Echt ontspannen zal een verhuizing niet worden, maar je kunt wel proberen om het zo stressvrij te laten verlopen. In dit artikel zet ik 5 tips op een rijtje voor als je gaat verhuizen. Zo maak je de overgang van je oude naar je nieuwe woning zo soepel mogelijk.

1. Voorbereiding per kamer

Een stressvrije verhuizing begint met een uitgebreide voorbereiding. Dit kan je verhuizing echt een stuk makkelijker maken! Ik raad je aan om dit per kamer aan te pakken in je huidige woning. Ga door alle spullen heen die in een kamer staan en ruim alles goed op. Het werkt het beste als je voor jezelf een soort systeem maakt, waarin je spullen verdeeld over meerdere bestemmingen. Van “weggooien” tot “kringloop”, “verkopen” of “meenemen”. Hierbij kun je ook al rekening gaan houden met de termijn waarop je bepaalde items weer nodig hebt. Sommige spullen heb je niet perse nodig in de komende weken naar je verhuizing. Die kun je alvast helemaal goed inpakken in verhuisdozen.

2. Richt je woning op papier in

Om precies te weten welke meubels mee kunnen en welke niet, is het goed om een globaal idee te vormen van de nieuwe inrichting. Bijna in alle gevallen zul je een plattegrond beschikbaar hebben via de makelaar. Dat is handig om te kunnen bepalen welke meubels goed zullen passen en waar die dan moeten staan. Zo kom je er op tijd achter dat bijvoorbeeld jullie grote hoekbank niet goed werkt in de nieuwe woonkamer. Je hebt dan nog de tijd om deze te verkopen en een andere bank uit te zoeken voor het nieuwe huis. Het is zonde om allerlei meubels mee te verhuizen die dan toch niet blijken te passen in de nieuwe woning. Dan kun je ze beter alvast verkopen of weggeven en een nieuw meubel bestellen en laten leveren op het nieuwe adres.

3. Verhuisdozen met een bestemming

Ga er maar vanuit dat je met een gemiddelde woning tientallen verhuisdozen vol zult maken (50 is absoluut niet veel). Het is dus zaak om heel goed te weten waar welke doos moet komen. Zo kun je straks in de nieuwe woning op je gemak per ruimte alle dozen uitpakken en de spullen inruimen. Je kunt dit doen door de dozen te voorzien van opschriften of stickers. Het helpt al ontzettend als in elk geval op elke doos staat naar welke kamer deze moet. Dus “keuken”, “woonkamer” of “werkkamer”. Ook praktisch voor de mensen die je helpen met verhuizen. Vergeet ook niet eventuele stickers met “breekbaar” op de dozen met een meer kwetsbare inhoud.

4. Doorpakken en overzicht creëeren

Ik vond onze verhuizing de ideale kans om een keer echt goed door al onze spullen heen te gaan en meer overzicht te creëeren. Je herkent het vast wel dat veel spullen eindigen in de berging of op zolder. Op den duur weet je amper nog wat er staat en de opbergruimte wordt steeds kleiner. Tijdens een verhuizing kun je nou eindelijk eens al die spullen door je handen laten gaan. Ik heb voor onze zolder toen meteen een systeem bedacht waarbij elke doos een letter kreeg. In een document heb ik vervolgens bijgehouden wat er in doos A, doos B enzovoort zat. Op die manier kan ik altijd snel iets terugvinden op onze zolder. Zoek je je skijas? In m’n laptop zie ik dat die in doos R zit en dan is het een kwestie van de juiste doos pakken.

5. Plan tot in de puntjes

Alles valt en staat met de juiste planning én vooral op tijd beginnen. Hoe eerder je van start gaat met het opruimen van je woning, hoe meer rust je zult ervaren als de dag van de verhuizing eenmaal daar is. Maak een realistische planning, verdeel de taken en werk consequent je to-do’s af. Het blijft altijd een vervelend klusje, maar je zult merken dat verhuizen echt makkelijker wordt als je meer planning en overzicht hebt.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!