Afgelopen week was ik weer eens een voorraadje foto’s voor Instagram aan het aanleggen, toen ik op het idee voor dit artikel kwam. Er gaat namelijk best wat voorbereiding zitten in de foto’s die ik op Instagram post. Het fotograferen zelf is eigenlijk vaak het minste werk. Daarom vandaag mijn stappenplan van mijn interieurfotografie, hoe je van een gewoon huis naar een Instagramwaardig interieurplaatje komt.
1. Een hoek kiezen
Ik start altijd met het uitkiezen van een hoek in huis die ik wil fotograferen. Dat kan bijvoorbeeld een detailshot van een bepaald hoekje zijn, maar ook de gehele slaapkamer in een overzichtsfoto. Ik bedenk dus ongeveer wat ik wil fotograferen. Als je veel foto’s in je eigen interieur maakt, zoals voor een Instagram account, kan je nog weleens vervallen in foto’s die je allemaal ongeveer gelijk inschiet. Ik heb ook een aantal van die “vaste shots”. Af en toe probeer ik dus out of the box te denken en eens een hele andere positie te kiezen in huis. Een foto van bovenaf bijvoorbeeld (een hoog statief is hierbij wel een aanrader, ik gebruik deze), of ik kies een hoekje dat ik zelf niet zo mooi vind (maar die foto’s blijken het op Instagram steevast juist prima te doen). Kortom, afwisseling is key!
2. Opruimen
Ik schreef al eens eerder over het feit dat ons interieur er echt niet altijd (of altijd niet) zo uitziet als op de plaatjes op mijn Instagram account. Niet dat ik het hele huis verbouw voor een foto, maar ook hier liggen vaak rommeltjes op de tafel, staat nog een kopje op het aanrecht of zit er een oplader in het stopcontact. Ik begin dus altijd met opruimen. Om het efficiënt te maken, pak ik een wasmand en laad daar alles in wat ik niet op de foto wil. Dit is niet alleen rommel, maar ook gewoon accessoires die ik bijvoorbeeld nu niet nodig heb bij de styling. In de slaapkamer schroef ik soms ook even de wandhaken van de muur als ik liever iets anders aan de muur ophang. Alles verzamel ik in een wasmand die ik uit het zicht van de foto plaats.
3. Proefshot maken
Na het rondje opruimen, installeer ik alvast de camera op het statief en maak een proefshot. Zo zie ik precies wat er in het kader valt en welk deel van het hoekje ik dus ga stylen. Soms valt er opeens nog een lelijk snoer op dat in het beeld ligt en kan ik dat dus nog verwijderen. Ook wissel ik nu nog weleens van lens omdat ik het toch net wat anders wil inschieten.
4. Styling
Dan begint de daadwerkelijke styling. Ik bedenk wat ik wil laten zien en struin door het huis om bijpassende accessoires te vinden. Zo gebruik ik kussens, plantjes, posters en andere accessoires om het beeld compleet te maken. Ik vind het leuk om elke foto op mijn Instagram weer net wat anders te maken, dus probeer altijd wat af te wisselen met de styling. Zelf kom ik zo regelmatig ook op nieuwe ideeën en laat dan dingen ook zo staan na het fotograferen.
5. Foto’s maken
Dan start ik met het maken van de daadwerkelijke foto’s. Stiekem ben ik hierbij dol op de donkere dagen van #crappylightseason. Er zijn dan namelijk geen vervelende schaduwen of overbelichte plekken door de zon. Ik zorg dat ik een lange sluitertijd kies en zo lijken m’n foto’s toch altijd lekker licht en zonnig. Als ik een foto gemaakt heb, zoom ik altijd nog even in om te kijken of ie ook echt scherp is geworden. Anders zie je dit pas bij het inladen, want op het kleine camerascherm valt het niet op. Verder check ik daarbij ook even of ik geen lelijke dingen zie op de foto (een snoer, een pluk kattenhaar, etc). Instagram snijdt een stuk af van je foto’s, dus ik let er ook altijd op of dit alsnog een goed beeld oplevert of dat ik het wijder moet inschieten.
Vaak zie ik nog wel wat verbeterpunten, zoals een kussentje dat op de foto net niet helemaal naar m’n zin ligt, een stoel die nog wel wat verschoven mag worden voor het beeld, etc. Dit pas ik aan en ik schiet daarna nog nieuwe foto’s. Meestal is de laatste de beste!
6. Inladen, selecteren en bewerken
Als ik denk dat ik tevreden ben met de beelden, importeer ik ze op mijn Macbook. Daar kan ik de foto’s in groter formaat bekijken en selecteren welke ik wil gebruiken. Deze foto’s importeer ik vervolgens in Adobe Lightroom om ze na te bewerken. Daarna is het een kwestie van exporteren en in het programma’s Foto’s slepen. Hierdoor staan al m’n foto’s ook direct in de cloud en komen ze automatisch ook op m’n telefoon. Vanuit daar kan ik ze dan weer makkelijk op Instagram posten.
Je ziet dat het foto’s maken zelf niet eens zo veel tijd in beslag neemt. Vooral alle handelingen daarvoor kosten me veel tijd. Toch vind ik het superleuk om te doen en ben ik altijd blij als ik weer mooie beelden heb gemaakt.
Geef een reactie