Het overkwam me enkele weken geleden; ik spotte minuscule vliegjes rondom enkele van mijn planten. Ik wist meteen hoe laat het was: rouwvliegjes. Deze vervelende beestjes kunnen je echt tot wanhoop drijven als je ze niet op de juiste manier bestrijdt. Ik vertel je meer over de rouwvlieg én geef je de beste tips om er weer vanaf te komen.
De rouwvlieg
Rouwvliegjes, oftewel rouwmugjes of de varenrouwmug, lijken eigenlijk exact op fruitvliegjes qua uiterlijk. Enige verschil is dat deze vliegjes zich niet rondom je fruitmand begeven, maar zich juist ophouden rondom je planten. De volwassen vliegjes die je ziet, zijn geen lang leven beschoren. Slechts 2 dagen blijven de vliegjes in leven. Het probleem is echter dat de vrouwtjes zo’n 200 larven per keer in je potgrond leggen. Ze zijn met name dol op vochtige of zelfs rottende grond. Deze larven komen weer uit, leggen nieuwe larven en zo ontstaat vaak een ware plaag. Dit maakt dat de vliegjes (en dan met name de larven) lastig te bestrijden zijn.
Andere beestjes in je kamerplant? Check mijn artikel met een overzicht van verschillende plagen in je kamerplant.
Rouwvliegjes voorkomen
Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je last krijgt van deze ongenode gasten. Zorg er met name voor dat je je planten nooit teveel water geeft. De natte bodem is namelijk een waar paradijs voor de rouwvlieg. Zorg voor potten met gaatjes in de onderzijde en een schotel eronder. Zo voorkom je dat er water in de pot blijft staan en wortels gaan rotten, wat een onweerstaanbare aantrekking heeft op de rouwvlieg.
Zorg daarnaast dat er nooit afgevallen bladeren op de grond rondom je plant blijven liggen. Hoe minder dood materiaal, hoe minder aantrekkelijk de plant is voor de vliegen.
Als je een plant koopt in de winkel is het ook altijd belangrijk om goed te checken of de plant op dat moment geen vliegjes bevat. Zo voorkom je dat je ze alsnog in huis haalt ondanks je goede zorgen. Is er eenmaal een plant besmet, dan zullen er vaak gauw andere planten ook besmet worden. De enorme hoeveelheid larven kunnen je plant flink beschadigen en zelfs dood laten gaan. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen.
Rouwvliegjes bestrijden
Het bestrijden van de rouwvliegjes is best een klusje. Toch kun je maar beter direct aan de slag gaan, voordat je urban jungle mogelijk het loodje legt. Ik wilde dit het liefst zonder schadelijke stoffen en op zo natuurlijk mogelijke wijze aanpakken en dat is gelukt. Als je dit stappenplan volgt, moet het goed komen (ik spreek uit ervaring!):
- Zet de besmette planten apart. Hier was ik zelf te laat mee, maar als je bijvoorbeeld slechts één plant met vliegjes hebt, kun je die gauw isoleren van de rest. Zo voorkom je dat meer planten de dupe worden. Wil je makkelijk checken of een plant besmet is? Geef de plant dan water. Als er vliegjes opspringen uit de plant weet je hoe laat het is.
- Laat de grond zoveel mogelijk uitdrogen (zonder de plant om zeep te helpen natuurlijk). De vliegjes gedijen het best in natte grond dus liever even zo weinig mogelijk water geven.
- Vang de volwassen vliegen met bakjes rode wijn. In principe is dit natuurlijk niet echt nodig als je de larven goed gaat bestrijden. De volwassen vliegjes leven namelijk maar enkele dagen. Toch kan het fijn zijn om in ieder geval iets te doen tegen deze irritante beestjes.
- Koop aaltjes oftewel nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvliegjes zijn. Je giet ze bij je planten en ze eten vanzelf de larven op. Als er geen larven meer te eten zijn, sterven ze vanzelf weer uit. Ideaal! Helaas waren de aaltjes niet bij het tuincentrum te verkrijgen, maar gelukkig kon ik ze online bestellen bij deze webshop. Enkele dagen later werden ze gewoon in de brievenbus bezorgd.
Andere methoden
Wil je liever zonder nematoden aan de slag? Dat kan ook. De beste tactiek is dan om de planten geheel van verse potgrond te voorzien. Let er op dat je ook de wortels goed schoonmaakt voordat je ze in de nieuwe aarde plant. Verder had het tuincentrum wel bepaalde bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken, maar deze kunnen in sommige gevallen ook je planten beschadigen. Ik kies hier dus liever niet voor.
Inmiddels ben ik gelukkig van de vliegjes af en zijn m’n planten allemaal nog in leven.
Update: omdat er nog wat vragen kwamen over het gebruik van de aaltjes, hier een toelichting van hoe ik het heb gedaan. Ik kocht de Ecostyle aaltjes voor een oppervlak van 10m2. Dit was genoeg om al mijn planten te behandelen. Ik maakte een grote gieter met de aaltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en heb eenmaal alle planten gegieterd hiermee. Binnen ongeveer een week was er geen vliegje meer te zien. Ik heb de behandeling dus niet hoeven herhalen en ben inmiddels alweer ruim een jaar vliegvrij.
Help! Mijn rouwvliegjes komen terug!
Ik krijg nog bijna dagelijks berichten over de rouwvliegjes en kan deze dus helaas niet allemaal individueel beantwoorden. Een veelgehoorde kwaal is dat de vliegjes weer terugkomen na het bestrijden ervan met de aaltjes. Ik heb hier zelf geen last van gehad, maar mensen in mijn omgeving wel. Ik denk dat je even goed bij jezelf moet nagaan wat de reden is dat je in eerste instantie last van rouwvliegjes kreeg.
In de meeste gevallen is het namelijk zo dat de potgrond van je planten dan te vochtig was. Ik kreeg zelf bijvoorbeeld last van een plaag nadat mijn schoonmoeder voor mijn planten had gezorgd tijdens een vakantie. Ondanks uitgebreide instructie, bleken veel van m’n planten toch teveel water te hebben gekregen en voelde de potgrond vochtig aan bij planten die daar niet goed op gedijen.
Als je dus na het behandelen van je planten niets doet aan het voorkomen van een nieuwe plaag, is de kans aanwezig dat je opnieuw last krijgt van rouwvliegjes. Zeker in de winter is het echt zaak om je watergiften drastisch te verminderen. De meeste kamerplanten gaan nog altijd dood door teveel water en niet door te weinig. Check dus altijd met je vinger de potgrond voordat je water gaat geven aan je plant. In de winter laat ik eigenlijk bij al mijn planten (ook de tropische!) de bovenkant van de potgrond totaal uitdrogen voordat ik een nieuwe watergift geef.
Geef ook niet teveel water in één keer. Liever wat vaker een klein scheutje en goed je plant in de gaten houden, dan standaard eens per week een flinke plens. Vind je het doseren lastig? Zorg dan altijd voor een pot met een gat en een schotel, zodat overtollig water weg kan lopen.
Heb je de aaltjes ook geprobeerd om jouw rouwvliegjes te bestrijden? Laat me jouw ervaring dan weten in de comments!
Vanwege de enorme hoeveelheid aan vragen en reacties, kan ik helaas niet meer op alle reacties ingaan.
Dag Sabine,
Ik zie op de webshop het juiste product niet staan, lijkt ook enkel voor tuin en dier. Vergis ik me?
Hoor het graag, ik zou graag mijn strijd tegen de rouwvliegjes winnen!
Groetjes, Nele
Ha Nele,
Ze staan onder het kopje tuin en dan “larven varenrouwmug”. Je kunt het namelijk zowel voor in de tuin als voor binnenshuis gebruiken. Succes met de strijd! Hier heeft het fantastisch geholpen. Groetjes!
Hoi,
Hier hielp het slechts tijdelijk, bijna 3 weken geen vliegjes gezien. Tot ik weer eens water ging geven en er een wolk van die etters uit de pot omhoog vloog…
Nu ga ik de planten eerst weer laten opdrogen door 4 week geen water te geven en dan maar weer proberen.
Al ben ik ook wel geneigd om chemische troep te kopen…
Die beestjes zijn zo irritant, vliegen zelfs tussen neus en bril door…
Hey Sabine!
Bedankt voor je verduidelijkende post! Ik heb nog een vraagje: ik heb er namelijk ook last terwijl ik erg veel planten heb. Is het belangrijk om het spulletje ook in de planten te doen waar nog geen vliegjes in zitten?
Groetjes Job
Hi Job,
Dat zou ik zeker doen! Er is namelijk best een kans dat je nog geen vliegjes ziet maar dat een plant wel al besmet is met de larven. Meestal zijn de aaltjes ook voldoende om een heleboel planten te behandelen en het kan zeker geen kwaad.
Succes!
Meestal krijg je in het tuincentrum waar je de aaltjes koopt verdere instructies. Bij die van mij werd er ook duidelijk vermeld dat je ALLE kamerplanten mee moet nemen in de behandeling, omdat ze de vliegjes anders weer aan elkaar kunnen doorgeven. Meestal zitten er genoeg aaltjes in een verpakking om al je kamerplanten te voorzien.
Klopt! Het is inderdaad handig om al je planten te behandelen, zoals ik in de blog al schreef. Succes!
Wat fijn om te lezen! Ik word knettergek van die vliegjes! Maar ik heb zoveel planten en ik weet niet welke plant besmet is. Kan ze ook niet apart zetten van de andere. Kan ik ze dan wel behandelen met die larven?
Hi Kim!
Vervelend he die vliegjes! Ik wist ook niet precies welke planten allemaal besmet waren dus heb ze allemaal behandeld. Met de larven kun je echt een enorme hoeveelheid planten behandelen dus je kunt ze het beste allemaal in 1 keer doen. Bij mij zijn ze daarna nooit meer teruggekomen gelukkig. Succes!
Larven = aaltjes 😉
Hi Sabine,
Ik heb sinds kort ook last van deze irritante ***vliegjes. Maar ik heb totaal geen planten o.i.d. in huis. Niets organisch. Ook geen rottend fruit. Momenteel vliegen ze herhaaldelijk voor mijn gezicht terwijl ik aan het typen ben. En soms gaan ze op m’n neus zitten. Heb er inmiddels zo’n 20 doodgeslagen, zo’n 5 stuks zijn verzopen in de fruitfly-ninja (pas gekocht). Ze zijn ook windbestendig want ondanks dat de ventilator stand 3 op mijn hoofd is gericht, kunnen ze nog steeds ongestoord heen-en weer vliegen. Ze lijken vooral op het licht van mijn monitor af te gaan en op de weerspiegeling van mijn bril. Hoe kom ik van deze krengen af?
Hi Matthijs, wat vervelend! Eerlijk gezegd heb ik geen idee waar ze bij jou vandaan kunnen komen. Ik ben alleen thuis in de rouwvliegjes in planten… Succes ermee!
Hallo Sabine. Bij 1 plant heb ik ook honderden rouwvliegjes. Ik word er gek van. Een tip die ik eens las was tijm op de aarde te strooien, maar dat helpt ook niet echt. Ook heb ik steentjes op de aarde gelegd, maar daar trekken zij zich ook niets van aan. Bij de andere planten komen zij niet. Helpen die larfjes echt? Lijkt mij dat er dan nog meer vieze beesten in de huiskamer
zijn. Groeten van Marc Goud uit Rotterdam.
Hi Sabine,
ik heb thuis een prachtige Urban Junge het zijn ongeveer 60 planten in totaal. laatste tijd heb ik ook last van die stomme vliegjes. ik wil graag de aaltjes proberen maar ik weet niet welke voor hoeveel m2 moet aanschaffen. heb diverse potten en bakken van 15 Liter inhoud en een hele boel van 1 tot 5 Liter en alles daar tussen in. heb jij miss enig idee? wil ze graag allemaal behandelen! kan jij me miss helpen?
groet Lenny
Hi Lenny,
Wat vervelend dat je ook vliegjes hebt! Ik had zelf op het moment van behandelen denk ik ongeveer 50 planten maar veel in kleine potjes. Ik kwam dus goed uit met verpakking voor 10m2. Ik denk dat jij beter voor 30m2 kunt gaan. Het is zaak de vliegjes in 1x goed uit te roeien dus beter iets teveel dan te weinig aaltjes. Via het linkje op m’n blog kom je bij een webshop die ook de 30m2 pakjes verkoopt.
Heel veel succes! Hoop dat de aaltjes bij jou ook een goed effect gaan hebben.
Sabine
Sabine,
Wat ontzettend fijn dat ik je blog op internet gevonden heb! Vorige week heb ik de aaltjes besteld en ze kwamen twee dagen later met de post. Ik heb alle planten eerst regulier water gegeven, zodat de potgrond mooi vochtig was. Daarna het poeder (aaltjes) in mijn gieter (3L) gegoten en met een lepel steeds geroerd tijdens het verdelen van het water over de 21 planten. Overal een scheutje bij gegoten. En nu… 5 dagen later… er is al geen vliegje meer te zien!! Het is formidabel!
Bedankt. Alle andere mogelijkheden (potgrond vervangen, in quarantaine zetten, potgrond droog laten worden) zijn voor mij niet praktisch. Deze aaltjes zijn subliem.
Ha Lucie! Wat leuk om te horen en wat fijn dat je wat aan m’n blog hebt gehad. Bij mij zijn ze gelukkig nooit meer teruggekomen. Hopelijk bij jou ook niet! Fijne zondag, Sabine
Hey Sabine, ik heb ook veel last gehad van rouw vliegjes
Omdat ik het een gedoe vond met aaltjes heb ik iets anders geprobeerd.
Ik heb al mijn planten voorzien van een laag brekerszand zo ongeveer 1,5/2 cm.
Had gelezen dat de vliegjes niet meer door het zand in de potgrond kunnen en de larven wat vliegjes worden er niet uit kunnen.
Ik moet zeggen dat het resultaat verbluffend was, ik had na een poosje helemaal geen vliegjes meer en de planten deden het prima.
Omdat ik had niet mooi vond heb ik na verloop van tijd het zand er voorzichtig af geschept.
Groetjes Tiny
Misschien een tip voor degene die ook eerst iets anders willen proberen.
Dit heb ik ook geprobeerd en het leek lang goed te gaan. De vliegjes bleken via de onderkant van de pot en schotel in de pot te kruipen en direct eitjes bij de wortels te leggen. Zand tussen de pot en het schoteltje verhelpt dat weer.
Hoi Sabine,
Ik zag onlangs op tv een planten programma waarin de rouwvliegjes de hoofdrol speelden. Eigenlijk weet niemand echt raad. Maar wel : probeer dit of doe dat. Bijv.:: bedek de potgrond met een laagje zand, zodat de moedervliegjes geen toegang hebben tot de potgrond. Ik ben daar druk mee bezig, en de vliegjes worden nu gek van mij heb ik de indruk. Kwijt ben ik ze nog niet.
Hoi! Ja het zijn irritante beestjes! Hier waren de aaltjes gelukkig de oplossing en ik heb ze sindsdien gelukkig nooit meer teruggezien. Succes met de strijd daar! 😉
Hoihoi, ik heb de aaltjes enkele maanden geleden ook geprobeerd. Hiervoor ook van alles geprobeerd wat allemaal geen effect had. Zoals de kaneelkuur. De vliegjes waren na een week aaltjesbehandeling inderdaad weg. Tot ze afgelopen week massaal weer verschenen.. Waarschijnlijk binnengekomen met een nieuwe plant? Echt balen want die aaltjes zijn best duur. Ter voorzorg ligt in elke bloempot een laagje zand (sinds de eerste vliegjesinvasie) maar dat heeft ze totaal niet tegengehouden :/ Het punt met de aaltjes is dat ze doodgaan als de larven weg zijn. Dus nu moet ik ze weer opnieuw kopen. Ik overweeg nu om die reden een ander bestrijdingsmiddel. Erg jammer want dat doe ik liever niet. Maar het wordt wel heel duur zo.
Hoi Sabine,
Bedankt voor je artikel!
Ik heb de tip van Tiny geprobeerd, maar het hielp bij mij niet. Het zand is wel goedkoop, maar zo’n zak van 25 kg.zand is niet te tillen, dus ik zou zeggen: niet aan beginnen.
Daarna had ik eerst aaltjes voor 10m2 meter gekocht omdat ik maar 7 planten heb, waarvan wel 1 bananenboom in een grote pot. Ik gaf de planten 2 x in plaats van 1 x per week water. Dat hielp een week en toen waren de vliegjes weer terug.
Toen heb ik aaltjes voor 15m2 gekocht en de grond van de planten elke dag op vochtigheid gecontroleerd. Met succes! Ik heb geen vliegje meer gezien.
Ik hoop dat dit anderen mensen ook verder helpt.
Groetjes!
zand heb ik ook geprobeerd., maar moet echt flinke laag op., werkt wel maar het probleem is dat potgrond eronder flink nat blijft en niet geweldig is voor plant
Hoe lang kun je die aaltjes bewaren? Kun je de planten er bijvoorbeeld twee keer mee water geven met een aantal dagen ertussen?
Hoi! Er staat een houdbaarsheidsdatum op de verpakking, maar ik weet niet precies meer hoe lang ze houdbaar waren vanaf het moment van aanschaf. Volgens mij moet het prima kunnen om ze nog een aantal dagen in de koelkast te bewaren en ze in twee delen toe te dienen. Succes!
Hallo,ook ik heb de aaltjes gekocht via de site wat je zei,maar helaas heeft het bij mij ook niet geholpen.
Ik ga nu nog proberen om het aarde te verversen en de wortels schoon te spoelen.
Het is te duur om weer die aaltjes te kopen voor mij.
Ik hoop dat dit nog helpt anders ben ik radeloos ik kweek ook zelf plantjes.
Dus nog 1 poging.
Gr Karin.
Hallo,ook ik heb de aaltjes gekocht via de site wat je zei,maar helaas heeft het bij mij ook niet geholpen.
Ik ga nu nog proberen om het aarde te verversen en de wortels schoon te spoelen.
Het is te duur om weer die aaltjes te kopen voor mij.
Ik hoop dat dit nog helpt anders ben ik radeloos ik kweek ook zelf plantjes.
Dus nog 1 poging.
Gr Karin.
Ik had ook last van dezelfde mugjes. Pas een tip van…… jawel, een wietkweker. Paar eetlepels kaneel in 3 liter water poosje laten koken. Vloeistof afgieten (brei onderin wegdoen) en daarmee je planten water geven. Ze zijn bijna weg nu. En een schaaltje met water met wat St. Marc er in. Was blijven staan en vond er heel veel dode vliegjes in.
Laat die mugjes maar lekker knabbelen aan je wortels zorgt voor extra stress dus extra trihoomontwikkeling
Het is natuurlijk totaal onverantwoord maar ik heb een beetje vlooien/mieren spray ook voor larven op de aarde gesprayd en ze waren meteen weg. Ik heb een bijna dode plant weer verheugd uit de groencontainer gevist want ik denk dat de vliegjes de reden ervan geweest dat deze het aldoor niet deed.
Lijkt me een prima oplossing. Ga ik ook doen.
Hoi Carolien,
Kan je mij aangeven of ze nog altijd weg zijn. Zoja, welke mierenspray tegen larven heb jij gebruikt? IK hoor graag van je, want ik word nu dus ook helemaal gek ervan. Nooit ergens last van gehad en sinds ik van de zomer met de goede bedoelingen dacht mijn planten te verpotten en lekker in nieuwe aarde te zetten, zit ik met dit probleem. Echt verschrikkelijk! Ze zitten zelfs in mijn waterkoker. Wat een ellende. Hopelijk ben jij er al vanaf!
Mijns inziens is vlooienspray wel verantwoord zolang je maar zorgt dat je de gebruiksaanwijzing in acht neemt en het niet buiten gebruikt om te voorkomen dat andere (nuttige) insecten zoals bijen vergiftigd worden. Na een paar weken is de gif niet meer werkzaam. De werkzame stoffen (Pyrethroïden) worden ook in de biologische landbouw gebruikt tegen schadelijke larven en insecten.
Hoi Sabine,
Ik heb 11 planten in huis en last van rouwvliegjes. Ik lees jouw verhaal van aaltjes voor 10m2. Dit lijkt voor mij veel te veel.
Hoe heb jij het aangepakt? En kan ik de aaltjes bewaren?
Ik hoor het graag, dan kan ik aan de slag.
Mijn Monstera stekje is nu al 3x het doelwit, 3x de potgrond vervangen niks helpt 😭.
Met vriendelijke groet Ankje
Ha Ankje,
Vervelend dat je Monstera steeds vliegjes heeft! Ik had op het moment van behandelen een stuk of 60 planten volgens mij, dus toen was de 10m2 precies genoeg. Ze hebben de aaltjes helaas niet in kleinere verpakkingen. Ik weet dat je het in de koelkast kan bewaren, maar volgens mij niet enorm lang (er staat een houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar weet niet meer hoe lang dit was toen ik het kocht). Succes!
Hoi Sabine,
Onlangs heb ik de rouwvliegjes in mijn huis bestrijd met aaltjes. Er waren geen vliegjes meer te zien, dus ik was blij. Maar toen ik alle aarde van de planten ging checken zag ik nog overal larven kruipen… De aaltjes hebben hun werk dus toch niet gedaan. Ik word er een beetje radeloos van, dus heb jij nog advies wat ik verder zou kunnen doen?
Ik heb hier heerlijk zitten lezen en wat ben ik blij dat ik niet de enige bent ,, Hoe vervelend ook.
Wat ik gedaan heb ?? Alles nieuwe potgrond gegeven , alles zorgvuldig schoongemaakt,,en na een dag waren ze er alweer.
Mollen maken weer grote bergen grond momenteel.Heb een zak gevuld en eerst alle oude potgrond verwijderd .
De Potten heel goed schoongemaakt , de wortels van mijn 7 Planten goed schoon gemaakt .
De Potten gevuld met het Mollen grond en nu staan mijn Planten in de Mollen Grond .
Ik ben erg benieuwd wat het gaat doen Jullie horen nog van mij.
Helaas… heb 3 keer de aaltjes besteld, het werd steeds wel wat minder maar ze zijn nog steeds niet helemaal weg. Heb over de 100 planten, best duur om steeds weer aaltjes te kopen. En al mijn planten tegelijk verpotten is nogal wat. Ik heb nu overal een laagje zand op de aarde gelegd, en als ik een plant verpot zet ik hem in cocos vermengd met perliet en compost tegen insekten. Ik heb een zak potgrond in de vriezer liggen voor bv succulenten. Hoop er ooit vanaf te komen!
Mildred hoop het ook voor jou, ik zie nog steeds geen vliegje. Vanmorgen de aarde wat rul gemaakt en ziet er goed uit.
Wij gaan zeker nog wat Mol aarde scheppen , ik heb echt het idee dat het hier goed komt.En de Mollen blijven niet graven .
Hoi, ik ben nieuw hier en leer enorm veel bij. Waarvoor dank aan alle dames en heren 🙏🏻. Maar wat is mollengrond?
Zelf heb ik ook zulke krengen van vliegjes gehad en die heeft mijn mooie, snik, grote ficus dood gemaakt!
Hij stond gelukkig apart van de andere planten maar o mijn god wat deed het me zo’n zeer om mijn geliefde ficus aangevallen te zien worden door die kleine huftertjes!
Dat mierpoeder samen met de aaltjes en de rode wijn lijken hun werk te doen. En ook ik ga de volgende planten in cocos met kleikorrels verpotten. De potgrond móet wel de oorzaak zijn. Heb ze jaren niet gehad en nu heel veel.
Mijn Planten zijn nog steeds zonder Vliegjes . Weet niet of iemand ook Molshoop grond heeft geprobeerd
Ik vind het een aanrader. De planten staan er weer goed bij. Heb er wel later van die ronde balletjes op gedaan.
Je ziet op veldjes weleens dat een Mol een Bergje aarde omhoog heeft gebracht ,,soms veel ,hier zijn er maar genoeg.
En dat Grond heb ik gebruikt voor al mijn Planten , en ze doen het heel goed. alleen is die grond een beetje Hard
Dus korrels onderin de Pot gedaan , en de Plant heel goed afspoelen. Hoop dat het je lukt
Als je op Google zoekt naar een Mol dan zie je wat het is . Succes Bets.
Heeft er al iemand Grond van een Molshoop gebruikt ?????
Bij mij al een poosje geleden en ik kan je zeggen ze doen het allemaal weer Geweldig
En dit is mijn 4e verhaaltje er over , maar heb het idee dat jullie liever duur spul kopen
en geen raad aan nemen van iemand die wat heel simpels door geeft. Maar ja , dat moeten jullie zelf weten.
Veel succes allemaal.
Een vriendin doet de potgrond eerst in ruime plastic bakken en laat dit een paar minuten in de magnetron draaien. Zo dit doen portie voor portie tot de zak potgrond volledig in de magnetron zijn rondes heeft gedraaid. Daarna kunt u veilig uw planten verpotten. Alle larven van de rouwvliegjes zijn hierdoor gedood. Het vergt wel even wat werk maar succes gegarandeerd. Zonder dure middeltjes te hoeven gebruiken.
Het nadeel hiervan is wel dat je plant weinig tot geen voeding meer uit de grond kan halen. Zie het als het kapotkoken van je vitamines in je groenten. Je zult je planten dus wel vloeibsre voeding moeten geven.
Ik heb ze ook. Onlangs verpot maar blijkbaar niet genoeg. Het is ook lastig om te zien waar ze wel en niet zitten.
Gek genoeg zag ik ook dat de bovenkant van de aarde vaak al droog was maar de wortel kluit nog heel nat 🙁
Lastig om te zien hoeveel water je geeft.
Aaltjes dus. Hoevaak zou je meestal moeten geven? Jij een keer? Of toch een week elke3 dagen een beetje?
Ik wil er echt vanaf. Dus ga nu rigoureus alle planten aal-water geven.
Vervelend he! Ik heb eenmaal alle planten begoten met de aaltjes en daarna was het probleem na een aantal dagen opgelost. Ze zijn hier ook nooit meer teruggekomen. Hoor wel van anderen dat ze de behandeling soms nog eens moeten herhalen, maar hier waren ze blijkbaar niet zo hardnekkig. Succes!
Ik heb er vorig jaar ook voor het eerst mee te maken gehad. Eerst buiten, later ook binnen,
Ik zet kruiden in pot voortaan in de koelkast, die houden zich ook veel langer zo.
Verder heb ik binnen alleen nog maar vetplanten omdat die zo weinig water nodig hebben.
Ik was van plan om dit jaar voor buiten lavendel en munt kopen. Planten dus waar geen rouwvliegjes in komen.
Misschien hebben jullie nog tips voor planten waar geen rouwvliegjes op af komen.
Als ik een beetje van de schrik ben bekomen, probeer ik misschien nog wel andere buitenplanten .
Met behulp van aaltjes, had er nog nooit van gehoord.
Dank je wel voor alle tips en voor iedereen veel succes
Je planten alleen vanaf onderaf water geven, scheelt een hoop vliegjes. Dan ruikt de grond ook minder sterk. Ik heb er ieder jaar last van, op al mijn kiemplantjes! Wie heeft die beestjes verzonnen?! Net als grotere muggen, wie bedenkt dit?! Druk ze altijd plat tegen het raam, ze zoeken het licht op schijnbaar. Tuinkers bijplaatsen (in losse bakjes) lijkt te helpen! Stinkt wel een beetje apart, je hele kamer/huis meurt ernaar, maar die mugjes haten het ook, schijnbaar. Daarna lekker de tuinkers met een plak kaas op brood, gelijk weer inzaaien . Goedkope oplossing die wel een beetje meurt. Maar ja, je moet wat?! Zand op je plantjes leggen bovenin, heb ik slechte ervaring mee (verstikt), maar hydrokorrels bovenop, kun je wel doen.
Gewoon een glas 1/2 water half cola. Werkt perfect voor mij. Heb het nu 3 keer gehad, en iedere keer ben ik er binnen 4 weken vanaf.
Werkt dit nog steeds? In cola zit zoveel suiker dus het lijkt me dat er extra vliegjes op af komen….
Ik heb de aaltjes besteld! Ben benieuwd! 🙂
Helaas bij mij nog steeds last van deze vliegjes. Alles geprobeert: kaneel, uitdrogen, verpotten na schoonmaak, lijmvallen en al 2x aaltjes. Het erge was dat ik een plant kocht bij intratuin waardoor ik het weer mee naar huis nam. Daar ik ook potgrond van hen nam en dit in andere ruimte gebruikte vermoed ik dat het ook daarin zat. Ik ben nu huiverig voor nieuwe potgrond en plaats het voor gebruik jn magnetron. Ik ben nu echter op t punt van stekken en redden wat er te redden valt door alle planten te verwijderen. Rigoreus maar niks werkt afdoende bij mij.
Al weken last van die vliegjes niets hielp van een kennis het advies gehad Vapona vensterstickers te kopen ik moet zeggen ze vallen als bosjes naar beneden. Werkt uitstekend
Ik had ook last van rouwvliegjes, Ik pak een kuipje van de koffiemelk doe daar een beetje afwas middel in,water erop dat het een beetje schuimt en een paar dagen later zitten de mugjes erin,
Hoi allemaal.
Ik ben nieuw en heet Delano.
Potgrond werd jaren geleden vergast. Dit mag niet meer i.v.m. het milieu. Die vervelia’s zitten dus al vaak in de aarde als je deze koopt. Ik heb hier een hoop leuke oplossingen gelezen. De leukste vind ik altijd degenen die weinig tot geen geld kosten.
Groetjes…😉
Schijfjes aardappel van 0,5 cm dik op de grond van je plantjes leggen. De larven vinden dit lekker. Na een paar dagen gooi je de aardappel weg, en maak je nieuwe schijfjes tot alle larven verdwenen zijn. Schaaltje rode wijn ernaast voor de moedervliegjes en klaar!
Ik heb nu van die gele plakkers in mijn planten gezet.. ze komen er massaal op af vliegen, maar weg zijn ze nog niet.. ik vind die aaltjes echt veel te duur namelijk. Denk dat ik in mei ofzo alle planten nieuw potgrond geef en dat grond ga bewaren in een afsluitbaar iets.
Hallo!!
Ik had helaas ook rouwvliegjes en binnen no time waren meer planten ‘besmet’. Kwam in eerste instantie
Door te natte aarde in combi met vliegjes die in gekochte kruidenplantjes zaten.
De Aaltjes werkten bij mij niet voldoende. De grond moet dan nat blijven en dat is ook weer een voedingsbodem voor de vliegjes. Dus liet ik het wat meer uitdrogen.
Wat ik aanvullend deed is folie over de pot heen met een rietje erdoorheen om water te kunnen geven (en wat minuscule gaatjes om schimmel te voorkomen en gele plakvellen eronder om de vliegje-eitje-larve-vliegjes-cyclus te doorbreken! Dat een maand volhouden.
Nu zie ik bij de bananenplant weer stekjes komen en krijgt de Monstera nieuw blad! Ik ben opgelucht en laat de situatie even zo, omdat ik af en toe 1 vliegje zie.
Hi! Ik heb al 6x aaltjes geprobeerd de afgelopen jaren, roofmijten, zand, droog houden, planten isoleren, nieuwe aarde, echt ALLES. Ik wordt er helemaal gek van. Zojuist mierenmiddel besteld met Deltamethrin om ze dan toch maar chemisch te bestrijden. Ik heb zoveel geld verspild aan al die zogenaamde ecologische oplossingen…
Nu heb ik een Egyptische Papyrus plant die ik aan het opkweken ben. Maar die moet juist in zeer drassige grond staan. Uitdrogen kan dus niet.
Wat dan te doen?
Zijn aaltjes de enige optie?
Ik heb sinds maanden ook last van rouwvliegjes. Ik had tot twee weken geleden zo’n 25 kamerplanten. Ik heb 1 x online aaltjes besteld. Dat hielp wel maar slechts korte tijd. Na enkele weken waren de rouwvliegjes weer terug. Ik heb toen besloten om het merendeel van mijn planten weg te gooien. Daarvoor in de plaats heb ik kunstplanten gekocht die nu op de vensterbanken staan. Had ik jaren eerder moeten doen! Ideaal. Ik heb nu alleen de grote planten nog staan zoals een Monstera van bijna 2 meter, twee grote bananenplanten, een Calathea en een struikje en een Hortensia. Zoals gezegd, de rouwvliegjes zijn terug! Ik word er depri van. Ik heb gisteren een laagje speelzand ( bij de Gamma 25 kilo zak gekocht voor 1,99 euro ) in alle resterende potten gedaan. Ik laat dat 2 weken liggen en ik geef 2 weken geen water. Daarna moet het zand worden verwijderd omdat de planten anders te weinig zuurstof krijgen ( gelezen op internet ). Ik verwacht er eerlijk gezegd niet veel van. Ik heb al op internet gekeken naar de wat duurdere en grotere kunstplanten zoals een Monstera van 1.40 meter voor bijna 100 euro. Het zal er waarschijnlijk op uitdraaien dat nog dit jaar al mijn kamerplanten in de kliko zijn beland en ik ben overgegaan op 100% kunstplanten. Ik ben het doorlopende gevecht tegen de rouwvliegjes zat!
Hoi Sabine!
Wat fijn dat ik jou blog tegen kom!
Ik heb zelf helaas ook erg veel last van rouwvliegjes.
Jammer genoeg zijn ze een paar maanden geleden met een tropische plant meegekomen en kom ik er maar niet van af. Sinds een maand of 2 is het probleem zich gaan uitbreiden naar mijn terrariums met een cocopeat bodem. Ik baal hier ontzettend van want er zitten terrariums bij die 90% luchtvochtigheid nodig hebben. Ook weet ik zelf niet of ik zomaar aaltjes in de terrariums kan gieten. Totaal gaat het om 8 meter terrarium. Ik baal echt ontzettend en weet nu even geen raad meer.. hopelijk heb je tips? Alvast bedankt!
Net als ik, mijn planten houden van wijn, ik zet een kleine schatje met rode wijn en ze vangen heel veel vliegjes en ik zet ook kaneel stokje aan iedere pot. Ze zijn niet helemaal weg maar veel minder geworden.
Zelf doe ik bij mijn kamerplanten een teen knoflook in de pot. Daardoor zijn de vliegjes langere tijd weg. Ik kocht bij een tuincentrum Pokon bio kuur voor bladinsectgevoelige planten en merkte dat die gelampules naar knoflook ruikten. In het tuincentrum raadde men ook aan om Vogelzang op de aarde te doen. Misschien ook het proberen waard.
Vogelzand moest er staan.
Hi Sabine, ik vind het maar hopeloos. Ik heb al 3x een aaltjes bestrijding geprobeerd en uiteindelijk komen ze gewoon weer terug. Ik ontdekte recent dat de vliegjes ook buiten in en rondom de afvoerput verschenen en ook in de gft container. Zo komen ze via de luchtroosters dus al die tijd weer terug vermoed ik. Dat is nu (hopelijk) verholpen. Putten ontsmet en container z.s.m. leeg en schoon.
Ik ga nu voor de vierde keer een poging wagen met aaltjes. Echter loop ik hier tegen een dilemma aan. Er word duidelijk vermeld dat voor de aaltjes om goed hun werk te doen het belangrijk is om de potgrond vochtig te houden. Maar daar houden die rotvliegjes juist zo van! Misshien dan toch wat meer laten uitdrogen terwijl de aaltjes hun ding doen? Of werkt dat dan ook niet?
Tot zover was dit artikel en alle reacties wel heel behulpzaam. Dankjewel alvast!
Ha,
kunnen die aaltjes ook gebruikt worden bij orchideeën? Ik heb er een stuk of 11 staan. Allemaal helemaal overgepot en ook schoongemaakt. Kaneelwater kuur helpt niet echt.
Ik heb ook last van rouwvliegen en aaltjes en 3x nieuw potgrond geen effect. Momenteel bezig met een andere methode zand op de plat en een kopere buis naar de bodem om via een trechter de plant op de bodem water te geven. Het zand moet ervoor zorgen dat de vliegjes geen zuurstof meer krijgen. Echter je plant ook niet dus na 2 weken moet het zand er even af en kun je een volgende ronde doen.
Ben benieuwd hoe mijn planten gaan reageren, momenteel nog goed 😜
[…] water: Plassen, lekkende leidingen of gebieden met een slechte afwatering kunnen stilstaande waterpoelen creëren die rouwvliegen aantrekken. Ze leggen hun eitjes in deze vochtige omgevingen. Als je niet […]
Gele plakstrips werken super (ze komen op geel af), voor de vliegende etters, in combi met aaltjes zeker weten in paar weken alles weg. Let op dat de toplaag van de aarde zo droog mogelijk blijft (van onder water geven is het best) . Succes, ik ben van die krengen af.