fbpx

Rouwvliegjes in je planten, hoe kom je er vanaf?

 • rouwvliegjes bestrijden

Het overkwam me enkele weken geleden; ik spotte minuscule vliegjes rondom enkele van mijn planten. Ik wist meteen hoe laat het was: rouwvliegjes. Deze vervelende beestjes kunnen je echt tot wanhoop drijven als je ze niet op de juiste manier bestrijdt. Ik vertel je meer over de rouwvlieg én geef je de beste tips om er weer vanaf te komen.

Planten

De rouwvlieg

Rouwvliegjes, oftewel rouwmugjes of de varenrouwmug, lijken eigenlijk exact op fruitvliegjes qua uiterlijk. Enige verschil is dat deze vliegjes zich niet rondom je fruitmand begeven, maar zich juist ophouden rondom je planten. De volwassen vliegjes die je ziet, zijn geen lang leven beschoren. Slechts 2 dagen blijven de vliegjes in leven. Het probleem is echter dat de vrouwtjes zo’n 200 larven per keer in je potgrond leggen. Ze zijn met name dol op vochtige of zelfs rottende grond. Deze larven komen weer uit, leggen nieuwe larven en zo ontstaat vaak een ware plaag. Dit maakt dat de vliegjes (en dan met name de larven) lastig te bestrijden zijn.

 

Rouwvliegjes voorkomen

Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je last krijgt van deze ongenode gasten. Zorg er met name voor dat je je planten nooit teveel water geeft. De natte bodem is namelijk een waar paradijs voor de rouwvlieg. Zorg voor potten met gaatjes in de onderzijde en een schotel eronder. Zo voorkom je dat er water in de pot blijft staan en wortels gaan rotten, wat een onweerstaanbare aantrekking heeft op de rouwvlieg.

Zorg daarnaast dat er nooit afgevallen bladeren op de grond rondom je plant blijven liggen. Hoe minder dood materiaal, hoe minder aantrekkelijk de plant is voor de vliegen.

Als je een plant koopt in de winkel is het ook altijd belangrijk om goed te checken of de plant op dat moment geen vliegjes bevat. Zo voorkom je dat je ze alsnog in huis haalt ondanks je goede zorgen. Is er eenmaal een plant besmet, dan zullen er vaak gauw andere planten ook besmet worden. De enorme hoeveelheid larven kunnen je plant flink beschadigen en zelfs dood laten gaan. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen.

rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden

Het bestrijden van de rouwvliegjes is best een klusje. Toch kun je maar beter direct aan de slag gaan, voordat je urban jungle mogelijk het loodje legt. Ik wilde dit het liefst zonder schadelijke stoffen en op zo natuurlijk mogelijke wijze aanpakken en dat is gelukt. Als je dit stappenplan volgt, moet het goed komen (ik spreek uit ervaring!):

 

 1. Zet de besmette planten apart. Hier was ik zelf te laat mee, maar als je bijvoorbeeld slechts één plant met vliegjes hebt, kun je die gauw isoleren van de rest. Zo voorkom je dat meer planten de dupe worden. Wil je makkelijk checken of een plant besmet is? Geef de plant dan water. Als er vliegjes opspringen uit de plant weet je hoe laat het is.
 2. Laat de grond zoveel mogelijk uitdrogen (zonder de plant om zeep te helpen natuurlijk). De vliegjes gedijen het best in natte grond dus liever even zo weinig mogelijk water geven.
 3. Vang de volwassen vliegen met bakjes rode wijn. In principe is dit natuurlijk niet echt nodig als je de larven goed gaat bestrijden. De volwassen vliegjes leven namelijk maar enkele dagen. Toch kan het fijn zijn om in ieder geval iets te doen tegen deze irritante beestjes.
 4. Koop aaltjes oftewel nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvliegjes zijn. Je giet ze bij je planten en ze eten vanzelf de larven op. Als er geen larven meer te eten zijn, sterven ze vanzelf weer uit. Ideaal! Helaas waren de aaltjes niet bij het tuincentrum te verkrijgen, maar gelukkig kon ik ze online bestellen bij deze webshop. Enkele dagen later werden ze gewoon in de brievenbus bezorgd.

 

Andere methoden

Wil je liever zonder nematoden aan de slag? Dat kan ook. De beste tactiek is dan om de planten geheel van verse potgrond te voorzien. Let er op dat je ook de wortels goed schoonmaakt voordat je ze in de nieuwe aarde plant. Verder had het tuincentrum wel bepaalde bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken, maar deze kunnen in sommige gevallen ook je planten beschadigen. Ik kies hier dus liever niet voor.

 

Inmiddels ben ik gelukkig van de vliegjes af en zijn m’n planten allemaal nog in leven.

 

Update: omdat er nog wat vragen kwamen over het gebruik van de aaltjes, hier een toelichting van hoe ik het heb gedaan. Ik kocht de Ecostyle aaltjes voor een oppervlak van 10m2. Dit was genoeg om al mijn planten te behandelen. Ik maakte een grote gieter met de aaltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en heb eenmaal alle planten gegieterd hiermee. Binnen ongeveer een week was er geen vliegje meer te zien. Ik heb de behandeling dus niet hoeven herhalen en ben inmiddels alweer ruim een jaar vliegvrij.

 

Heb je de aaltjes ook geprobeerd om jouw rouwvliegjes te bestrijden? Laat me jouw ervaring dan weten in de comments!

styled by sabine signature

shop de post

Broodplank: Hkliving via Vtwonen.nl

Planten: plantje.nl

Plantenpotten: Elho.com

2019-01-24T10:33:30+01:0004-02-2018|Planten|29 Comments

29 Comments

 1. Nele 15 maart 2018 at 13:07 - Reply

  Dag Sabine,
  Ik zie op de webshop het juiste product niet staan, lijkt ook enkel voor tuin en dier. Vergis ik me?
  Hoor het graag, ik zou graag mijn strijd tegen de rouwvliegjes winnen!
  Groetjes, Nele

  • styledbysabine 15 maart 2018 at 13:09 - Reply

   Ha Nele,
   Ze staan onder het kopje tuin en dan “larven varenrouwmug”. Je kunt het namelijk zowel voor in de tuin als voor binnenshuis gebruiken. Succes met de strijd! Hier heeft het fantastisch geholpen. Groetjes!

 2. Job 8 mei 2018 at 11:58 - Reply

  Hey Sabine!

  Bedankt voor je verduidelijkende post! Ik heb nog een vraagje: ik heb er namelijk ook last terwijl ik erg veel planten heb. Is het belangrijk om het spulletje ook in de planten te doen waar nog geen vliegjes in zitten?

  Groetjes Job

  • styledbysabine 8 mei 2018 at 12:48 - Reply

   Hi Job,
   Dat zou ik zeker doen! Er is namelijk best een kans dat je nog geen vliegjes ziet maar dat een plant wel al besmet is met de larven. Meestal zijn de aaltjes ook voldoende om een heleboel planten te behandelen en het kan zeker geen kwaad.
   Succes!

 3. Kim 19 mei 2018 at 10:43 - Reply

  Wat fijn om te lezen! Ik word knettergek van die vliegjes! Maar ik heb zoveel planten en ik weet niet welke plant besmet is. Kan ze ook niet apart zetten van de andere. Kan ik ze dan wel behandelen met die larven?

  • styledbysabine 19 mei 2018 at 13:53 - Reply

   Hi Kim!
   Vervelend he die vliegjes! Ik wist ook niet precies welke planten allemaal besmet waren dus heb ze allemaal behandeld. Met de larven kun je echt een enorme hoeveelheid planten behandelen dus je kunt ze het beste allemaal in 1 keer doen. Bij mij zijn ze daarna nooit meer teruggekomen gelukkig. Succes!

  • styledbysabine 19 mei 2018 at 13:54 - Reply

   Larven = aaltjes 😉

 4. Matthijs 9 juni 2018 at 13:02 - Reply

  Hi Sabine,
  Ik heb sinds kort ook last van deze irritante ***vliegjes. Maar ik heb totaal geen planten o.i.d. in huis. Niets organisch. Ook geen rottend fruit. Momenteel vliegen ze herhaaldelijk voor mijn gezicht terwijl ik aan het typen ben. En soms gaan ze op m’n neus zitten. Heb er inmiddels zo’n 20 doodgeslagen, zo’n 5 stuks zijn verzopen in de fruitfly-ninja (pas gekocht). Ze zijn ook windbestendig want ondanks dat de ventilator stand 3 op mijn hoofd is gericht, kunnen ze nog steeds ongestoord heen-en weer vliegen. Ze lijken vooral op het licht van mijn monitor af te gaan en op de weerspiegeling van mijn bril. Hoe kom ik van deze krengen af?

  • styledbysabine 11 juni 2018 at 10:41 - Reply

   Hi Matthijs, wat vervelend! Eerlijk gezegd heb ik geen idee waar ze bij jou vandaan kunnen komen. Ik ben alleen thuis in de rouwvliegjes in planten… Succes ermee!

 5. Marc Goud 11 september 2018 at 10:25 - Reply

  Hallo Sabine. Bij 1 plant heb ik ook honderden rouwvliegjes. Ik word er gek van. Een tip die ik eens las was tijm op de aarde te strooien, maar dat helpt ook niet echt. Ook heb ik steentjes op de aarde gelegd, maar daar trekken zij zich ook niets van aan. Bij de andere planten komen zij niet. Helpen die larfjes echt? Lijkt mij dat er dan nog meer vieze beesten in de huiskamer
  zijn. Groeten van Marc Goud uit Rotterdam.

 6. lenny 29 oktober 2018 at 23:52 - Reply

  Hi Sabine,

  ik heb thuis een prachtige Urban Junge het zijn ongeveer 60 planten in totaal. laatste tijd heb ik ook last van die stomme vliegjes. ik wil graag de aaltjes proberen maar ik weet niet welke voor hoeveel m2 moet aanschaffen. heb diverse potten en bakken van 15 Liter inhoud en een hele boel van 1 tot 5 Liter en alles daar tussen in. heb jij miss enig idee? wil ze graag allemaal behandelen! kan jij me miss helpen?

  groet Lenny

  • styledbysabine 30 oktober 2018 at 09:55 - Reply

   Hi Lenny,

   Wat vervelend dat je ook vliegjes hebt! Ik had zelf op het moment van behandelen denk ik ongeveer 50 planten maar veel in kleine potjes. Ik kwam dus goed uit met verpakking voor 10m2. Ik denk dat jij beter voor 30m2 kunt gaan. Het is zaak de vliegjes in 1x goed uit te roeien dus beter iets teveel dan te weinig aaltjes. Via het linkje op m’n blog kom je bij een webshop die ook de 30m2 pakjes verkoopt.

   Heel veel succes! Hoop dat de aaltjes bij jou ook een goed effect gaan hebben.

   Sabine

 7. Lucie Jansen 18 november 2018 at 12:42 - Reply

  Sabine,
  Wat ontzettend fijn dat ik je blog op internet gevonden heb! Vorige week heb ik de aaltjes besteld en ze kwamen twee dagen later met de post. Ik heb alle planten eerst regulier water gegeven, zodat de potgrond mooi vochtig was. Daarna het poeder (aaltjes) in mijn gieter (3L) gegoten en met een lepel steeds geroerd tijdens het verdelen van het water over de 21 planten. Overal een scheutje bij gegoten. En nu… 5 dagen later… er is al geen vliegje meer te zien!! Het is formidabel!
  Bedankt. Alle andere mogelijkheden (potgrond vervangen, in quarantaine zetten, potgrond droog laten worden) zijn voor mij niet praktisch. Deze aaltjes zijn subliem.

  • styledbysabine 18 november 2018 at 16:50 - Reply

   Ha Lucie! Wat leuk om te horen en wat fijn dat je wat aan m’n blog hebt gehad. Bij mij zijn ze gelukkig nooit meer teruggekomen. Hopelijk bij jou ook niet! Fijne zondag, Sabine

 8. Tiny 3 februari 2019 at 14:17 - Reply

  Hey Sabine, ik heb ook veel last gehad van rouw vliegjes
  Omdat ik het een gedoe vond met aaltjes heb ik iets anders geprobeerd.
  Ik heb al mijn planten voorzien van een laag brekerszand zo ongeveer 1,5/2 cm.
  Had gelezen dat de vliegjes niet meer door het zand in de potgrond kunnen en de larven wat vliegjes worden er niet uit kunnen.
  Ik moet zeggen dat het resultaat verbluffend was, ik had na een poosje helemaal geen vliegjes meer en de planten deden het prima.
  Omdat ik had niet mooi vond heb ik na verloop van tijd het zand er voorzichtig af geschept.
  Groetjes Tiny
  Misschien een tip voor degene die ook eerst iets anders willen proberen.

 9. Fer Even 9 maart 2019 at 20:46 - Reply

  Hoi Sabine,
  Ik zag onlangs op tv een planten programma waarin de rouwvliegjes de hoofdrol speelden. Eigenlijk weet niemand echt raad. Maar wel : probeer dit of doe dat. Bijv.:: bedek de potgrond met een laagje zand, zodat de moedervliegjes geen toegang hebben tot de potgrond. Ik ben daar druk mee bezig, en de vliegjes worden nu gek van mij heb ik de indruk. Kwijt ben ik ze nog niet.

  • styledbysabine 10 maart 2019 at 15:00 - Reply

   Hoi! Ja het zijn irritante beestjes! Hier waren de aaltjes gelukkig de oplossing en ik heb ze sindsdien gelukkig nooit meer teruggezien. Succes met de strijd daar! 😉

 10. Maaike 15 maart 2019 at 18:04 - Reply

  Hoihoi, ik heb de aaltjes enkele maanden geleden ook geprobeerd. Hiervoor ook van alles geprobeerd wat allemaal geen effect had. Zoals de kaneelkuur. De vliegjes waren na een week aaltjesbehandeling inderdaad weg. Tot ze afgelopen week massaal weer verschenen.. Waarschijnlijk binnengekomen met een nieuwe plant? Echt balen want die aaltjes zijn best duur. Ter voorzorg ligt in elke bloempot een laagje zand (sinds de eerste vliegjesinvasie) maar dat heeft ze totaal niet tegengehouden :/ Het punt met de aaltjes is dat ze doodgaan als de larven weg zijn. Dus nu moet ik ze weer opnieuw kopen. Ik overweeg nu om die reden een ander bestrijdingsmiddel. Erg jammer want dat doe ik liever niet. Maar het wordt wel heel duur zo.

 11. Anja 16 maart 2019 at 11:23 - Reply

  Hoi Sabine,
  Bedankt voor je artikel!
  Ik heb de tip van Tiny geprobeerd, maar het hielp bij mij niet. Het zand is wel goedkoop, maar zo’n zak van 25 kg.zand is niet te tillen, dus ik zou zeggen: niet aan beginnen.
  Daarna had ik eerst aaltjes voor 10m2 meter gekocht omdat ik maar 7 planten heb, waarvan wel 1 bananenboom in een grote pot. Ik gaf de planten 2 x in plaats van 1 x per week water. Dat hielp een week en toen waren de vliegjes weer terug.
  Toen heb ik aaltjes voor 15m2 gekocht en de grond van de planten elke dag op vochtigheid gecontroleerd. Met succes! Ik heb geen vliegje meer gezien.
  Ik hoop dat dit anderen mensen ook verder helpt.
  Groetjes!

 12. Kirsten 25 april 2019 at 15:14 - Reply

  Hoe lang kun je die aaltjes bewaren? Kun je de planten er bijvoorbeeld twee keer mee water geven met een aantal dagen ertussen?

  • styledbysabine 27 april 2019 at 20:56 - Reply

   Hoi! Er staat een houdbaarsheidsdatum op de verpakking, maar ik weet niet precies meer hoe lang ze houdbaar waren vanaf het moment van aanschaf. Volgens mij moet het prima kunnen om ze nog een aantal dagen in de koelkast te bewaren en ze in twee delen toe te dienen. Succes!

 13. Karin 3 mei 2019 at 11:05 - Reply

  Hallo,ook ik heb de aaltjes gekocht via de site wat je zei,maar helaas heeft het bij mij ook niet geholpen.
  Ik ga nu nog proberen om het aarde te verversen en de wortels schoon te spoelen.
  Het is te duur om weer die aaltjes te kopen voor mij.
  Ik hoop dat dit nog helpt anders ben ik radeloos ik kweek ook zelf plantjes.
  Dus nog 1 poging.
  Gr Karin.

 14. Karin muusse 3 mei 2019 at 11:06 - Reply

  Hallo,ook ik heb de aaltjes gekocht via de site wat je zei,maar helaas heeft het bij mij ook niet geholpen.
  Ik ga nu nog proberen om het aarde te verversen en de wortels schoon te spoelen.
  Het is te duur om weer die aaltjes te kopen voor mij.
  Ik hoop dat dit nog helpt anders ben ik radeloos ik kweek ook zelf plantjes.
  Dus nog 1 poging.
  Gr Karin.

 15. Lenny 3 mei 2019 at 21:02 - Reply

  Ik had ook last van dezelfde mugjes. Pas een tip van…… jawel, een wietkweker. Paar eetlepels kaneel in 3 liter water poosje laten koken. Vloeistof afgieten (brei onderin wegdoen) en daarmee je planten water geven. Ze zijn bijna weg nu. En een schaaltje met water met wat St. Marc er in. Was blijven staan en vond er heel veel dode vliegjes in.

 16. Carolien 25 mei 2019 at 01:06 - Reply

  Het is natuurlijk totaal onverantwoord maar ik heb een beetje vlooien/mieren spray ook voor larven op de aarde gesprayd en ze waren meteen weg. Ik heb een bijna dode plant weer verheugd uit de groencontainer gevist want ik denk dat de vliegjes de reden ervan geweest dat deze het aldoor niet deed.

 17. Ankje 17 juni 2019 at 13:15 - Reply

  Hoi Sabine,

  Ik heb 11 planten in huis en last van rouwvliegjes. Ik lees jouw verhaal van aaltjes voor 10m2. Dit lijkt voor mij veel te veel.
  Hoe heb jij het aangepakt? En kan ik de aaltjes bewaren?
  Ik hoor het graag, dan kan ik aan de slag.
  Mijn Monstera stekje is nu al 3x het doelwit, 3x de potgrond vervangen niks helpt 😭.

  Met vriendelijke groet Ankje

  • styledbysabine 22 juni 2019 at 12:01 - Reply

   Ha Ankje,
   Vervelend dat je Monstera steeds vliegjes heeft! Ik had op het moment van behandelen een stuk of 60 planten volgens mij, dus toen was de 10m2 precies genoeg. Ze hebben de aaltjes helaas niet in kleinere verpakkingen. Ik weet dat je het in de koelkast kan bewaren, maar volgens mij niet enorm lang (er staat een houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar weet niet meer hoe lang dit was toen ik het kocht). Succes!

 18. Bets Schampers 16 november 2019 at 15:29 - Reply

  Ik heb hier heerlijk zitten lezen en wat ben ik blij dat ik niet de enige bent ,, Hoe vervelend ook.
  Wat ik gedaan heb ?? Alles nieuwe potgrond gegeven , alles zorgvuldig schoongemaakt,,en na een dag waren ze er alweer.
  Mollen maken weer grote bergen grond momenteel.Heb een zak gevuld en eerst alle oude potgrond verwijderd .
  De Potten heel goed schoongemaakt , de wortels van mijn 7 Planten goed schoon gemaakt .
  De Potten gevuld met het Mollen grond en nu staan mijn Planten in de Mollen Grond .
  Ik ben erg benieuwd wat het gaat doen Jullie horen nog van mij.

 19. Mildred 17 november 2019 at 09:02 - Reply

  Helaas… heb 3 keer de aaltjes besteld, het werd steeds wel wat minder maar ze zijn nog steeds niet helemaal weg. Heb over de 100 planten, best duur om steeds weer aaltjes te kopen. En al mijn planten tegelijk verpotten is nogal wat. Ik heb nu overal een laagje zand op de aarde gelegd, en als ik een plant verpot zet ik hem in cocos vermengd met perliet en compost tegen insekten. Ik heb een zak potgrond in de vriezer liggen voor bv succulenten. Hoop er ooit vanaf te komen!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Huis online inrichten
Richt je huis online in met deze tools

Wanneer je nieuwe meubels aan wilt schaffen, is het vaak fijn om van tevoren een goed beeld te hebben van...

Sluiten