Als je een beetje een plantenliefhebber bent, heb je er vast weleens mee te maken gehad; rouwvliegjes. Die vervelende irritante mini vliegjes rondom je kamerplanten kunnen je soms echt tot waanzin drijven. Want hoe kom je er nou het beste vanaf? Ik geef je mijn tips om rouwvliegjes op een natuurlijke manier te bestrijden.

Ontstaan rouwvliegjes
Allereerst wil je natuurlijk weten hoe je aan die vervelende vliegjes komt rondom je planten. Dit kan op verschillende manieren. Een veel voorkomende oorzaak is dat je een nieuwe plant heb toegevoegd die al besmet was met zo’n vliegjesplaag. Ook in nieuwe potgrond kunnen zomaar rouwvliegjes zitten en dan verspreid je deze dus tijdens het verpotten van je kamerplanten. Geen nieuwe planten en/of potgrond in huis? Dan kan het ook zijn dat de vliegjes zijn aangetrokken door iets te natte potgrond bij je planten. Hier zijn ze namelijk dol op. Ongeacht de oorzaak, zul je merken dat het meestal niet slechts één kamerplant is die besmet is met de rouwvliegjes. Ze verspreiden zich namelijk supersnel en al gauw is het een ware plaag.
Welke planten zijn besmet?
Soms zie je de kleine vliegjes rondzwermen rondom bepaalde kamerplanten. Dan weet je zeker dat deze besmet is met rouwvliegjes en er dus allemaal larfjes in je potgrond zitten. In mijn ervaring zijn de vliegjes echter vaak ook al verder verspreid naar je andere planten, ook al zie je dat niet meteen. Een goede test kan zijn om even op de potgrond te tikken of water te geven. Vaak zie je de vliegjes dan omhoog komen als een plant besmet is.
Zijn rouwvliegjes schadelijk?
Rouwvliegjes kunnen inderdaad schadelijk zijn voor je kamerplanten. De larven van de rouwvlieg (oftewel de varenrouwmug) knabbelen aan de wortels van je planten. Hierdoor kan het zijn dat je planten minder goed groeien en in het ergste geval zelfs doodgaan. Verder kunnen de rouwvliegjes je planten beschadigen door schimmels en virussen over te brengen. Het is dus aan te raden om deze plaag, liefst in een vroeg stadium, goed te bestrijden.
Rouwvliegjes natuurlijk bestrijden
Als plantenliefhebber wil je waarschijnlijk zo natuurlijk mogelijk aan de slag met de bestrijding van de rouwvliegjes. Ik gebruik zelf in elk geval liefst zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn er goede en veilige opties! Ik heb zelf een hele goede ervaring met de bestrijding van rouwvliegjes middels aaltjes. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn een soort mini wormpjes die je niet met het blote oog kunt waarnemen. De aaltjes, die leven in de grond, zijn een natuurlijke vijand van de larven van de varenrouwmug. Aaltjes kopen doe je heel makkelijk gewoon online en dan worden ze bij je thuis in de brievenbus bezorgd.

Hoe gebruik je de aaltjes?
Ook het gebruik van de aaltjes is supersimpel. Je mengt de aaltjes met water in een maatbeker en gebruikt dit om je planten water te geven. Ik raad je aan om voor de zekerheid al je kamerplanten met de aaltjes te behandelen, omdat de rouwvliegjes zoals gezegd best snel verspreiden. Geef dit keer ietsje meer water dan je gewend bent (zonder de plant helemaal te verdrinken), zodat je zeker weet dat er voldoende aaltjes per plant uitgezet worden. De aaltjes gaan vervolgens aan de slag met hun prooien en binnen enkele dagen zul je al merken dat er minder vliegjes rondom je plant zwermen. Blijf de potgrond steeds licht vochtig houden, zodat de aaltjes zo goed mogelijk hun werk kunnen doen.
Word je helemaal gek van al die stomme vliegjes en wil je er nog sneller van af zijn? Dan kan je ook Pokon aaltjes tegen rouwvliegjes + vangplaatjes bestellen. De gele kleur van de vangplaatjes trekt de volwassen vliegjes aan en zo bestrijdt je deze beestjes niet alleen onder, maar ook boven de grond.

Voorkomen van rouwvliegjes
Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om een nieuwe rouwvliegplaag te voorkomen. Daarbij wil ik wel meteen toevoegen dat je dit nooit helemaal kunt voorkomen als je (veel) kamerplanten hebt. Een aantal dingen die je kunt doen om het risico kleiner te maken, zijn:
- Check elke plant voordat je deze koopt. Vaak neem je de rouwvliegjes mee bij aankoop van een nieuwe plant. Check een plant dus goed voor aankoop, bijvoorbeeld door ook op de potgrond te tikken en te kijken of er geen vliegjes omhoog komen.
- Check zakken potgrond. Dit kun je natuurlijk wat lastiger in de winkel doen, maar als je thuis bent kun je bij opening van een nieuwe zak potgrond even goed kijken of er geen vliegjes uit omhoog komen.
- Geef niet teveel water aan je planten. Natte potgrond is de ultieme voedingsbodem voor de larven van de rouwvliegjes. Beperk dus (zeker in de winter) de watergiften aan je kamerplanten en zorg dat ze nooit in een voetenbadje komen te staan (dit is voor de meeste planten sowieso funest).
- Controleer je planten regelmatig. Zie je enige aanwijzing dat er mogelijk vliegjes rondom je plant zwermen? Zet deze meteen apart van de rest en voorkom verspreiding van de plaag.
Tenslotte
In mijn ervaring zijn de aaltjes heel effectief. Heb je echter na een paar weken het idee nog steeds rouwvliegjes rondom je planten te hebben? Dan is het soms nodig om een tweede keer te behandelen.

Geef een reactie