Regelmatig post ik een foto op mijn website of Instagram waar ik zelf op sta. Ik krijg dan weleens de vraag wie deze foto’s maakt en mensen zijn dan verbaasd als ik zeg dat ik deze zelf maak. Vandaar vandaag mijn uitleg hoe je die leuke selfies met je camera maakt. Zo kun je ook zonder die perfecte instahusband een scherpe foto van jezelf maken.

Benodigdheden

Ik gebruik altijd de digitale spiegelreflexcamera voor het maken van mijn foto’s, dus ook mijn selfies maak ik hiermee. Je hebt dan uiteraard wel een statief nodig. Daarnaast is een afstandsbediening heel erg handig, maar niet noodzakelijk. Je kunt namelijk ook de zelfontspanner gebruiken. Bij veel camera’s kun je die zelfs op verschillende tijdsintervallen instellen (en dus niet alleen de standaard 10 seconden).

Een afstandsbediening voor je camera is overigens helemaal niet duur en kan ook heel handig zijn als je foto’s maakt met een hele lange sluitertijd. Ik gebruik zelf deze van Nikon, maar je hebt ze ook van andere merken.

 

Zo ga ik te werk

Allereerst zet ik de camera op het statief en kijk ik waar ik de foto wil maken. Nu heb ik de mazzel dat ik een camera heb met een draaibaar scherm, waardoor ik in de liveview modus zelf nog kan zien wat ik doe als ik voor de lens sta. Ook zonder zo’n scherm kun je perfect foto’s van jezelf maken. Ik begin even met een proefshot, waarbij ik ga zitten/staan op de plek die ik gekozen heb. Zo zie je precies waar je in beeld komt en kun je eventueel de camera nog verplaatsen.

Let op het proefshot goed op waar je hoofd zich bevindt. Daar wil je namelijk op scherp stellen! Ik gebruik de autofocus met de scherpstelpunten en beweeg het vakje naar de plek waar m’n hoofd zich gaat bevinden. Hoe groter je diafragma (is kleiner f-getal), hoe nauwkeuriger je dit moet doen.

Hierna ga ik zitten/staan op de uitgekozen plek. Door het kantelbare scherm van m’n camera kan ik meestal goed zien of m’n hoofd ook echt in het gekozen scherpstelpunt valt. In het geval je dit niet kunt zien, moet je jezelf ongeveer gelijk aan je proefshot positioneren (en eventueel een kleiner diafragma kiezen, zodat het wat minder nauw luistert).

 

Afstandsbediening of zelfontspanner?

Mijn ervaring is dat het nemen van de uiteindelijke foto iets chaotischer gaat met de zelfontspanner, dus ik maak altijd gebruik van de afstandsdbediening. Vergeet niet om in dat geval op je camera in te stellen dat je de afstandsbediening gebruikt (bij mijne kan dit gewoon bij de functie “ontspanstand”). Ik ga dan vervolgens helemaal goed zitten/staan en klik dan op mijn afstandsbediening (die ik ondertussen probeer te verstoppen in m’n hand ;)). Dit doe ik een aantal keer achter elkaar, zodat ik daarna de beste foto kan uitzoeken. Natuurlijk zitten er ook altijd een heleboel mislukte bij! Zo druk ik per ongeluk te vroeg op de afstandsbediening of trek ik net een gekke bek als de foto wordt genomen.

Hoe dat eruit ziet? Nou, zo:

selfie maken met camera

Per ongeluk op de afstandsbediening drukken terwijl je je haar nog goed doet…

Gelukkig zit er ook meestal wel een foto bij waar ik wel tevreden over ben (zoals de foto bovenaan het artikel). Ik ben benieuwd of jij ook weleens een selfie maakt met je camera of dat je misschien wel een handige instahusband hebt.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!