Geregeld laat ik op mijn kanalen beelden zien van het dorp waar ik woon (Broek in Waterland) en ik ontvang dan altijd leuke reacties. Ook krijg ik geregeld vragen om tips van volgers die een dagje naar Broek in Waterland willen komen. Daarom vandaag in deze blog mijn tips op een rijtje voor een dagje Broek in Waterland en omgeving. Ik zeg alvast ook “omgeving”, omdat ik mensen vaak probeer uit te leggen dat het dorp zelf echt heel klein is en je hier niet perse een hele dag bezig hoeft te zijn. Doet niet af aan het feit dat het dorp echt waanzinnig mooi is en zeker een bezoekje waard. Hierbij mijn tips:

Het dorp Broek in Waterland zelf

Het dorp is dus niet enorm groot, maar wel echt heel erg mooi en je waant je soms echt in een openluchtmuseum. Je kunt het dorp prima bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Amsterdam Centraal ben je met 12 minuten met de bus in Broek in Waterland. Vanaf de bushalte loop je zo beide kanten van het dorp in (er is een tunneltje onder de weg door dat de noord- en zuidkant met elkaar verbindt). Kom je met de auto? Dan is het handig om die aan het begin van het dorp te parkeren. In principe kun je bijna door het hele dorp wel met de auto rijden hoor, maar de straten zijn op sommige plekken ontzettend smal (je kunt elkaar niet passeren) en parkeren is niet zo handig daar dus. Maak het jezelf makkelijk door je auto op de parkeerplaats aan het Nieuwland te zetten. Vanaf daar steek je zo door naar het oude deel van het dorp en kun je te voet verder.

Broek in Waterland

Mijn favoriete straten

Wij wonen zelf aan de zuidkant van het dorp. Hoewel hier ook prachtige straten en mooie houten huizen zijn, zijn mijn favoriete plekken toch wel in Broek noord. Als je vanaf het Nieuwland of vanaf de bushalte daar het dorp inloopt, kun je het beste op het Havenrak beginnen. Hier liggen de bootjes, er wordt met mooi weer gezwommen en in de winter geschaatst. Je vindt hier ook de winkel van Cees Pels (voorheen was dit de rijdende winkel).

Vanaf het Havenrak loop je zo door richting de kerk. Op het kerkplein wordt met mooi weer jeu des boules gespeeld en de kerk heeft een klein terrasje waar je terecht kunt voor een kop koffie. Als je hierna doorloopt het Leeteinde op kom je pas echt in mijn favoriete straatjes. Hier staan waanzinnige houten huizen met mooie tuinen en doorkijkjes. Ook loop je hier langs Het Broeker Huis (zie verderop deze blog). Aan het einde van het Leeteinde kun je via het bruggetje doorsteken naar het Roomeinde. Hier loop je eigenlijk direct tegen de begraafplaats aan (die ook wel echt prachtig is aangelegd).

Als je het Roomeinde dan uitloopt (weer richting de kerk) kun je zo doorsteken naar De Erven. Hier kun je ook weer je ogen uitkijken naar de prachtige houten huizen en vooral de prachtige tuintjes aan het water. Je loopt hier ook langs Het Beroemde Huis, welke veel 17-eeuwse schilderingen bevat. Als het goed is, worden hier ook rondleidingen gegeven (maar dit heb ik nog nooit gedaan).

Aan het einde van De Erven kom je bij een soort mini rotonde. Daar kun je weer teruglopen wat mij betreft. Als je hier de eigen weg inloopt, kom je op de Woudweeren. Daar liggen de woonboten (mijn schoonmoeder woont daar). Op zich een mooi straatje langs het weiland, maar niet enorm boeiend.

Dit waren mijn echte favorieten. Loop vooral rond in het dorp en ontdek zelf ook alle mooie huizen en straatjes. Aan de zuidkant is ook genoeg te zien, met name als je via het Zuideinde loopt.

Eten/drinken in Broek in Waterland

Een supermarkt hebben we niet, maar er zijn een aantal kleine winkels en restaurantjes. Heb je een boodschap nodig? Dan kun je het beste naar “t Winkeltje” gaan aan de zuidkant van het dorp (op het Zuideinde). Dit is een soort ienieminie supermarkt (en postNL punt). Verder zijn er een aantal leuke restaurantjes/café’s:

Het Broeker Huis

Deze noemde ik net al even en dit is een heel fijn restaurant. Er is achter ook nog een mooie binnentuin waar je op het terras kunt zitten, dus ook bij mooi weer is dit een aanrader voor een drankje.

Eetcafé De Drie Noten

Dit is het plaatselijke eetcafé. Gezellige plek voor een drankje en je kunt er ook prima eten.

Pannenkoekenhuis De Witte Swaen

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Het pannenkoekenhuis is gewoon heel kneuterig. Ook met kinderen heel erg leuk en de hond mag ook mee (vinden wij dan weer belangrijk haha). De kaart is enorm uitgebreid en er zijn veel meer gerechten dan alleen pannenkoeken.

IJscafé Antonio

Ja, hier eet je Italiaanse ijsjes in Broek of haal je een verse pizza uit de houtoven af (volgens mij wel alleen in het weekend). Ook voor een Italiaanse espresso kun je hier goed terecht. Doe vooral de groetjes aan eigenaar Antonio (van Sabrrrrrrina… dan weet ie precies wie je bedoelt haha).

Nog een kleine tip mocht je ook coeliakie hebben zoals ik. Het is niet zo heel goed glutenvrij eten hier in het dorp. Ik eet dus zelf ook nooit bij bovenstaande restaurantjes… De enige optie die bij mij altijd goed gaat, is het pannenkoekenhuis en dan neem ik een salade en leg ik het ze goed uit. Bij De Drie Noten moet je absoluut niet zijn en ook bij Het Broeker Huis ben ik een keer heel ziek geworden.

Andere leuke tips in Broek in Waterland

Bootje huren

Tsja, hoe kun je Broek in Waterland beter ontdekken dan met een bootje?! Ik vind dit dan ook echt een enorme aanrader! Wij huren ook elk jaar weleens een bootje en het blijft echt zo leuk. Mijn aanrader is om een bootje te huren bij Theetuin Overleek. Je krijgt daar leuke routes mee en de fluisterbootjes zijn hartstikke fijn. De hond mag ook mee haha! Wel ruim van tevoren reserveren, want ze zitten bij mooi weer vaak vol.

Is Theetuin Overleek al volgeboekt? Geen nood! Dan huur je een bootje bij boerin Nicole in Zuiderwoude. Ook zij verhuurt elektrische bootjes met verschillende routes.

Boerderijwinkel

Boerin Nicole heeft sowieso een leuk plekje om eens te gaan kijken. Bij Arken AE in Zuiderwoude vind je haar boerderijwinkel, B&B en theetuin. Ik vind de B&B en theetuin er niet enorm uitnodigend uitzien, maar ik kom wel geregeld in de boerderijwinkel. In de lente kun je hier ook lammetjes aaien en in het najaar vind je hier een enorm assortiment aan pompoenen. Onze eieren komen altijd hier vandaan.

Volgermeerpolder

Ben je meer van de rust en natuur? Dan kun je goed terecht in de Volgermeerpolder. Deze voormalige vuilnisbelt (ja, echt!) is tegenwoordig een prachtig natuurgebied waar je vele vogels kunt spotten. Je kunt er lekker wandelen en in de verte zie je Amsterdam liggen (volgens mij hoort de Volgermeer officieel ook bij Amsterdam).

Kringloopwinkels rond Broek in Waterland

Ook hier krijg ik geregeld vragen over; waar kringloop ik nou altijd in de buurt van ons dorp? Nou, in ons dorp is helaas geen kringloopwinkel meer. Ik wijk dan zelf ook graag uit naar de Noppes in Volendam of de Noppes in Purmerend. Ook Amsterdam is natuurlijk heel dichtbij, maar vind ik zelf qua kringloopwinkels minder leuk. Volendam en Purmerend kun je prima combineren en als je dan nog niet uitgekeken bent, kun je in Purmerend ook nog naar Malle Pietje (zit vlakbij de Noppes).

Andere favoriete kringloopwinkels van mij zitten in Zaandam. Ik kom graag bij Het Goed in Zaandam en combineer dit soms met de Noppes in Zaandam (die ik wel iets minder leuk vind). Verder kun je eens kijken bij De Boeldag in Koog aan de Zaan.

Roadtripje rond Broek in Waterland

Ons dorp is lang niet het enige mooie dorp in de omgeving en mijn tip is dus om ook de andere leuke dorpjes in landelijk Noord aan te doen. Ik doe dat het liefst met m’n cabrio. Momenteel zijn er wat routes afgesloten door werk o.a. aan de Uitdammerdijk. Dat is echt enorm jammer, want voorheen maakte ik echte hele leuke tripjes. Ik zet ze hieronder op een rijtje, maar dan moet je zelf even kijken of dat ook mogelijk is.

Favo route 1

Broek in Waterland – Ilpendam – Overleek – Monnickendam – Uitdam – Zuiderwoude – Broek in Waterland

Met deze route kom je o.a. langs de Theetuin Overleek, een soort mini kringloopje aan de weg ergens in Overleek (weet even niet precies waar ie zit, maar het kan niet missen) en dan via Monnickendam over de dijk naar Uitdam. Je kunt trouwens ook doorrijden naar Marken in plaats van af te slaan richting Uitdam. Als je Uitdam inrijdt, neem je de eerste afslag er weer uit naar Zuiderwoude en zo rijd je dan weer terug naar Broek in Waterland.

Favo route 2

Broek in Waterland – Zunderdorp – Ransdorp – Durgerdam – Uitdam – Zuiderwoude – Broek in Waterland

Dit vind ik zo’n leuke route en het is echt jammer dat deze nu al een tijdje niet kan door alle wegwerkzaamheden. In de dorpjes Zunderdorp en Ransdorp kijk je je ogen uit en Durgerdam is ook fantastisch met alle dijkwoningen en de wapperende was aan de waslijnen.

Deze route kun je trouwens nog uitbreiden met een stopje in Holysloot. Hier is ook een leuk restaurant met terras (Het Schoolhuis). Je slaat dan na Zunderdorp niet rechtsaf naar Ransdorp, maar blijft daar rechtdoor rijden. Holysloot loopt trouwens dood, dus daarna moet je wel weer omkeren en terug.

Hopelijk heb je zo een aantal tips voor een dagje Broek in Waterland. Laat het me even weten als je op pad bent geweest en wat je ervan vond. Ik ben heel benieuwd!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!