Denk je erover om je eerste designmeubel aan te schaffen? Dan kun je het beste niet over één nacht ijs gaan. Een meubel van een designermerk is vaak behoorlijk prijzig en je wilt dus zeker een goede keuze maken. Als interieurstylist geef ik je vandaag mijn beste tips voor wanneer je erover denkt om een designmeubel aan te schaffen.

Ken je stijl

Dit lijkt een logische tip, maar tijdens mijn interieuradviezen kom ik vaak klanten tegen die nog niet helemaal weten wat hun eigen stijl is. Kijk eerst eens goed rond naar je huidige inrichting en probeer te bedenken welke items of kleuren je blij maken. Ben je niet zo tevreden over je huidige interieur en wil je misschien wel meer veranderen dan de aanschaf van één meubel? Dan raad ik je aan om altijd eerst te starten met het maken van een moodboard.

Hierbij verzamel je eerst een heleboel plaatjes van interieurs die jou aanspreken. Ik adviseer vaak Pinterest hiervoor. Gewoon lekker van alles verzamelen, zonder dat het meteen een geheel moet worden of alles uit één stijl moet zijn. Pas daarna ga je kijken welke gemeenschappelijke punten je kunt ontdekken in de plaatjes die je gepind hebt. Vaak zie je dan bepaalde kleuren terugkomen die je aanspreken, bepaalde gemeenschappelijke kenmerken (zoals stoere elementen of juist het gebruik van natuurlijke materialen) en zelfs bepaalde meubels. Misschien zie je zelfs wel een bepaald designmeubel vaker terugkomen op je verzamelde plaatjes?

Tijdloos versus trendy

Bij het aanschaffen van een designmeubel raad ik je altijd te gaan voor een tijdloos item. Het zou zonde zijn als je veel geld besteedt aan iets dat je over twee jaar weer zat bent. Laat je dus niet leiden door de huidige interieurtrends bij je keuze. Om dit te voorkomen, kun je eens goed kijken naar de meubels die je nu al langere tijd bezit. Wat maakt dat je daar na al die jaren nog zo tevreden over bent?

Bij het kiezen van de kleur van je designbank kun je bijvoorbeeld ook proberen om voor een kleur te gaan die je met zoveel mogelijk andere kleuren goed kunt combineren. Dat betekent niet dat je altijd alleen maar voor “veilige” kleuren als grijs en zwart moet kiezen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een aantal tinten die ik altijd prachtig vind in een interieur en die ik steeds weer kan combineren, ook als ik mijn interieur verander. Je zou eens kunnen kijken welke kleuren of kleurfamilies dit voor jou zijn en daar een keuze uit maken.

tips designmeubel aanschaffen
Vintage of tweedehands design is ook een optie.

Tweedehands is een goede optie

Bij de aanschaf van een designmeubel kan het een hele goede optie zijn om eens de verschillende tweedehands designer websites in de gaten te houden. Misschien loop je zo die tweedehands Leolux fauteuil wel tegen het lijf voor een fractie van de nieuwprijs. Geduld hebben is hierbij natuurlijk wel key, want de kans dat je exact het door jou gewenste meubel meteen tweedehands vindt voor een goede prijs is klein.

Veel designermerken hebben ook outlets, zowel online als offline. Het kan geen kwaad om deze ook eens in de gaten te houden. Daarbij kom ik dan wel meteen op mijn laatste tip.

Geen impulsaankoop

Als laatste wil je jezelf behoeden voor een impulsaankoop. Designmeubels zijn prijzig en soms kan je verleid worden om je slag te slaan door een goede aanbieding. Bedenk je goed of dit inderdaad precies het meubel is dat je wilt kopen. Soms kan een korting van 200 euro je dan over de streep trekken om iets toch te kopen en zeker als het een tijdelijke aanbieding is. Op een dergelijk groot bedrag als dat van een designmeubel moet je echter oppassen dat niet de prijs je tot een impulsaankoop aanzet. Als jij die ene bank al jarenlang zou willen hebben in cognackleurig leer en er nu eentje in de aanbieding is in groen velours, zou je zomaar een miskoop kunnen begaan. Denk dus altijd goed na of je dat specifieke meubel in die kleur ook zou kopen als er geen aanbieding was geweest.

Wat mij betreft kun je bij de aanschaf van een designmeubel beter te voorzichtig zijn dan te impulsief. En het mooie van de designermerken is dat ze vaak met vaste collecties werken en niet met meerdere nieuwe collecties per jaar. Die eetkamerstoel die op je verlanglijstje staat, kun je dus volgend jaar ook nog prima aanschaffen. Een nachtje (of meerdere) erover slapen is dus altijd mijn advies.

Geniet van je designmeubel!

Heb je na goed nadenken dan eindelijk dat prachtige designmeubel aangeschaft? Gefeliciteerd! Geniet ervan, want je hebt nu echt een mooi en duurzaam item gekozen voor je interieur.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!