Als je dit artikel leest, herken je het vast; er zit schimmel in de potgrond van je kamerplant. Je kunt het ontdekken doordat er witte pluisjes op de potgrond verschijnen, maar het kan ook zijn dat er een heuse paddenstoel uit de grond groeit. Ik vertel je er vandaag meer over en laat je zien hoe je dit behandelt.

Planten

Hoe ontstaat schimmel in je kamerplant?

Schimmels ontstaan vaak wanneer de potgrond te vochtig is en/of de luchtvochtigheid te hoog is. Dit geeft namelijk het ideale klimaat voor de groei van schimmel. Ook rottende wortels van je plant kunnen schimmelvorming stimuleren en er zijn bepaalde soorten potgrond die meer aantrekkelijk zijn voor schimmels. Met name planten die in potten staan zonder goede drainage zullen meer risico lopen op het ontstaan van schimmel. Je hoeft dan namelijk maar net iets te scheutig te zijn met water geven en er blijft een laagje water onderin je pot staan, waar makkelijk schimmels in kunnen groeien. De schimmel zie je vaak aan de oppervlakte door witte pluisjes op je potgrond of doordat er paddenstoelen uit de grond gaan groeien.

Hoe voorkom je schimmel in je kamerplant?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een aantal tips om schimmel te voorkomen:

  • Gebruik altijd een pot met goede drainage. Dit houdt in dat er in de bodem van de pot een gat zit, zodat overtollig water weg kan lopen.
  • Geef niet teveel water. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wees niet te enthousiast met de gieter. Liever wat vaker kleine beetjes geven dan eens per week een te grote hoeveelheid.
  • Zorg voor goede ventilatie in huis. Zet regelmatig de ramen open voor wat frisse lucht. Heb je een ventilatiesysteem? Vervang de filters dan op tijd, maak geregeld de roosters schoon en laat de luchtkwaliteit zo nu en dan checken.
  • Laat de potgrond tussen gietbeurten door zo mogelijk uitdrogen.

Het laatste punt is natuurlijk niet voor elke plant mogelijk. Ik heb zelf best een aantal tropische planten, die het goed doen bij een hoge luchtvochtigheid. De paddenstoelen die ik had, ontstonden dus ook juist in die planten waarvan ik de potgrond altijd vochtig wil houden (bij m’n bananenplant). Schimmels zijn dus niet altijd te voorkomen.

schimmel kamerplant

Paddenstoelen bij m’n bananenboom.

Schimmels in je kamerplant behandelen

Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat de meeste schimmels op symbiotische wijze samenleven met je kamerplant. Dit houdt in dat de plant geen last van deze schimmels heeft en ze dus prima naast elkaar in dezelfde pot kunnen leven. Verwijderen van de schimmel hoeft dus niet altijd. Heb je net als ik een paddenstoel gekweekt in je potgrond? Dan kan ik me voorstellen dat je die liever kwijt bent (het ziet er toch niet echt fris uit vind ik….). Ook de witte pluizen op de potgrond haal ik zelf liever weg, omdat ik die schimmels in huis geen fijn idee vind. Ik doe dit als volgt:

  • Indien mogelijk laat ik de grond zoveel mogelijk uitdrogen tussen gietbeurten in. Houd je plant wel even goed in de gaten. Het zou zonde zijn als je je plant dood laat gaan, terwijl je alleen de schimmels wilt uitroeien.
  • Verwijder de zichtbare schimmel. De meeste schimmels bevinden zich in de potgrond en zul je helemaal niet zien. Met het verwijderen van de schimmel verwijder je dus eigenlijk alleen het zichtbare deel. De witte pluizen kun je makkelijk van de potgrond afschrapen. Neem voorzichtig een klein laagje grond mee tot je weer “schone” grond hebt. De paddenstoelen kun je gewoon uitgraven en zo weghalen.
  • Komt de schimmel terug? Dan ga ik met azijn aan de slag. Ik meng in een plantenspuit 1 deel azijn en 1 deel water. Dit spray ik lichtjes op de potgrond. Teveel azijn kan wel schadelijk zijn voor je plant (daarom werkt het ook zo goed om onkruid tussen de tegels vandaan te halen), dus spray niet teveel. Wacht een aantal dagen en spray eventueel nogmaals.

Mocht de azijn zijn werk niet doen, dan kun je altijd nog overwegen om de plant te verpotten. Het is dan wel belangrijk dat je zo goed mogelijk alle potgrond weghaalt rond de wortels en deze even schoonspoelt.

Ik hoop dat ik je met dit artikel een beetje op weg heb kunnen helpen. Mijn mooie gele paddenstoelen heb ik inmiddels uiteraard verwijderd (nadat ik ze even heb laten groeien voor de foto’s voor dit artikel ;)).

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!