Een tijdlang verkocht ik mijn zelfgemaakte macramé hangers in een eigen webshop. Inmiddels niet meer, maar via Instagram kreeg ik geregeld berichtjes van volgers die door mijn enthousiasme over macrame ook begonnen zijn met knopen. Ik vind dat ontzettend leuk om te zien, want het is zo’n fijne hobby! Wil je nou ook starten met macramé, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Dan zijn hier mijn 5 tips.

1. Macramé is supersimpel!

Als je al die ingewikkelde knoopwerken ziet, zou je het misschien niet verwachten, maar macrame is eigenlijk supersimpel. In principe werk je met 3 basisknopen en hiermee knoop ik eigenlijk al mijn creaties. Natuurlijk zijn er nog wat andere, meer geavanceerde knopen, maar die heb je helemaal niet nodig om een mooie wandhanger te kunnen knopen. Laat je dus niet intimideren door de grote kunstwerken die je voorbij ziet komen. Jij kan dit ook! Geduld is key.

2. Koop geschikt touw

Macramé is geen enorm dure hobby, maar het is wel fijn om even wat geld te investeren in het juiste koord. Dit maakt het knopen niet alleen makkelijker, het zorgt ook voor een beter eindresultaat. Ik raad je aan om met 4 of 5 mm katoenkoord te beginnen. Dit is een fijne dikte om mee te werken en geeft al snel een goed resultaat. Er zijn verschillende soorten koord. Zo heb je koord dat uit 3 draden bestaat (meestal aangeduid als getwist, gedraaid of geslagen), maar ook koord dat bestaat uit heel veel kleine draden die samenkomen (bijv. 45 of zelfs 72 draden). Die laatste vind ik zelf het fijnst werken, omdat je dit aan de onderkant heel mooi uit kunt kammen. Zo krijg je hele toffe kwasten aan je werk.

Mijn aanrader om online macramé koord te bestellen is via Etsy. Hier shop je bijvoorbeeld bij MangoAndMore single strand koord dat ik graag gebruik. Dit is een 5 mm koord dat echt superzacht aanvoelt en erg mooi uitrafelt. Wel iets duurder ook.

macramé tips

Dit is Bobbiny 5 mm macramé koord. Je ziet hoe mooi het uitrafelt aan de onderzijde.

Macrame wandhanger okergeel maat L

Deze hanger is ook gemaakt met Bobbiny 5 mm koord.

3. Volg een tutorial

Op YouTube vind je talloze filmpjes met macramé tutorials. Een planthanger is een makkelijke start, maar je kunt ook met een simpele wandhanger beginnen. In het begin zul je vooral bezig zijn de knopen onder de knie te krijgen. Je zult zien dat het even oefenen is voordat je precies de juiste spanning op het touw hebt en alle knopen even strak zijn. Dit komt vanzelf, dus houd vol! Ik vond het zelf prettig om een pakket met verschillende tutorials en patronen te kopen via Etsy. Zo had ik een goede basis om vanuit daar verder zelf aan de slag te gaan.

4. Knip voldoende lengte

De eerste keren dat ik aan het macramëen was, was ik verbaasd over de enorme lengtes aan koord die ik nodig had. Gelukkig volgde ik tutorials waarin duidelijk stond hoe lang alle stukken koord moesten zijn. Als beginner verkijk je je hier namelijk snel op. Nog steeds komt het nog weleens voor dat ik m’n koord niet lang genoeg knip. Ik vind dus dat je beter iets teveel lengte kunt nemen dan te weinig (zie ook tip 5).

Let er ook even op dat de lengtes die je nodig gaat hebben afhankelijk zijn van de dikte van je koord. Is het patroon dat je volgt bijvoorbeeld met 4 mm koord gemaakt? Dan moet je een stuk langere koorden knippen als je het met 5 mm koord wilt namaken.

macraweave wandhanger

De gele franjes zijn van restjes koord gemaakt.

5. Gooi je restjes touw niet weg

Heb je veel koord over na het in vorm knippen van je creatie? Geen enkel probleem! Ik bewaar alle restjes en gebruik ze later om franjes mee te maken. Veel wandhangers worden een stuk mooier en uitgebreider als je aan de zijkanten nog wat franjes toevoegt. Dit kun je bijvoorbeeld doen in twee lagen. Zo doe ik vaak aan de achterzijde eerst een laag wat langere franjes en dan aan de voorkant korte franjes.  Voor die korte franjes zijn hele korte stukjes touw al voldoende, dus gooi ook de kleine stukken niet weg.

Wil je een keer een macraweave project proberen? Dan zijn de korte afknipsels ook ideaal om een soort vak vol franjes te maken. Dit geeft een heel leuk fluffy effect. In dit artikel laat ik zien hoe ik voor de eerste keer een macraweave wandhanger knoopte.

Als je ook aan de slag gaat, laat het me dan zeker weten!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!