Zin om je keuken eens een make-over te geven? Dan is het verven van de keukenkastjes misschien een leuk idee! Ik gaf onze witte keuken een make-over en heb de kastjes roze geverfd. Ik laat je zien hoe ik het aangepakt heb en geef je mijn tips voor het verven van keukenkastjes.

Van witte naar roze keuken

Onze keuken is zo’n 5 jaar oud en zat al in het huis toen we hier kwamen. De keuken is nog prima op wat kleine mankementen na, maar de witte kastjes stonden nooit zo mooi bij de rest van ons kleurrijke huis. Ik had de keuken nog niet eerder aangepakt, omdat ik bang was dat dit een lastig klusje zou worden. Ook was ik bang dat het resultaat niet mooi zou worden en dat ik dan spijt zou krijgen. Onze keuken is overigens eentje met fineerlaag, dus de stappen die ik in dit artikel ga delen, zijn daar dus voor bedoeld.

Het verven van de keuken bleek helemaal niet zo’n moeilijk klusje en eigenlijk best leuk om te doen. Het resultaat vind ik daarbij ook nog eens fantastisch, dus ik zou het zeker aanraden. Wel denk ik dat het belangrijk is dat je echt goede materialen koopt en dat je de tijd neemt om het secuur te doen. Een beetje ervaring met verven is ook aan te raden.

stappenplan keuken verven
De keuken “before”

Stappenplan keuken met fineerlaag verven

Benodigdheden

  • Sigma Multiprimer Aqua in kleur naar keuze
  • Sigma S2U Nova Satin in dezelfde kleur naar keuze (de kleur van onze keuken is Setting Plaster van Farrow & Ball)
  • Rollers en kwasten. Het beste voor dit klusje zijn viltrollers en een goede kwaliteit kwast (ik heb alleen de rollers gebruikt)
  • St Marc of ander middel om te ontvetten
  • Afplaktape
  • Schroevendraaier
  • Fijn schuurpapier (ik gebruikte p240), evt met schuurkurk

Stap 1: keuken demonteren naar eigen inzicht

Het verven van de keuken kun je op 2 manieren doen: met de deurtjes erin hangend of met de deurtjes eraf en dan plat op de grond. Ik heb van verschillende mensen verschillende adviezen gekregen hierover. De één zweert bij hangend verven en de ander vindt de verfvloeiing liggend beter. Ik ben voor de meest praktische oplossing gegaan. De deurtjes hangend verven vond ik minder praktisch, omdat ik zo de randjes niet goed kon doen. Dus alle deurtjes heb ik eraf gehaald (incl. de vaatwasserdeur) en de lades heb ik erin gelaten. Die kon ik namelijk zo openzetten dat ik er alsnog helemaal bij kon.

Na het aanbrengen van de primer kwam ik erachter dat één van onze deurtjes in zo’n onhandige hoek zit, dat het terughangen ervan een enorme klus is. Daarbij beschadigde ik ook meteen de net aangebrachte grondverf laag, dus toen ie eenmaal weer goed en wel hing, heb ik besloten die daarna hangend af te lakken. Kijk dus gewoon wat jij het meest praktisch vindt.

Ik vond het verder fijn om de vloer te voorzien van afdekfolie en de kastjes op dikke boeken te leggen, zodat ik ook makkelijk de randjes kon verven.

Stap 2: reinigen/ontvetten

Nu is het zaak om alle kastjes te reinigen en ontvetten. Ik gebruik hiervoor St Marc. Even een aantal keer een nieuw sopje maken, want een keuken geeft altijd veel vet af. Goed schoonmaken en daarna kun je door naar de volgende stap.

Stap 3: licht opschuren

Bij een keukenkastje met een fineerlaag is het belangrijk om deze licht op te schuren met een fijn schuurpapier. Ik gebruikte een schuurkurkje om het papier goed te kunnen hanteren. Je schuurt dus niet de fineerlaag eraf, maar maakt deze eigenlijk wat ruwer. Na het schuren moet je dan wel weer even alles stofvrij maken voordat je verder aan de slag gaat.

Stap 4: Sigma primer

Als er nog plekken zijn die je moet afplakken, omdat deze niet meegeschilderd moeten, kun je dat nu doen. Daarna kun je beginnen met het aanbrengen van de primer. Altijd goed doorroeren natuurlijk en daarna heb ik deze aangebracht met de rollers. Ik had ook kwasten gekocht, maar deze heb ik uiteindelijk niet gebruikt. Ik heb alles aangebracht met 5 cm en 15 cm viltrollers. De kleine roller is ideaal voor de randjes. Hier begon ik ook steeds mee. Let er hierbij vooral op dat je niet teveel primer op je kwast doet, want anders gaat het druipen (been there done that). Als je net als ik dit met de laden open doet, zorg dan dus ook dat je niet een keukendeurtje onder de lades legt, want als er wel iets druppelt, is je net geverfde deurtje verpest (ook ervaring mee….).

Nadat je de randjes met het kleine rollertje hebt voorzien van een laagje primer, ga je door met de voorzijde van de deurtjes en lades. Dit is een kwestie van met de grotere roller (of de kleine, wat je wilt) rustig en met lange halen de primer uit te rollen. Ook hierbij geldt: niet teveel primer op je roller doen. Het is even oefenen, maar je komt er snel genoeg achter hoe je het beste kunt rollen om een strak effect te krijgen.

Als je klaar bent, is het een kwestie van geduld en alles goed laten drogen. Op het blik staat precies na hoeveel tijd de primer overschilderbaar is. Ik ben de volgende dag verder gegaan hiermee. Het leuke is wel dat je alvast ziet hoe de keuken ongeveer gaat worden, omdat de primer natuurlijk al de juiste kleur heeft.

Stap 5: aflakken met Sigma S2U Nova Satin

Nu komt het leukste onderdeel: het aflakken. Dit werkt in principe net zo als het aanbrengen van de primer. Werk netjes en vlot met de viltrollers, probeer lange halen te maken en niet steeds over hetzelfde stukje te blijven gaan. Ik merkte dat ik er vanzelf handigheid in kreeg. Op één van de lades maakte ik een kleine druiper (toch teveel verf dus), maar ik moet zeggen dat dit eigenlijk niet zichtbaar is, tenzij je er echt met je neus bovenop staat.

In principe moet je 2 lagen aflakken. Check dus weer even goed de droogtijden. Ook is het zo dat deze lak pas na 14 dagen volledig is uitgehard. Ik merkte zelf al wel dat nadat de eerste laag droog was, de verf echt heel stevig aanvoelde. Ook was het resultaat meteen heel erg mooi. Voor de zekerheid doen we nog wel voorzichtig, maar het voelt nu al heel goed aan.

De roze keuken: het resultaat

Het resultaat is helemaal te gek! Ik had dit echt veel eerder moeten doen. De roze keuken is zoveel gezelliger dan de witte! Ook zit de verf er veel beter op dan verwacht en voelt het resultaat echt heel degelijk en totaal niet kwetsbaar. Het was daarnaast ook nog eens gewoon een leuk klusje om te doen. Ik kan het verven van je keuken dus zeker aanraden. Check goed van wat voor materiaal je keuken is en laat je desnoods nog even goed adviseren in een speciaalzaak.

stappenplan keuken verven
Het resultaat!

De keuken verven: dit zijn de kosten

Ik zet hieronder nog even alle kosten op een rijtje die ik heb gehad om onze keuken zelf te verven. Houd er rekening mee dat wij wel echt een kleine keuken hebben. Het ging bij ons om totaal 4 kastdeuren en 4 lades. We hebben geen bovenkastjes en ook geen inbouwkoelkast (en ja, zo’n prachtige Smeg koelkast zou hier natuurlijk te gek bij staan ;)).

Sigma Multiprimer Aqua 1 liter: €37,37

Sigma S2U Nova Satin 2.5 liter: €98,87

Schuurmateriaal: €5,50

Afplaktape: €2,15

Set verfbakjes + rollers + kwasten 2x: €25,00

Totaal: €168,89

Hierbij kan ik dan ook nog eens vermelden dat ik echt bijna 3/4 van de pot lak over heb en ruim de helft van de pot primer. Ik had hier dus prima nog een keuken mee kunnen verven van hetzelfde formaat….

stappenplan keuken verven

Nieuwe greepjes en de volgende plannen

Omdat de oude, roze leren greepjes niet meer bij de nieuwe keuken passen in mijn beleving, kocht ik ook nieuwe greepjes. Ik bestelde deze online bij Nillas.nl en had ze met ongeveer een week in huis. Deze waren €4,50 per stuk en ik was totaal incl verzendkosten €41,90 kwijt. Een koopje dus!

De wand achter de keuken is nu nog geel, maar deze wordt groen (een mosgroene tint) en ik ga het wandrek vervangen door houten planken. Ik ben nog op zoek naar de juiste wandplanken, dus ik zal het resultaat hier later nog van delen.

Keuken zelf verven: de conclusie

Kortom, de keuken verven is een leuke klus (vind ik dan), die je prima zelf kunt en die heel budgetvriendelijk is. Voor nog geen €200 heb je een compleet andere keuken. Ik weet dat er ook verf van merken als Flexa te vinden is, die je zonder te gronden kunt aanbrengen op de keukenkastjes. Ik las hier online veel slechte ervaringen mee. Ik heb daarom besloten om voor een schildersmerk te kiezen en dus wel de extra tijd te nemen om een goede primer aan te brengen. Ik zal over een paar maanden nog eens een update toevoegen om te laten weten of deze verf echt zo goed blijft zitten, maar voor nu ben ik heel tevreden met het resultaat!

Wil je dit stappenplan ook in videovorm bekijken? Dan kan dat via onderstaande video.

styled by sabine signature
keuken verven

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!