De keuze voor raamdecoratie leidt bij menig persoon tot veel twijfels. Ik zie bij mijn interieuradvies klanten geregeld dat deze keuze lang wordt uitgesteld en dat tijdelijke raambekleding soms jaren blijft hangen. De juiste raamdecoratie kan heel veel doen voor je interieur, dus het is zonde om hier geen goede keuze in te maken. Vandaag daarom mijn beste tips bij het uitkiezen van nieuwe raambekleding op een rijtje.

Welke functie moet de raambekleding hebben?

Allereerst stel ik mijn klanten altijd de vraag welke functie de raamdecoratie in een bepaalde ruimte moet hebben. Dit hangt natuurlijk totaal af van jouw persoonlijke wensen. Zoek je iets dat zorgt voor een verduisterend of zonwerend effect? Wil je iets dat puur helpt tegen inkijk aan een drukke straat? Of is de raambekleding meer decoratief, om op een donkere winteravond een knus gevoel te creëeren in huis. Ga bij jezelf na wat jij verwacht van de raamdecoratie per ruimte in huis. In een slaapkamer zal dit bijvoorbeeld eerder om verduistering gaan dan in een woonkamer of badkamer. Waar je dan dus in de woonkamer voor een plissé gordijn kunt gaan, zul je in de slaapkamer eerder op verduisterende gordijnen uitkomen.

Welke raambekleding is geschikt voor de ruimte?

Niet elke vorm van raambekleding is geschikt voor elke ruimte. Een badkamer is bijvoorbeeld vochtig. In dat geval kun je vaak beter voor aluminium jaloezieen kiezen dan voor de houten variant. Veel merken bieden daarbij ook een speciale variant aan voor badkamers, zodat er geen stoffen delen zijn die kunnen gaan schimmelen.

Ook huisdieren kunnen van invloed zijn op de meest praktische keuze. Zo hebben wij twee witte langharige katten die enorm verharen. Ik zou dus nooit gaan voor gordijnen tot de grond in een donkere tint. Sommige stoffen trekken het haar van onze katten enorm aan en andere stoffen minder. Ik zou dus altijd een staal bestellen en hier goed mee testen hoe erg het haar hierop aangetrokken wordt. In de slaapkamer hebben we lichtroze gordijnen tot de grond en deze trekken gelukkig amper haar aan.

raambekleding kiezen

Wat vind ik mooi?

Wat qua raamdecoratie bij jouw interieurwensen past, is natuurlijk heel persoonlijk. De één is dol op shutters, de ander vindt het “net een gevangenis” met deze raambekleding. Ik vind zelf bijvoorbeeld plissé gordijnen erg mooi, maar ik ken ook mensen die hiervan gruwelen. Bekijk op internet (bijvoorbeeld via Pinterest) eens wat verschillende opties en bepaal wat jou aanspreekt. Houd er ook rekening mee dat het uiteindelijke resultaat afhankelijk is van de stijl van de kozijnen en ramen op zichzelf en de rest van je interieur. Raambekleding bij een klassiek huis met glas-in-lood ramen ziet er natuurlijk totaal anders uit dan op strakke kunststof nieuwbouw kozijnen.

Welke kleur raambekleding kies je?

Als je weet voor welk type raamdecoratie je wilt gaan, ben je er nog niet. De meeste typen raamdecoratie zijn in tig kleuren en opties leverbaar en je staat dan ook al snel voor een volgend dilemma. Mijn tip? Kies voor iets in een neutrale kleur. Uitzonderingen daargelaten (ik heb zelf ook roze gordijnen in de slaapkamer), maar ik adviseer mijn klanten over het algemeen om iets neutraals te kiezen. Zo heb je een tijdloze optie, welke waarschijnlijk ook nog past als je eens iets wilt veranderen in huis.

Veel klanten denken dan al snel aan wit of grijs als kleur, maar dit adviseer ik dan weer minder vaak. In veel gevallen is een off-white of warme neutrale kleur, als beige of taupe, mooier. Bij veel bedrijven kun je (gratis) stalen opvragen en ik raad je altijd aan om dit te doen. Bij voorkeur wanneer je de overige kleuren in je woning al gekozen hebt. Dan kan je de stalen van de raambekleding namelijk heel makkelijk matchen met de rest. Dus houd ze bij je bank om te zien of dit een goede combinatie is. Check het met de kleuren op wanden en kozijnen en bekijk het ook eens op verschillende momenten. Dan zie je goed wat lichtinval doet. Check ook zeker ‘s avonds de kleuren eens voor het raam. Je moet je namelijk bedenken dat het buiten waarschijnlijk donker is als je de gordijnen gaat dichtdoen. Zeker lichte kleuren kunnen er heel anders uitzien als er zo’n donkere achtergrond achter zit (in tegenstelling tot overdag).

karwei behang slaapkamer

Nog een paar aandachtspunten

  • Shutters kunnen erg mooi zijn, maar houd er rekening mee dat ze wel aanwezig zijn. Zeker als je veel ramen hebt en het dus een groot oppervlak gaat beslaan en je ook nog eens voor een donkere tint kiest.
  • Gordijnen geven veel sfeer en warmte en zijn goed voor de akoestiek. Gordijnen tot (net boven) de grond zijn prachtig, maar vaak is het een stuk minder mooi als je ze tot halverwege gaat hangen bij een kleiner raam. In dat geval raad ik toch vaak aan om voor iets anders te kiezen (tenzij je dit natuurlijk zelf wel heel mooi vindt).
  • Ook bij dakramen zit je niet altijd vast aan de geijkte rolgordijnen. Check mijn blog maar eens over gordijnen voor een dakraam, waarbij ik laat zien hoe ik op eenvoudige wijze onze slaapkamer een stuk sfeervoller maakte met goedkope kant-en-klare gordijnen.
styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!