Duurzaamheid is een onderwerp waar veel van ons mee bezig zijn. Ook ik probeer meer duurzaamheid in mijn kledingkast te krijgen, iets dat stapje voor stapje gaat. Ik ben de laatste jaren wel al een eind gekomen en vertel je vandaag mijn beste tips om een meer duurzame kledingkast samen te stellen. Zo kun je op relatief makkelijke en toegankelijke manier ook meer aan de slag gaan met het kopen van minder fast fashion en meer duurzame alternatieven.

1. Verwijderen van apps en uitschrijven van nieuwsbrieven

Deze eerste stap heeft mij enorm op weg geholpen. Ik merk dat wanneer ik niet op de websites van fast fashion items kijk, ik daar ook geen kleding koop. Zo simpel is het. Voor mij helpt het dus om gewoon niet op de webshops van winkels als H&M en Zara te kijken. Op de momenten dat ik dit nog weleens doe, krijg ik namelijk meteen weer zin om dingen te kopen. Ik zie altijd wel een tof item en de prijzen zijn zo laag dat je geneigd bent om snel overstag te gaan. Gewoon niet openen, helpt mij dus heel erg om dit te voorkomen. Hetzelfde geldt voor nieuwsbrieven. Ik ontvang nog steeds allerhande nieuwsbrieven van webshops, die ik meestal ongelezen weer verwijder. Nog handiger is om jezelf gewoon uit te schrijven voor deze aanbiedingen. Zo zie je die “fantastische kortingen”, “nieuwe collectie” en “must-haves voor dit seizoen” niet voorbij komen en word je minder verleid tot kopen.

2. Maak je kleding zelf (of verdiep je in het proces)

Het feit dat ik begon met breien, heeft me een enorm inzicht opgeleverd. Namelijk dat kleding maken een langdurig proces is, waar een heleboel arbeid en materiaal bij komt kijken. Als je eenmaal zelf iets gemaakt heb, besef je je pas hoe laag die prijzen eigenlijk zijn bij de gemiddelde fast fashion keten. Hoe kan het dat een shirt is ontworpen, de stof voor dit shirtje gefabriceerd is, gekleurd is, in elkaar genaaid door iemand en dat allemaal voor een tientje (of soms zelfs minder)? Nee, dat kan niet. En daar kwam ik pas echt goed achter toen ik zelf kleding begon te maken. Me ging verdiepen in materiaalkosten (voor duurzame materialen) en de tijd en energie die er in 1 kledingstuk gaat zitten. Als ik een zelfgebreide trui laat zien op Instagram, krijg ik nog geregeld de vraag “kun je voor mij ook zo’n trui maken?”. Mijn antwoord is dan altijd iets als “nee, want dat zou een hele dure trui worden”. Vaak werd ik wekenlang aan een enkele trui. Natuurlijk wordt veel kleding in winkels machinaal gemaakt, maar dat neemt nog steeds niet weg dat de prijzen van vele fast fashion ketens totaal niet realistisch zijn als je kijkt naar het hele proces van ontwerp tot fabricage tot verscheping en marketing, etc. Daarbij kom ik meteen op punt 3:

3. Stel je verwachtingen ten aanzien van prijs bij

Hoe vaak ik niet een berichtje op Instagram krijg om me te vertellen dat het jurkje dat ik draag echt “heel erg duur is” en “heel erg boven budget”. Het liefst zou ik dan terugsturen “nee hoor, het jurkje dat jij draagt van de H&M is te goedkoop”, maar goed dat klinkt ook niet erg vriendelijk 😉 Ik heb zelf de afgelopen jaren mijn verwachtingen ten aanzien van een prijs van een kledingstuk bijgesteld. Dus minder vaak kopen en duurdere items kopen, vind ik nu compleet normaal. Ik vind dus een prijs van €200 voor een handgemaakte jurk van een eerlijke en duurzame stof helemaal niet meer hoog. Ik betaal het met liefde. Natuurlijk moet dit financieel wel kunnen en de kans is groot dat je concessies zal moeten doen in hoe vaak je iets nieuws koopt. Ligt dit boven je budget? Dan kun je uiteraard ook heel goed terecht in kringloopwinkels en op markten. Doe ik ook vaak! Al met al merk ik dat ik de items die ik weloverwogen voor een relatief hoog bedrag heb gekocht jarenlang met veel plezier draag. En dat ik tijdens m’n kastopruiming laatst eigenlijk alleen maar kleding van de H&M en Zara aan het opruimen was. Grotendeels in een impuls gekocht en te weinig gedragen. Geloof mij, als je een aantal keer per jaar investeert in echt iets moois wat helemaal bij jou past, dan draag je je kleding altijd met heel veel liefde.

duurzame kledingkast
Dit is “het te dure jurkje”. Handgemaakt is ie, van verantwoorde materialen en helemaal op maat gemaakt en dat voor €200. Duur?

4. Volg accounts gericht op duurzame mode op social media

Dit kan voor mij nog weleens een valkuil zijn. Ik volg best wat accounts op Instagram, waarvan vele modegerelateerd. Ik word dan soms verleid tot het kopen van fast fashion als ik dit bij influencers voorbij zie komen. Sommige meiden laten elke week de tofste nieuwe kleding zien en ik merk dat ik dan geregeld doorklik naar de items die ze laten zien en ze overweeg te kopen. Ik zie op dat soort momenten even hoe zij het steeds weer nieuwe items kopen een soort van normaliseren en hoe beinvloedbaar ik daar blijkbaar in ben. Vandaag een C&A shoprondje, morgen een unboxing van een Zara bestelling en overmorgen een nieuwe outfit van weer een volgende webshop. Op deze manier gebeurt het soms dus ook dat ik in een impuls zelf ook zo’n item aanschaf. Een tijdje terug nog zag ik een “te gekke broek” bij een hip modemerk op Instagram. De broeken zouden heel hard gaan, waren al bijna uitverkocht, etc. Je kent het wel. Dus ik bestelde in een opwelling, want hij was ook maar €34,95. Je raadt het al: de broek leek meer een legging, na 1x wassen op een fijn wasprogramma was de stof in hele slechte staat en het model nergens meer te bekennen. Zonde dus eigenlijk!

Hoe probeer ik dit soort dingen te voorkomen? Ik volg meer duurzame accounts. Meiden die toffe outfits delen met duurzame merken en vintage kleding. Webshops die duurzame kleding verkopen of juist handgemaakte of vintage kleding. Ik merk dat dit voor mij heel goed helpt om zelf ook minder impulsaankopen te doen bij fast fashion ketens. Het voordeel is ook dat ik minder geld uitgeef. Want als iemand die ik volg een vintage outfit deelt, kan ik de items over het algemeen niet direct shoppen via een swipe-up linkje. Ik sla in dat geval de outfit die me zo inspireert ergens op en ga op zoek via bijvoorbeeld marktplaats naar items die erop lijken. Veel leuker ook nog!

5. Sla items op, koop nooit meteen

Deze tip pas ik bijna altijd toe (behalve dus in het geval van de marketingtruc “deze broek gaat hard en is bijna uitverkocht” ;)). Elke keer als ik de neiging krijg een nieuw kledingstuk te shoppen bij een webshop, sla ik dit item eerst op. De meeste webshops hebben wel zo’n favorieten lijstje wat je kunt bijhouden. Maak daar gebruik van. Desnoods gooi je het alvast in je digitale winkelmandje, of laat je simpelweg het tabblad openstaan van de webpagina waarop het kledingstuk te vinden is. Dan kijk je er vervolgens minimaal een dag niet meer naar. Gewoon letterlijk “een nachtje over slapen” dus. Geloof mij als ik je vertel dat ik 9 van de 10 keer het “oh zo gewilde” kledingstuk de volgende dag straal vergeten ben. Dit werkt keer op keer weer! Ik heb inmiddels op verschillende webshops ellenlange favorieten lijsten, waarvan ik geen idee meer heb wat er überhaupt voor kledingstukken in staan. Zo belangrijk was het dus niet om dat ene item te kopen.

6. Marktplaats, kringloopwinkel en de markt

Doelloos scrollen door de “nieuwe collectie” sectie op fast fashion webshops? Been there, done that. Vroeger keek ik elke week wel even. Doe ik niet meer, maar wat doe je dan met die paar minuten dat je even afleiding zoekt, lekker wilt scrollen, of een shopneiging krijgt? Heel simpel: ik open de Marktplaats of Vinted app. Hier kun je ook lekker scrollen tussen kleding, maar dan een stuk duurzamer. Verder ga ik echt zelden shoppen in de stad. Als ik besluit naar de stad te gaan (Amsterdam in mijn geval), dan ga ik gericht naar 1 of 2 winkels en nooit maar dan ook nooit de Kalverstraat of aanverwante straten in. Als ik zin heb om te shoppen, ga ik lekker naar de kringloopwinkel. Nog veel leuker ook dan in zo’n vreselijke Zara winkel vol chagrijnig personeel en rijen voor de pashokjes 😉 Ook op de markt kom ik graag. Het liefst zo’n markt met bergen kleding waar je lekker tussen kunt graaien. Uitgekeken op de plaatselijke kringloopwinkel? Met de Kringloop app op je telefoon zoek je zo weer een andere kringloop in je buurt. Of je maakt zelfs een keer een hele kringloop tour in een ander deel van het land (vind ik echt fantastisch bijvoorbeeld).

Kun je nooit iets leuks vinden in de kringloopwinkel? Lees dan mijn blog met tips voor het vinden van die unieke pareltjes in de kringloop.

Nou, je merkt dat ik wel al een stukje op weg ben naar meer duurzaamheid in mijn kledingkast, maar dat ik ook nog heel wat stappen te nemen heb. Het is een proces en ik vind het leuk om op deze manier te kunnen delen hoe ik dit aanpak. Misschien nog eens leuk als ik deel welke duurzame Instagram accounts en webshops ik graag volg? Laat maar weten!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!