fbpx

De Scindapsus Pictus: alles over de verzorging en stap-voor-stap stekinstructie

 • Scindapsus Pictus stekken

Momenteel ben ik helemaal gek van de Scindapsus Pictus in mijn urban jungle. Deze te gekke (hang)plant is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook nog eens een luchtzuiverende werking. De verzorging is niet moeilijk en ook het stekken is met een beetje geduld goed te doen. Ik leg het je stap voor stap uit vandaag.

Planten

De Scindapsus Pictus

De Scindapsus Pictus is ook wel bekend onder de naam Epipremnum. Er zijn verschillende varianten van de Scindapsus. Zelf ben ik erg dol op de Pictus variant, met name vanwege de prachtige bladkleuren. Als je eens rondkijkt in het tuincentrum of online, zul je zien dat er nog allerlei mooie Scindapsus soorten zijn met allemaal weer net een andere bladkleur. Vaak zie je de Scindapsus als een hangplant, waar ie erg geschikt voor is. Zo  kun je hem natuurlijk ergens ophangen, maar ook op een randje van een kast zetten en de strengen naar beneden laten hangen. Daarnaast is de Scindapsus ook gekweekt op een mosstok verkrijgbaar. Erg handig als je een iets grotere staande kamerplant zoekt die niet te breed is.

Scindapsus Pictus stekken

De verzorging

De verzorging van de Scindapsus Pictus is niet moeilijk, wat hem een perfecte kamerplant maakt! Als je een beetje goed voor hem zorgt, zal ie heel snel groeien.

Standplaats

Omdat de Scindapsus gewend is om in tropische oerwouden onder de schaduw van grote bomen te groeien, kun je hem op veel plaatsen in huis kwijt. Zowel op een lichte plaats als meer in de schaduw zal hij het goed doen. Direct zonlicht kun je beter vermijden, zoals met veel planten.

Water geven

De Scindapsus Pictus houdt van een iets vochtige grond, maar wil niet continue natte voeten hebben. Geef hem dus regelmatig een scheutje water en zorg dat de grond niet helemaal uitdroogt. In de zomer geef ik hem vaak tweemaal per week wat water. In de winter is eenmaal per week voldoende. Even aan de potgrond voelen voordat je hem water geeft,  kan je veel informatie geven. Omdat dit een tropische plant is, maak je hem ook erg blij met een sproeibeurt van de blaadjes zo nu en dan.

Voeding geven

In de winter is het geven van plantenvoeding niet nodig. In de zomer kun je hem eens per maand wat extra bijvoeden. Ik heb dit zelf eerlijk gezegd slechts eenmaal gedaan afgelopen zomer en mijn Scindapsus groeit nog steeds als een gek. Dus echte noodzaak zal het niet zijn denk ik.

Scindapsus Pictus stekken

Stekken van de Scindapsus Pictus

Het stekken van de Scindapsus is geen moeilijk karwei, maar vraagt wel wat geduld. Ik raad je aan dit in het voorjaar of de zomer te doen en niet (zoals ik deed) in de winter. De Scindapsus kan behoorlijk hard groeien en kan al gauw tot de grond komen als je een hangende versie hebt. Zonde om hem af te knippen en het restmateriaal weg te gooien. Hiermee kun je namelijk prima een nieuw plantje laten uitgroeien.

Stap 1: stekje afknippen. Vaak zie je ergens langs de strengen al hele kleine uitlopertjes waar een wortel uit kan groeien. Zorg dat je dit soort uitlopertjes in je afgeknipte stekje hebt.

Stap 2: zet het stekje in een glas met water. Regenwater is de beste optie, maar met kraanwater werkt het ook. Zorg dat de mini-uitlopertjes onder water staan en de blaadjes zoveel mogelijk droog blijven.

Scindapsus Pictus stekken

Stap 3: geduld hebben. Het kan echt wekenlang duren voordat je iets ziet gebeuren. Zorg dat je stekje zoveel mogelijk licht kan opvangen en vul wat water bij als het waterpeil te laag wordt.

Stap 4: als het goed is, zie je op een gegeven moment worteltjes ontstaan (zie foto). Ik wacht altijd tot de worteltjes iets groter zijn dan op deze foto.

Scindapsus Pictus stekken

Stap 5: nu kun je het stekje in de (stek)grond zetten in een potje. Wees voorzichtig met de kwetsbare wortels bij het planten. Gebruik eventueel wat stekpoeder (dit doe ik eigenlijk altijd). Zorg de eerste tijd dat je de grond echt niet uit laat drogen. Deze mag nog best iets vochtiger zijn dan bij de moederplant.

Stap 6: je zult zien dat je stekje nu verder gaat groeien en je dus een nieuwe Scindapsus hebt gecreëerd.

 

Tenslotte is het nog leuk om te vermelden dat de Scindapsus een plant is die heel luchtzuiverend werkt door de enorme hoeveelheid huidmondjes. Ook een hele geschikte plant voor de slaapkamer dus!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

styled by sabine signature

2018-10-28T16:25:32+02:0021-01-2018|Planten|13 Comments

13 Comments

 1. Ria. 26 augustus 2018 at 21:56 - Reply

  WAAROM KRULLEN BIJNA ALLE BLAADTJES VAN MIJN Scindapsus naar binnen,? Verder doet hij het goed,
  groet Ria.

  • styledbysabine 29 augustus 2018 at 12:15 - Reply

   Beste Ria, hier heb ik bij de Scindapsus eigenlijk geen ervaring mee. Kan het zijn dat de pot te klein is geworden?

   • Lars 2 april 2019 at 12:24 - Reply

    Mijn epipremnum wortelt na 3 weken water nog niet… Iemand tips?

 2. Juliette 7 november 2018 at 13:28 - Reply

  Hoi! Leuk artikel dankjewel! Ik heb net een pictus van iemand overgenomen, maar hij heeft eigenlijk 1 hele lange stengel met maar hier en daar een blaadje. In het potje begint wel 1 nieuwe uitlooet te groeien. Het lijkt of alle plekken waar blaadjes/nieuwe uitlopertjes zouden groeien aan de ene lange stengel het niet meer gaan doen. Hij groeit alleen van onder af aan verder. Heb je tips om de plang vanuit de pot voller te maken. Bv gewoon nieuwe stekjes erbij in? En kan ik iets doen dat er wrl weer meer bladeren aan die ene stengel.komen of zal ik die maar afkbippen?
  Dankjewel!!

  • styledbysabine 13 november 2018 at 09:58 - Reply

   Hi Juliette, wat een onhandig probleem met je Scindapsus! Ik herken dit wel van een andere plant die ik heb… Daar is de stengel inmiddels meterslang maar geen bladeren. Enige oplossing is dus inderdaad stekjes erbij zetten en evt toch die ene stengel afknippen. Ik heb in elk geval nog niet de magische oplossing gevonden om zo’n stengel weer blad te laten krijgen.. Succes!

 3. Jolanda 18 maart 2019 at 21:17 - Reply

  Hoi Sabine;
  Ik heb ook een vraag; er is een hele lange mooie tak afgebroken van mijn hangplant doordat m’n zoontje er per ongeluk aan trok. Wat kan ik doen? Ik vind het zo zonde om de tak weg te gooien. De afgebroken stengel staat nu in een kopje met wate..
  Heb jij een tip? Groet jolanda

  • styledbysabine 18 maart 2019 at 21:19 - Reply

   Hoi! Ja zou hem zeker in een glas water zetten. Bij de Scindapsus kun je meestal al een beetje zien waar de wortels gaan komen (zo’n soort bruin puntje). Zorg dat die goed onder water staat en dan geduld hebben 😉 hoop dat je gauw weer een nieuwe plant kunt stekken zo!

 4. moois van mie 23 maart 2019 at 12:09 - Reply

  Hoe kan ik je blog lezen zonder die vervelende popup die mijn emailadres vraagt? Ik klik me gek op dat kruisje maar hij gaat niet weg en belet met om alles te kunnen lezen. Bedankt voor de info trouwens, heb nog niet zo lang zo’n plant in huis en wilde graag weten hoe ik hem best verzorg.

  • styledbysabine 23 maart 2019 at 13:12 - Reply

   Hee, wat vervelend zeg! Dank voor het melden! Ik ga ermee aan de slag want dat is niet de bedoeling. Welke browser gebruik je en mobiel of dekstop?

  • Johanne 2 mei 2019 at 15:19 - Reply

   Bedankt voor je blog!
   Ik heb deze plant ook en ben dr zoo blij mee.
   Maar nu worden de blaadjes geel?
   Wat doe ik fout?

   • styledbysabine 2 mei 2019 at 16:08 - Reply

    Hoi! Ik denk dat je hem iets teveel water hebt gegeven. Kun je eens met je vinger goed onderin de potgrond voelen of de wortels niet te nat zijn? Eventueel even uit de pot tillen. De bovenste laag van de potgrond mag best wat droog worden tussen de watergiften door namelijk. Mocht de grond nou juist heel uitgedroogd aanvoelen, dan is het misschien zaak om juist iets meer water te geven. Succes!

 5. Juliette 9 mei 2019 at 22:54 - Reply

  Hoi, bedankt voor je artikel. Klopt het dat de scindapsus niet meer verder groeit waar je hem hebt afgeknipt voor een stekje?
  Groetjes Juliette

 6. Chantal 28 mei 2019 at 11:37 - Reply

  Waarom plaatst iemand een dergelijk artikel maar mist gedegen kennis over het onderwerp?.. Allemaal vragen zie ik staan waarop iemand met groene vingers gewoon antwoord zou kunnen geven (no rocket science, uh? 😉

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
blog benodigdheden
Mijn ultieme blog benodigdheden

Een artikel als deze zag ik al bij veel andere bloggers voorbij komen. Ik vind het altijd erg leuk om...

Sluiten