Bij veel bloggers/Instagrammers zie je het geregeld voorbij komen: samenwerkingen met bedrijven. Ook ik ga soms een samenwerking aan met een bedrijf, waardoor ik geld verdien aan mijn blog en Instagram account. Toch zie je bij mij weinig samenwerkingen voorbijkomen, zeker de laatste tijd. Ik vertel je vandaag waarom ik hier vrij terughoudend in ben en wat mijn overwegingen zijn.

Samenwerkingen als influencer

Allereerst even kort iets over de verschillende soorten samenwerkingen die je online voorbij kunt zien komen. Grofweg werken influencers in ruil voor een product (barter deal) of in ruil voor geld. Dat laatste heeft natuurlijk de voorkeur. Zeker in mijn geval, waarbij mijn blog ook onderdeel is van mijn bedrijf en er dus gewoon brood op de plank moet komen. Daarnaast heb ik inmiddels een groot bereik en daar hangt nou eenmaal een prijskaartje aan. Bovendien gaat er best wat tijd zitten in het schrijven van goede teksten (die ook goed in Google worden gevonden) en natuurlijk het fotograferen van producten.

Een barter deal ga ik dan ook zelden aan en als ik dat doe, is het meestal omdat ik het bedrijf zelf benader. Het zijn dan producten die ik zelf al wilde kopen, maar ik bied het bedrijf dan aan om het te ruilen tegen promotie voor hun product. Dit doe ik natuurlijk lang niet bij alles wat ik aan wil schaffen. Het moet een bedrijf/product zijn dat een leuke blog kan opleveren waarvan ik verwacht dat mijn lezers het ook echt leuk vinden om te lezen. In sommige gevallen neem ik ook een barter deal aan als een bedrijf mij benadert. Denk dan bijvoorbeeld aan onze Samsung The Frame tv. Maar ook hier heb ik even over nagedacht voordat ik ja zei. Want hebben we wel echt een nieuwe tv nodig? En is dit iets waar ik reclame voor wil maken op mijn blog en Instagram? Het antwoord was in dit geval ja en ik ben ontzettend dankbaar voor deze fijne samenwerking.

Betaalde samenwerkingen ga ik natuurlijk ook weleens aan. Dit is soms alleen op m’n blog, soms alleen op Instagram en de andere keren op beide kanalen. Toch moet ik zeggen dat ik de laatste tijd dus veel minder samenwerkingen aanneem. Ergens misschien gek, want m’n bereik wordt wel steeds groter. Zo ontving ik afgelopen maand een recordaantal van 66.000 unieke bezoekers hier op StyledbySabine.com en dat aantal blijft dus elke maand groeien. Je zou dus zeggen dat dit een goed verdienmodel kan zijn.

Kritisch op samenwerkingen

De reden dat ik toch weinig samenwerkingen aanga, is gewoon dat ik vrij kritisch ben. Ik koop het liefst vintage, in de kringloop of via marktplaats en dat is toch wat lastig samenwerken. Ik wil absoluut geen producten promoten die ik niet zelf ook gekocht zou hebben en dan blijft er gewoon niet zo heel veel over. We hebben een klein huis, dat gewoon hartstikke vol staat, dus nieuwe meubels heb ik geen behoefte aan. Ook het promoten van accessoires, alleen maar omdat het kan, spreekt me niet aan. Ik verbaas me er soms best over dat influencers de ene week lyrisch zijn over een product en het de volgende week weer te koop aanbieden.

Ik wil m’n volgers serieus nemen en met respect behandelen, dus ook het promoten van producten die niet echt bij m’n kanaal passen, sla ik af. Zo ben ik inmiddels volgens mij 4x door een hondenvoer merk benaderd, maar dit is gewoon geen promotie waar mijn volgers op zitten te wachten (schat ik dan in hoor). Mensen volgen mij voor interieur, outfits en natuurlijk ook wel voor de huisdieren, maar ik denk dat hondenvoer promoten gewoon niet bij mij past.

Ook het promoten van merken die ik zelf al tig keer bij andere influencers voorbij heb zien komen, zie ik niet (meer) zo zitten. Je wordt, met name op Instagram, soms doodgegooid met bepaalde aromadiffusers of schoonmaakproducten. Als ik merk dat de hoeveelheid reclame bij mij al irritatie opwekt, weet ik zeker dat dit bij een deel van mijn volgers ook zo zal zijn. In het geval van de schoonmaakproducten is het trouwens wel een merk dat ik zelf al jaren trouw gebruik, maar de enorme hoeveelheid promotie voor dit merk op Instagram staat me de laatste tijd echt tegen.

Transparant over reclame

Een kleine toevoeging die ik ook nog graag wil doen, is dat ik altijd streef naar zoveel mogelijk transparantie over mijn samenwerkingen. Met name op Instagram zie ik toch vaak dat collega’s niet vermelden dat ze iets gratis gekregen hebben of ergens voor betaald worden. Ook zie ik geregeld de term “#nospon” voorbij komen. Ik denk dat als je ervoor zorgt dat je altijd transparant bent over wanneer iets wel “spon” is, je niet hoeft te vermelden wanneer je iets zelf gekocht hebt. De laatste tijd zie ik bijvoorbeeld veel stories voorbij komen over het terugvragen van geld via Mobiclaim. In veel van deze stories zie ik nergens staan dat dit een advertentie is, maar dat is het wel degelijk.

Natuurlijk ben ik ook geen heilige en zal ik het vast ook weleens vergeten te vermelden, maar mijn intentie is wel echt om dit niet te vergeten. Je mag me er dus ook zeker op wijzen! Het gaat bij mij soms mis als ik bijvoorbeeld een breipakket heb gekregen van een merk en afgesproken heb daar 1 Instagram post over te maken. Ik ben dan vaak enthousiast over m’n breiproject en laat bijvoorbeeld tussendoor in stories updates zien van m’n werk. Ik merk dat ik dan soms vergeet te melden dat dit wol was die ik gekregen heb. In principe kun je er vanuit gaan dat alles wat ik laat zien gewoon zelf gekocht is, tenzij ik anders vermeld dus.

Blog als inkomstenbron

Maar goed, de schoorsteen moet ook roken en zeker in Corona tijd is dat soms wel een uitdaging. Ik vertelde al dat ik ga starten met de verkoop van vintage kleding. Hoe dit gaat uitpakken, moet ik natuurlijk nog even afwachten. Verder blijf ik natuurlijk interieuradviezen geven, maar dit lag door Corona een tijdje stil. Om toch het bereik van mijn blog in te zetten als verdienmodel, maak ik al een tijd gebruik van affiliate marketing. Dit zijn linkjes die ik plaats naar producten die ik aanraad. Als jij dit product bestelt (of iets anders van deze webshop), ontvang ik een klein percentage aan commissie. Dit werkt voor mij ook fijn als ik zelf een product aanschaf en daar vervolgens een review over schrijf.

Je kunt me bijvoorbeeld steunen door via mijn Bol.com partner link te bestellen.

En na jarenlang uitstellen, heb ik toch besloten om te gaan testen met het plaatsen van Google advertenties. Ik wilde de lay-out van mijn blog nooit “vervuilen” met advertenties, maar nu ik afgelopen maand bijna 100.000 paginaweergaven had, besefte ik me dat ik misschien wel gewoon veel inkomsten misloop door deze ijdelheid. Ik heb vorige week dus toch advertenties geplaatst in de blogposts en heb mezelf beloofd dit twee maanden te gaan proberen voor ik ze weer mag verwijderen. En als dit wel lucratief blijkt, laat ik ze gewoon staan. Mocht je nou een hele gekke of ongepaste advertentie voorbij zien komen, laat het me dan even weten. Ik heb nu alle dingen al geblokkeerd die ik zelf niet op m’n site wil hebben (bijv. cosmetische chirurgie, casino’s en afslankproducten). Eerlijk gezegd denk ik dat ik veel meer advertentieblokken moet plaatsen wil ik hier iets aan verdienen, maar dat gaat me wat te ver. Voor nu dus een test met 1 blok per blog. Ik ben benieuwd!

styled by sabine signature

Vond je dit een leuke blog? Lees dan ook nog mijn artikel “Leven voor de likes” over het streven naar likes op Instagram.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!