Momenteel ben ik helemaal gek van de Scindapsus Pictus in mijn urban jungle. Deze te gekke (hang)plant is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook nog eens een luchtzuiverende werking. De verzorging is niet moeilijk en ook het stekken is met een beetje geduld goed te doen. Ik leg het je stap voor stap uit vandaag.

Planten

De Scindapsus Pictus

De Scindapsus Pictus is ook wel bekend onder de naam Epipremnum. Er zijn verschillende varianten van de Scindapsus. Zelf ben ik erg dol op de Pictus variant, met name vanwege de prachtige bladkleuren. Als je eens rondkijkt in het tuincentrum of online, zul je zien dat er nog allerlei mooie Scindapsus soorten zijn met allemaal weer net een andere bladkleur. Vaak zie je de Scindapsus als een hangplant, waar ie erg geschikt voor is. Zo  kun je hem natuurlijk ergens ophangen, maar ook op een randje van een kast zetten en de strengen naar beneden laten hangen. Daarnaast is de Scindapsus ook gekweekt op een mosstok verkrijgbaar. Erg handig als je een iets grotere staande kamerplant zoekt die niet te breed is.

Scindapsus Pictus stekken

De verzorging

De verzorging van de Scindapsus Pictus is niet moeilijk, wat hem een perfecte kamerplant maakt! Als je een beetje goed voor hem zorgt, zal ie heel snel groeien.

Standplaats

Omdat de Scindapsus gewend is om in tropische oerwouden onder de schaduw van grote bomen te groeien, kun je hem op veel plaatsen in huis kwijt. Zowel op een lichte plaats als meer in de schaduw zal hij het goed doen. Direct zonlicht kun je beter vermijden, zoals met veel planten.

Water geven

De Scindapsus Pictus houdt van een iets vochtige grond, maar wil niet continue natte voeten hebben. Geef hem dus regelmatig een scheutje water en zorg dat de grond niet helemaal uitdroogt. In de zomer geef ik hem vaak tweemaal per week wat water. In de winter is eenmaal per week voldoende. Even aan de potgrond voelen voordat je hem water geeft,  kan je veel informatie geven. Omdat dit een tropische plant is, maak je hem ook erg blij met een sproeibeurt van de blaadjes zo nu en dan.

Voeding geven

In de winter is het geven van plantenvoeding niet nodig. In de zomer kun je hem eens per maand wat extra bijvoeden. Ik heb dit zelf eerlijk gezegd slechts eenmaal gedaan afgelopen zomer en mijn Scindapsus groeit nog steeds als een gek. Dus echte noodzaak zal het niet zijn denk ik.

Scindapsus Pictus stekken

Stekken van de Scindapsus Pictus

Het stekken van de Scindapsus is geen moeilijk karwei, maar vraagt wel wat geduld. Ik raad je aan dit in het voorjaar of de zomer te doen en niet (zoals ik deed) in de winter. De Scindapsus kan behoorlijk hard groeien en kan al gauw tot de grond komen als je een hangende versie hebt. Zonde om hem af te knippen en het restmateriaal weg te gooien. Hiermee kun je namelijk prima een nieuw plantje laten uitgroeien.

Stap 1: stekje afknippen. Vaak zie je ergens langs de strengen al hele kleine uitlopertjes waar een wortel uit kan groeien. Zorg dat je dit soort uitlopertjes in je afgeknipte stekje hebt.

Stap 2: zet het stekje in een glas met water. Regenwater is de beste optie, maar met kraanwater werkt het ook. Zorg dat de mini-uitlopertjes onder water staan en de blaadjes zoveel mogelijk droog blijven.

Scindapsus Pictus stekken

Stap 3: geduld hebben. Het kan echt wekenlang duren voordat je iets ziet gebeuren. Zorg dat je stekje zoveel mogelijk licht kan opvangen en vul wat water bij als het waterpeil te laag wordt.

Stap 4: als het goed is, zie je op een gegeven moment worteltjes ontstaan (zie foto). Ik wacht altijd tot de worteltjes iets groter zijn dan op deze foto.

Scindapsus Pictus stekken

Stap 5: nu kun je het stekje in de (stek)grond zetten in een potje. Wees voorzichtig met de kwetsbare wortels bij het planten. Gebruik eventueel wat stekpoeder (dit doe ik eigenlijk altijd). Zorg de eerste tijd dat je de grond echt niet uit laat drogen. Deze mag nog best iets vochtiger zijn dan bij de moederplant.

Stap 6: je zult zien dat je stekje nu verder gaat groeien en je dus een nieuwe Scindapsus hebt gecreëerd.

Tenslotte is het nog leuk om te vermelden dat de Scindapsus een plant is die heel luchtzuiverend werkt door de enorme hoeveelheid huidmondjes. Ook een hele geschikte plant voor de slaapkamer dus!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!