Deze vraag kom ik vaak tegen tijdens interieuradviezen: wat doe je met die ene lange wand in de woonkamer? Is alles in een uitgesproken kleur schilderen te opvallend? Of geeft het juist rust? Of moet je misschien een vlakverdeling maken? Ik geef je vandaag een aantal tips en ideeën voor die ene lange muur waar je je geen raad mee weet.

Verf ideeën voor een lange wand

Met verf kun je natuurlijk veel kanten op en je kunt er ook nog eens redelijk makkelijk mee afwisselen. Een aantal opties voor een lange wand met muurverf zijn:

De hele wand in één tint

Deze meest voor de hand liggende optie kan vaak juist heel mooi uitpakken! Zeker als je een grote woonkamer hebt, waar de lange wand op een verbindende manier kan werken tussen een zithoek en eethoek. Houd er wel rekening mee dat zo’n lange wand natuurlijk een groot oppervlakte is en kijk dus met verschillende stalen echt goed welke verfkleur hier het beste tot z’n recht komt. Zeker als de lange muur helemaal van de voor- tot achterkant van je woning loopt, heb je ook nog te maken met verschillende typen lichtinval. Zorg dus dat je goede (liefst grote) stalen hebt van een aantal verfkleuren en houd die op meerdere plekken tegen de wand aan.

Als je de juiste kleur gekozen hebt, is het zaak om voor een goede kwaliteit muurverf te kiezen. Zeker met kinderen en/of huisdieren kan zo’n hele lange wand in één tint wat kwetsbaarder zijn voor vlekken. Daarnaast kan een verf met matte afwerking en/of donkere kleur ook nog meer vlekgevoelig zijn. Kies dus altijd voor een goede kwaliteit verf en overweeg voor een afschrobbare variant te gaan. Ik heb bijvoorbeeld goede ervaringen met de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Deze verf heeft een prachtige matte afwerking, maar is daarnaast ook heel schrobvast.

stylingtips lange wand
Een geverfde lambrisering.

Vlakverdeling

Je kunt er ook voor kiezen om de lange wand in meerdere vlakken te verven. In dat geval kies je voor een accentkleur die je combineert met de basiskleur van je woonkamer. Enkele opties:

  • Lambrisering verven. Dit zag je een tijdje heel veel in interieurs. Je kunt hierbij kiezen om het onderste deel van de lange wand in een andere tint te verven dan de rest van de muur.
  • Hoge lambrisering verven. Weer eens wat anders dan de standaard geverfde lambrisering. Hierbij zorg je dat de accentkleur tot zo’n 30 cm vanaf het plafond komt (even afhankelijk van hoe hoog je plafonds zijn natuurlijk).
  • Vlak op wand en plafond. Deze optie is heel leuk bij bijvoorbeeld een ronde eettafel. Door een kleurvlak te verven achter de eettafel en deze door te laten lopen over het plafond creëer je echt een knus hoekje.

Ideeën met andere wandbekleding

Behang

Met behang kun je ook een verdeling maken op de lange wand. Je kunt op die manier de wand wat “breken”. Denk aan bijvoorbeeld een behang achter de bank in de zithoek en de rest van de wand in één kleur geverfd. Dit hoeft niet meteen heel druk behang te zijn, maar kan ook iets zijn in een neutrale tint en met een mooie structuur.

Sierlijsten

Met sierlijsten kun je een lange wand ook wat doorbreken. Je kunt op die manier verschillende vlakken creëren op de wand. Laat de lijsten verder leeg en zorg dat zowel lijsten als wand in dezelfde kleur zijn geschilderd. Of kiest ervoor om de omlijstingen te vullen met behang. Ook hier weer hoeft het geen heel uitgesproken behang met print te zijn, maar bijvoorbeeld iets in een rustige kleur met linnenstructuur.

Houten panelen

We zien dit steeds meer in de Nederlandse interieurs; houten wandpanelen. Het doet een beetje aan de schrootjes van vroeger denken, maar dan in een modern jasje. Dit soort wandpanelen zijn ideaal om een lange wand wat op te splitsen en een mooie natuurlijke touch aan je interieurontwerp te geven.

Wanddecoratie

Ook met grote wanddecoratie kun je een lange wand heel goed stylen. Denk er wel even om dat je dan het beste een groot gebaar kunt maken. Je kunt natuurlijk voor een groot schilderij gaan, of meerdere grote schilderijen. Alternatieve opties kunnen een flink behangpaneel (of cirkel) zijn of een groot wandkleed.

stylingtips lange wand
Een op maat gemaakte wandkast

Overige ideeën

Wandlampen

Met wandlampen kun je zo’n lange wand ook wat doorbreken en wat verder aankleden. Zeker als je lichtplan nog niet helemaal op orde is, kunnen wandlampen nog veel bijdragen aan de sfeer.

Grote wandkast

Een kast aan de lange muur in je woonkamer kan ook een hele leuke manier zijn om de wand wat verder aan te kleden. Je kunt bijvoorbeeld zelf een open vakkenkast maken en deze in de kleur van de wand meeverven. Een mooie plek om woondecoratie uit te stallen of misschien wel je boeken- of platencollectie kwijt te kunnen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!