaakt en de verzendkosten zijn enorm laag. Er wordt veelal verzonden met Homerr of Mondial Relay. Beide aanbieders hebben een afhaallocatie vlakbij ons huis, dus dit vind ik ideaal. De verzending duurt uiteraard wat langer, maar dat maakt me niet uit. Zo laat je vaak al een pakketje voor nog geen €3 verzenden vanuit Frankrijk. Let er wel nog even op dat Vinted zelf ook administratiekosten rekent (gelukkig een klein bedrag). Thuis laten bezorgen kan in een deel van de gevallen ook. Alleen de verzending vanuit Spanje is vaak wat duurder (ruim €10) en dit gaat dan met DHL.

Check de reviews

Wat ik verder prettig vind aan Vinted, is dat je elkaar beoordelingen geeft. Zo zie je meteen of een verkoper een goede beoordeling heeft en dus betrouwbaar is. Eén keer zag ik een item bij een verkoper met alleen maar 1 ster beoordelingen met negatieve recensies erbij. Dan sla ik dus mooi even over.

Wanneer er iets misgaat…

Gaat er dan ook weleens wat mis, zul je je afvragen. Ja, die ervaring heb ik helaas ook. Dit is me één keer overkomen. Bij de verzenddienst is mijn pakketje verwisseld met een ander pakket, waardoor ik een verkeerd pakket ontving. Mijn pakket is daarbij kwijtgeraakt. Ik moet eerlijk zeggen dat het nog niet opgelost is, maar dat Vinted wel enorm z’n best doet om dit toch te regelen met de verzenddienst (Homerr in dit geval). Ik krijg minstens eens per week een update van Vinted over hoe het ervoor staat met het probleem en dat ze het heel vervelend vinden dat dit al zo lang duurt.

Uiteraard weet ik dat er online veel negatieve ervaringen met de Vinted app te vinden zijn, maar ik heb dit zelf dus tot nu toe nooit zo ervaren. Als koper zijn er denk ik niet al teveel risico’s en de keren dat een verkoper mijn pakket bijvoorbeeld niet verzond, kreeg ik direct m’n geld automatisch terug.

Mijn ervaring met Vinted

Kortom, wat mij betreft is Vinted ideaal om tweedehands kleding te kopen. Ik maak daarvoor ook amper meer gebruik van Marktplaats sinds ik Vinted ontdekt heb. Je ziet direct een vraagprijs en hoeft dus niet eerst oeverloos te bieden en te onderhandelen. Betalen is lekker makkelijk met Ideal en de verzendkosten zijn laag. Ik ben fan en hopelijk kan ik jou hiermee ook overtuigen. Want hoe fijn is het om geld te besparen door tweedehands te kopen en ook nog eens iets goeds te doen voor het milieu?

Lees ook zeker even mijn andere Vinted blogs:

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!