Een tijdje geleden kocht ik een heel mooi vintage glazen lampenkapje bij Fortune Flea. Ik koos voor een oud Frans glazen kapje in een warme geel/bruine tint. Je koopt in dit geval geen kant en klare lamp, dus het is wel nog zaak om er zelf een fitting en snoer aan te maken. Ik laat je zien wat je daarvoor nodig hebt en hoe je alles in elkaar zet.

Benodigdheden

Vintage lampenkap ophangen

Ik heb zelf alle benodigdheden bij Snoerboer besteld. Dit is een online winkel waar je je eigen lamp kunt samenstellen. Ze hebben heel veel keuze qua kleuren en materialen en leveren snel, dus wat mij betreft een aanrader. Bij Karwei kun je in de winkel ook de producten van Snoerboer kopen.

Als je het lampenkapje op wilt hangen als  hanglamp aan je plafond heb je het volgende nodig:

 • Snoer. Ik koos voor een linnen strijkijzersnoer. Je kunt dit per meter bestellen (ik bestelde 2 meter).
 • Plafondkap. Ik bestelde een messing kap.
 • Fitting. Ik koos voor een messing fitting met buitendraad.
 • Fittingring. Om het kapje op te kunnen hangen aan de fitting gebruik je een fittingring. Let op, dit kan alleen als je een fitting met buitendraad neemt. Er zijn ook fittingen waar al een ring bij zit.
 • Trekontlaster voor de plafondaansluiting (deze selecteer je bij het bestellen van je fitting).
 • Trekontlaster voor bij de fitting. Ik koos voor een bijpassende messing variant.
 • Lichtbron (deze kun je ook direct bij Snoerboer bestellen, mocht je die niet meer in huis hebben).
 • Optioneel: spanningszoeker schroevendraaiertje.
 • Optioneel 2: trekontlaster in de vorm van een klemnippel bij de plafondkap. Ik heb deze erbij gedaan in een messing variant ter decoratie.
 • Optioneel 3: striptang. Deze  had ik niet.

 

Lamp in elkaar zetten

Stap 1: strip het snoer

Vintage lampenkap ophangen

We beginnen met het strippen van het snoer, zodat we straks de fitting kunnen aansluiten. Eerst moet je de buitenste laag van het snoer doorknippen. Dit werkt het makkelijkste als je eerst een plakbandje om het snoer plakt op ongeveer 2 cm vanaf het uiteinde. Nu knip je voor het plakbandje het snoer door. Het plakbandje zorgt dat de stof van het snoer netjes blijft zitten ondertussen. Je knipt de stof en het rubberen omhulsel van het snoer door en dit schuif je eraf. Heb je een snoerstripper? Dan kun je die nu gebruiken om de koperdraadjes te strippen. Geen striptang? Dan kun je een mesje gebruiken. Werkt prima, maar kost wat meer geduld en beleid. Zorg dat je ongeveer 0,5 tot 1 cm van het omhulsel van het koperdraad afstript.

Stap 2: fitting monteren

Vintage lampenkap ophangen

Vintage lampenkap ophangen

Vintage lampenkap ophangen

Vintage lampenkap ophangen

Haal de fitting uit elkaar en schroef je trekontlaster op de bovenkant van de fitting. Nu schuif je de bovenkant van de fitting met trekontlaster om het snoer heen. De koperdraadjes schroef je vervolgens vast in het binnendeel van de fitting met een klein schroevendraaiertje. Als je dit hebt gedaan, kun je de fitting weer in elkaar zetten. De trekontlaster fixeer je door hem met de schroevendraaier aan te draaien. Je fitting is nu in principe klaar!

Stap 3: de andere kant van het snoer strippen

Vintage lampenkap ophangen

Op dezelfde wijze als bij stap 1, ga je nu de andere kant van het snoer strippen. Het is hierbij handig om iets meer ruimte aan te houden en dus ongeveer 3 cm vanaf het uiteinde te strippen.

 

Stap 4: de plafondkap eraan maken

Vintage lampenkap ophangen

Na het strippen van het snoer, kun je je plafondkap om het snoer heen schuiven. Het snoer haal je vervolgens door de kleine gaatjes van de plafond trekontlaster (dat plastic dingetjes met drie gaatjes). Het grote gaatje gebruik je om de trekontlaster mee aan het plafond te hangen.

 

Stap 5: de lamp aansluiten

Het is tijd om de lamp aan het plafond aan te sluiten. Haal altijd eerst de stroom eraf! Dit kun je ook nog eens controleren met de spanningszoeker voor de zekerheid. Als er al eerder een lamp aan het plafond heeft gehangen, hangt er waarschijnlijk al een zogenaamd kroonsteentje (zo niet, dan moet je deze er zelf aan zetten). Zorg dat dezelfde kleur draadjes op elkaar aansluiten (dus blauw naar blauw bijv.). Met een kleine schroevendraaier, draai je weer de draadjes vast. De plafond trekontlaster hang je vervolgens aan een haak in het plafond. Schuif de plafondkap omhoog en je lamp hangt. (Hier heb ik even geen foto’s van, want foto’s maken en een lamp ophangen tegelijk bleek niet zo handig ;))

 

Stap 6: je vintage kapje ophangen

vintage lampenkapje

Nu kun je je vintage lampenkapje aan de fitting gaan ophangen. Hiervoor gebruik je de fittingring. Eerst schuif je uiteraard je lampenkapje om de fitting en het snoer. Daarna schroef je de ring op de fitting om het geheel te fixeren. Zo kun je direct de hoogte bepalen van waar je lichtbron komt. Als je klaar bent, schroef je de lichtbron in de lamp.

 

Optioneel: klemnippel bij de plafondkap

Vintage lampenkap ophangen

Deze stap is niet perse nodig, maar ik vond het wel mooi ter decoratie. Ik bestelde een messing klemnippel en klemde die onder de plafondkap.

 

Aandachtspunten

Nog enkele aandachtspunten:

 • Wil je een dimbare lamp? Let dan goed op wat voor dimmer je gebruikt. Zo heb je speciale LED dimmers en kan een dimmer altijd een bepaald maximaal wattage aan. Ook moet je dus zorgen dat je lichtbron dimbaar is. LED lampen zijn niet standaard dimbaar bijvoorbeeld.
 • Wil je de lamp niet aan het plafond, maar in het stopcontact kunnen steken? Dan moet je een stekker aan het uiteinde bevestigen. Deze bestel je ook bij Snoerboer, eventueel met een schakelaar om hem aan en uit te kunnen zetten.

 

Wil je ook zo’n gave lamp? Bij Fortune Flea is er altijd genoeg keuze uit een heleboel vintage lampenkapjes. Hang er bijvoorbeeld ook eens een aantal bij elkaar boven de eettafel voor een gaaf effect. Bij Zoë in de winkel doe je sowieso meer inspiratie op voor het ophangen van je lampje(s).

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!