Het is weer volop stokrozen seizoen en ook hier in het dorp kun je er talloze bewonderen. Ik geniet enorm van deze prachtige bloemen en het leuke is dat je ze zelf ook heel makkelijk kunt zaaien. Ze hebben weinig ruimte nodig, dus ook in een kleine tuin kun je aan de slag.
Stokrozen op Instagram
Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat blogger Anki van Zilverblauw de stokrozen echt een populariteitsboost heeft gegeven op Instagram. Zij deelt inmiddels bijna dagelijks de meest prachtige stokrozenfoto’s in haar stories. Ik moet zeggen dat ik ook door haar geïnspireerd raakte om zelf stokrozen te gaan zaaien, want hoe tof zou het zijn om volgend jaar ook zulke prachtige bloemen rond ons huis te hebben?
De stokroos
Als je goed om je heen kijkt, zul je zien dat er verschillende soorten stokrozen zijn. Zo zie je bijvoorbeeld veel de enkelbloemige “gewone” stokroos, maar bestaan er ook dubbelbloemige stokrozen. Hier heb ik er eentje van in de tuin bijvoorbeeld. Deze bloemen zijn veel voller.
In principe zouden deze stokrozen twee jaar moeten bloeien, maar ik heb veel verhalen gelezen van stokrozen die al veel meer jaar in bloei komen. Ook kun je de zaadjes van de rozen elk jaar weer uitzaaien, waardoor je eigenlijk steeds meer stokrozen in je tuin krijgt.
Wat ik zo leuk vind aan deze bloemen, is dat ze maar zo weinig ruimte nodig hebben en toch tot een flink formaat kunnen groeien. Heb je nog ergens rond je huis een stoeptegel die er wel uit zou kunnen? Dan is dit bijvoorbeeld al een ideale plek voor het planten van stokrozen. Ook in een border of gewoon een klein randje grond kun je ze prima zaaien. Zo kunnen ze dus zelfs midden in de stad groeien. Stokrozen kunnen ondanks de krappe ruimte zelfs behoorlijk hoog worden. Ze kunnen prima “los” staan, maar langs een schutting of langs je huis is ook handig om te zorgen dat ze niet omvallen.
Meer zien van ons mooie dorp Broek in Waterland? Ik schreef er een artikel over vol foto’s.
Zaaien en groeien van de stokroos
Nog een voordeel van de stokroos: zaaien kan in principe het hele jaar door, behalve wanneer het vriest. Je zult ze snel al zien opkomen uit de grond, maar voor de echte bloei zul je wel een jaartje moeten wachten. Ook leuk om dus nu je stokrozen te zaaien en dan volgend jaar verrast te worden door een zee van bloemen.
De stokroos bloeit van juli/augustus tot september/oktober. Sommige zijn wat eerder merk ik en zijn dus wat eerder uitgebloeid. Andere stokrozen komen pas later in de zomer op en gaan dan wel tot oktober mee. De stokrozen kunnen enorm hoog worden. Hier in het dorp staan er van wel bijna 2 meter hoog! Als de rozen zijn uitgebloeid, kun je zaadjes oogsten uit de zaaddoosjes die overblijven. Met deze zaadjes kun je weer nieuwe rozen zaaien, maar ze zijn ook enorm leuk om als cadeautje aan iemand te geven.
Zelf heb ik een tijd geleden een dubbelbloemige stokroos in pot bij het tuincentrum gekocht, maar omdat ik er het liefst volgend jaar nog veel meer wil hebben, kocht ik ook zaadjes. Deze stokrozenzaadjes koop je voor €1,59 bij Welkoop en met een zakje kun je een heleboel bloemen zaaien. In principe komt er namelijk uit elk zaadje volgend jaar een stokroos.
Verzorg je stokrozen
Een stokroos heeft op zich weinig verzorging nodig, maar je kunt hem wel wat extra ondersteunen met een aantal aanvullende producten. Zo houdt de stokroos van een kalkhoudende grond met veel voedingsstoffen. Extra bijmesten tijdens de bloei kan je bloemen ook een boost geven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pokon Rozen Voeding of een algemene meststof voor de siertuin.
Bijen en stokrozen
Weet je nog dat ik vertelde over onze knuffelbijen in de tuin? De stokrozen zijn ook echt enorm aantrekkelijk voor niet alleen bijen, maar ook hommels en vlinders. Toen onze stokroos in bloei stond, vlogen de knuffelbijen er dan ook enthousiast op af. Ik ga dus dit jaar nog meer stokrozenzaadjes zaaien om volgend jaar nog meer bijen en andere insecten aan te trekken naar onze tuin. Zo genieten we niet alleen zelf van deze mooie bloemen, maar helpen we ook de natuur een handje.
Bonustip: schaf meteen zo’n leuk insectenhotel aan voor de bijen. Zo creëer je samen met de juiste bloemen in je tuin een fijne plek voor deze diertjes.
Geef een reactie