fbpx

Starten met macramé? Mijn 5 tips!

 • macramé tips

Sinds een tijdje verkoop ik zelfgeknoopte macramé items in m’n eigen webshop hier op de website. Via Instagram krijg ik al geregeld berichtjes van volgers die door mijn enthousiasme over macrame ook begonnen zijn met knopen. Ik vind dat ontzettend leuk om te zien, want het is zo’n fijne hobby! Wil je nou ook starten met macramé, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Dan zijn hier mijn 5 tips.

1. Macramé is supersimpel!

Als je al die ingewikkelde knoopwerken ziet, zou je het misschien niet verwachten, maar macrame is eigenlijk supersimpel. In principe werk je met 3 basisknopen en hiermee knoop ik eigenlijk al mijn creaties. Natuurlijk zijn er nog wat andere, meer geavanceerde knopen, maar die heb je helemaal niet nodig om een mooie wandhanger te kunnen knopen. Laat je dus niet intimideren door de grote kunstwerken die je voorbij ziet komen. Jij kan dit ook! Geduld is key.

 

2. Koop geschikt touw

Macramé is geen enorm dure hobby, maar het is wel fijn om even wat geld te investeren in het juiste koord. Dit maakt het knopen niet alleen makkelijker, het zorgt ook voor een beter eindresultaat. Ik raad je aan om met 4 of 5 mm katoenkoord te beginnen. Dit is een fijne dikte om mee te werken en geeft al snel een goed resultaat. Er zijn verschillende soorten koord. Zo heb je koord dat uit 3 draden bestaat (meestal aangeduid als getwist, gedraaid of geslagen), maar ook koord dat bestaat uit heel veel kleine draden die samenkomen (bijv. 45 of zelfs 72 draden). Die laatste vind ik zelf het fijnst werken, omdat je dit aan de onderkant heel mooi uit kunt kammen. Zo krijg je hele toffe kwasten aan je werk.

Mijn aanraders om online macramé touw te bestellen zijn HeartsXXL en Peacock&Peony. Bij HeartsXXL koop ik ook vaak Bobbiny macramé koord. Dit is een 5 mm koord dat echt superzacht aanvoelt en erg mooi uitrafelt. Wel iets duurder ook.

macramé tips

Dit is Bobbiny 5 mm macramé koord. Je ziet hoe mooi het uitrafelt aan de onderzijde.

Macrame wandhanger okergeel maat L

Deze hanger is ook gemaakt met Bobbiny 5 mm koord.

3. Volg een tutorial

Op YouTube vind je talloze filmpjes met macramé tutorials. Een planthanger is een makkelijke start, maar je kunt ook met een simpele wandhanger beginnen. In het begin zul je vooral bezig zijn de knopen onder de knie te krijgen. Je zult zien dat het even oefenen is voordat je precies de juiste spanning op het touw hebt en alle knopen even strak zijn. Dit komt vanzelf, dus houd vol! Ik vond het zelf prettig om een pakket met verschillende tutorials en patronen te kopen via Etsy. Zo had ik een goede basis om vanuit daar verder zelf aan de slag te gaan.

 

4. Knip voldoende lengte

De eerste keren dat ik aan het macramëen was, was ik verbaasd over de enorme lengtes aan koord die ik nodig had. Gelukkig volgde ik tutorials waarin duidelijk stond hoe lang alle stukken koord moesten zijn. Als beginner verkijk je je hier namelijk snel op. Nog steeds komt het nog weleens voor dat ik m’n koord niet lang genoeg knip. Ik vind dus dat je beter iets teveel lengte kunt nemen dan te weinig (zie ook tip 5).

Let er ook even op dat de lengtes die je nodig gaat hebben afhankelijk zijn van de dikte van je koord. Is het patroon dat je volgt bijvoorbeeld met 4 mm koord gemaakt? Dan moet je een stuk langere koorden knippen als je het met 5 mm koord wilt namaken.

macraweave wandhanger

De gele franjes zijn van restjes koord gemaakt.

5. Gooi je restjes touw niet weg

Heb je veel koord over na het in vorm knippen van je creatie? Geen enkel probleem! Ik bewaar alle restjes en gebruik ze later om franjes mee te maken. Veel wandhangers worden een stuk mooier en uitgebreider als je aan de zijkanten nog wat franjes toevoegt. Dit kun je bijvoorbeeld doen in twee lagen. Zo doe ik vaak aan de achterzijde eerst een laag wat langere franjes en dan aan de voorkant korte franjes.  Voor die korte franjes zijn hele korte stukjes touw al voldoende, dus gooi ook de kleine stukken niet weg.

Wil je een keer een macraweave project proberen? Dan zijn de korte afknipsels ook ideaal om een soort vak vol franjes te maken. Dit geeft een heel leuk fluffy effect. In dit artikel laat ik zien hoe ik voor de eerste keer een macraweave wandhanger knoopte.

 

Als je ook aan de slag gaat, laat het me dan zeker weten! Benieuwd naar mijn creaties? Check dan even mijn macramé webshop.

styled by sabine signature

2019-03-27T10:16:27+02:0027-03-2019|DIY|8 Comments

8 Comments

 1. Luna 27 maart 2019 at 11:46 - Reply

  Enig! Dit deed ik vroeger ook toen ik nog piep was, in de jaren 70.
  Mijn handen jeuken weer…
  Dag, Luna.

  • styledbysabine 27 maart 2019 at 11:49 - Reply

   Ha Luna, wat leuk om te horen! Het is zo’n ontspannende hobby vind ik. Wie weet kun je ook weer eens een poging wagen. Je hebt het vast zo weer onder de knie. Fijne dag!

 2. Annika 3 april 2019 at 14:13 - Reply

  Leuk!
  Ik heb net mijn touw besteld om ook aan de slag te gaan.
  Hoe hang jij het op als je gaat knopen? Want op tafel leggen lijkt me niet ideaal.

  Groetjes

  • styledbysabine 3 april 2019 at 14:27 - Reply

   Hee, wat leuk dat je ook aan de slag gaat! Op tafel is niet ideaal nee. Ik gebruik een kledingrek en twee S-haken. Daar kun je heel makkelijk de stok in hangen en dan lekker knopen. (Gewoon simpel Ikea rek is het). Succes!

   • Annika 3 april 2019 at 16:17 - Reply

    Oke bedankt voor de tip! Ik hoop dat het knopen gaat lukken, nog nooit eerder gedaan 🙂

 3. Annika 13 april 2019 at 12:24 - Reply

  Het is gelukt om een wandhanger en een plantenhanger te maken 🙂 met het bobbiny draad.
  Ik heb gekozen voor de kleur mint, maar welke kan ik het beste nemen als ik een creme kleurige wil maken?
  Ik weet niet zo goed welke ik dan moet kiezen.
  Bedankt alvast.
  Groetjes

  • styledbysabine 15 april 2019 at 09:48 - Reply

   Wat goed! Superleuk! Voor een crèmekleurige werk ik meestal met naturelkleurig touw (bijv de enkele twist 4,5 mm van HeartsXXL). Ik denk dat de naturel van Bobbiny ook wel mooi is, maar die heb ik nooit geprobeerd.

 4. Annika 16 april 2019 at 15:38 - Reply

  Oke dank je wel voor de tip.
  De oker gele kleur is mosterd denk ik, wil een poging gaan wagen om een vliegengordijn te maken 🙂

  Fijne middag!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
selfie maken met camera
Zo maak ik een selfie met de camera

Regelmatig post ik een foto op mijn website of Instagram waar ik zelf op sta. Ik krijg dan weleens de...

Sluiten