Rouwvliegjes in je planten, hoe kom je er vanaf?

 • rouwvliegjes bestrijden

Het overkwam me enkele weken geleden; ik spotte minuscule vliegjes rondom enkele van mijn planten. Ik wist meteen hoe laat het was: rouwvliegjes. Deze vervelende beestjes kunnen je echt tot wanhoop drijven als je ze niet op de juiste manier bestrijdt. Ik vertel je meer over de rouwvlieg én geef je de beste tips om er weer vanaf te komen.

Planten

De rouwvlieg

Rouwvliegjes, oftewel rouwmugjes of de varenrouwmug, lijken eigenlijk exact op fruitvliegjes qua uiterlijk. Enige verschil is dat deze vliegjes zich niet rondom je fruitmand begeven, maar zich juist ophouden rondom je planten. De volwassen vliegjes die je ziet, zijn geen lang leven beschoren. Slechts 2 dagen blijven de vliegjes in leven. Het probleem is echter dat de vrouwtjes zo’n 200 larven per keer in je potgrond leggen. Ze zijn met name dol op vochtige of zelfs rottende grond. Deze larven komen weer uit, leggen nieuwe larven en zo ontstaat vaak een ware plaag. Dit maakt dat de vliegjes (en dan met name de larven) lastig te bestrijden zijn.

 

Rouwvliegjes voorkomen

Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je last krijgt van deze ongenode gasten. Zorg er met name voor dat je je planten nooit teveel water geeft. De natte bodem is namelijk een waar paradijs voor de rouwvlieg. Zorg voor potten met gaatjes in de onderzijde en een schotel eronder. Zo voorkom je dat er water in de pot blijft staan en wortels gaan rotten, wat een onweerstaanbare aantrekking heeft op de rouwvlieg.

Zorg daarnaast dat er nooit afgevallen bladeren op de grond rondom je plant blijven liggen. Hoe minder dood materiaal, hoe minder aantrekkelijk de plant is voor de vliegen.

Als je een plant koopt in de winkel is het ook altijd belangrijk om goed te checken of de plant op dat moment geen vliegjes bevat. Zo voorkom je dat je ze alsnog in huis haalt ondanks je goede zorgen. Is er eenmaal een plant besmet, dan zullen er vaak gauw andere planten ook besmet worden. De enorme hoeveelheid larven kunnen je plant flink beschadigen en zelfs dood laten gaan. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen.

rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden

Het bestrijden van de rouwvliegjes is best een klusje. Toch kun je maar beter direct aan de slag gaan, voordat je urban jungle mogelijk het loodje legt. Ik wilde dit het liefst zonder schadelijke stoffen en op zo natuurlijk mogelijke wijze aanpakken en dat is gelukt. Als je dit stappenplan volgt, moet het goed komen (ik spreek uit ervaring!):

 

 1. Zet de besmette planten apart. Hier was ik zelf te laat mee, maar als je bijvoorbeeld slechts één plant met vliegjes hebt, kun je die gauw isoleren van de rest. Zo voorkom je dat meer planten de dupe worden. Wil je makkelijk checken of een plant besmet is? Geef de plant dan water. Als er vliegjes opspringen uit de plant weet je hoe laat het is.
 2. Laat de grond zoveel mogelijk uitdrogen (zonder de plant om zeep te helpen natuurlijk). De vliegjes gedijen het best in natte grond dus liever even zo weinig mogelijk water geven.
 3. Vang de volwassen vliegen met bakjes rode wijn. In principe is dit natuurlijk niet echt nodig als je de larven goed gaat bestrijden. De volwassen vliegjes leven namelijk maar enkele dagen. Toch kan het fijn zijn om in ieder geval iets te doen tegen deze irritante beestjes.
 4. Koop aaltjes oftewel nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvliegjes zijn. Je giet ze bij je planten en ze eten vanzelf de larven op. Als er geen larven meer te eten zijn, sterven ze vanzelf weer uit. Ideaal! Helaas waren de aaltjes niet bij het tuincentrum te verkrijgen, maar gelukkig kon ik ze online bestellen bij deze webshop. Enkele dagen later werden ze gewoon in de brievenbus bezorgd.

 

Andere methoden

Wil je liever zonder nematoden aan de slag? Dat kan ook. De beste tactiek is dan om de planten geheel van verse potgrond te voorzien. Let er op dat je ook de wortels goed schoonmaakt voordat je ze in de nieuwe aarde plant. Verder had het tuincentrum wel bepaalde bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken, maar deze kunnen in sommige gevallen ook je planten beschadigen. Ik kies hier dus liever niet voor.

 

Inmiddels ben ik gelukkig van de vliegjes af en zijn m’n planten allemaal nog in leven.

 

Update: omdat er nog wat vragen kwamen over het gebruik van de aaltjes, hier een toelichting van hoe ik het heb gedaan. Ik kocht de Ecostyle aaltjes voor een oppervlak van 10m2. Dit was genoeg om al mijn planten te behandelen. Ik maakte een grote gieter met de aaltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en heb eenmaal alle planten gegieterd hiermee. Binnen ongeveer een week was er geen vliegje meer te zien. Ik heb de behandeling dus niet hoeven herhalen en ben inmiddels alweer enkele maanden vliegvrij.

styled by sabine signature

shop de post

Broodplank: Hkliving via Vtwonen.nl

Planten: plantje.nl

Plantenpotten: Elho.com

2018-10-26T12:47:20+00:0004-02-2018|Planten|14 Comments

14 Comments

 1. Nele 15 maart 2018 at 13:07 - Reply

  Dag Sabine,
  Ik zie op de webshop het juiste product niet staan, lijkt ook enkel voor tuin en dier. Vergis ik me?
  Hoor het graag, ik zou graag mijn strijd tegen de rouwvliegjes winnen!
  Groetjes, Nele

  • styledbysabine 15 maart 2018 at 13:09 - Reply

   Ha Nele,
   Ze staan onder het kopje tuin en dan “larven varenrouwmug”. Je kunt het namelijk zowel voor in de tuin als voor binnenshuis gebruiken. Succes met de strijd! Hier heeft het fantastisch geholpen. Groetjes!

 2. Job 8 mei 2018 at 11:58 - Reply

  Hey Sabine!

  Bedankt voor je verduidelijkende post! Ik heb nog een vraagje: ik heb er namelijk ook last terwijl ik erg veel planten heb. Is het belangrijk om het spulletje ook in de planten te doen waar nog geen vliegjes in zitten?

  Groetjes Job

  • styledbysabine 8 mei 2018 at 12:48 - Reply

   Hi Job,
   Dat zou ik zeker doen! Er is namelijk best een kans dat je nog geen vliegjes ziet maar dat een plant wel al besmet is met de larven. Meestal zijn de aaltjes ook voldoende om een heleboel planten te behandelen en het kan zeker geen kwaad.
   Succes!

 3. Kim 19 mei 2018 at 10:43 - Reply

  Wat fijn om te lezen! Ik word knettergek van die vliegjes! Maar ik heb zoveel planten en ik weet niet welke plant besmet is. Kan ze ook niet apart zetten van de andere. Kan ik ze dan wel behandelen met die larven?

  • styledbysabine 19 mei 2018 at 13:53 - Reply

   Hi Kim!
   Vervelend he die vliegjes! Ik wist ook niet precies welke planten allemaal besmet waren dus heb ze allemaal behandeld. Met de larven kun je echt een enorme hoeveelheid planten behandelen dus je kunt ze het beste allemaal in 1 keer doen. Bij mij zijn ze daarna nooit meer teruggekomen gelukkig. Succes!

  • styledbysabine 19 mei 2018 at 13:54 - Reply

   Larven = aaltjes 😉

 4. Matthijs 9 juni 2018 at 13:02 - Reply

  Hi Sabine,
  Ik heb sinds kort ook last van deze irritante ***vliegjes. Maar ik heb totaal geen planten o.i.d. in huis. Niets organisch. Ook geen rottend fruit. Momenteel vliegen ze herhaaldelijk voor mijn gezicht terwijl ik aan het typen ben. En soms gaan ze op m’n neus zitten. Heb er inmiddels zo’n 20 doodgeslagen, zo’n 5 stuks zijn verzopen in de fruitfly-ninja (pas gekocht). Ze zijn ook windbestendig want ondanks dat de ventilator stand 3 op mijn hoofd is gericht, kunnen ze nog steeds ongestoord heen-en weer vliegen. Ze lijken vooral op het licht van mijn monitor af te gaan en op de weerspiegeling van mijn bril. Hoe kom ik van deze krengen af?

  • styledbysabine 11 juni 2018 at 10:41 - Reply

   Hi Matthijs, wat vervelend! Eerlijk gezegd heb ik geen idee waar ze bij jou vandaan kunnen komen. Ik ben alleen thuis in de rouwvliegjes in planten… Succes ermee!

 5. Marc Goud 11 september 2018 at 10:25 - Reply

  Hallo Sabine. Bij 1 plant heb ik ook honderden rouwvliegjes. Ik word er gek van. Een tip die ik eens las was tijm op de aarde te strooien, maar dat helpt ook niet echt. Ook heb ik steentjes op de aarde gelegd, maar daar trekken zij zich ook niets van aan. Bij de andere planten komen zij niet. Helpen die larfjes echt? Lijkt mij dat er dan nog meer vieze beesten in de huiskamer
  zijn. Groeten van Marc Goud uit Rotterdam.

 6. lenny 29 oktober 2018 at 23:52 - Reply

  Hi Sabine,

  ik heb thuis een prachtige Urban Junge het zijn ongeveer 60 planten in totaal. laatste tijd heb ik ook last van die stomme vliegjes. ik wil graag de aaltjes proberen maar ik weet niet welke voor hoeveel m2 moet aanschaffen. heb diverse potten en bakken van 15 Liter inhoud en een hele boel van 1 tot 5 Liter en alles daar tussen in. heb jij miss enig idee? wil ze graag allemaal behandelen! kan jij me miss helpen?

  groet Lenny

  • styledbysabine 30 oktober 2018 at 09:55 - Reply

   Hi Lenny,

   Wat vervelend dat je ook vliegjes hebt! Ik had zelf op het moment van behandelen denk ik ongeveer 50 planten maar veel in kleine potjes. Ik kwam dus goed uit met verpakking voor 10m2. Ik denk dat jij beter voor 30m2 kunt gaan. Het is zaak de vliegjes in 1x goed uit te roeien dus beter iets teveel dan te weinig aaltjes. Via het linkje op m’n blog kom je bij een webshop die ook de 30m2 pakjes verkoopt.

   Heel veel succes! Hoop dat de aaltjes bij jou ook een goed effect gaan hebben.

   Sabine

 7. Lucie Jansen 18 november 2018 at 12:42 - Reply

  Sabine,
  Wat ontzettend fijn dat ik je blog op internet gevonden heb! Vorige week heb ik de aaltjes besteld en ze kwamen twee dagen later met de post. Ik heb alle planten eerst regulier water gegeven, zodat de potgrond mooi vochtig was. Daarna het poeder (aaltjes) in mijn gieter (3L) gegoten en met een lepel steeds geroerd tijdens het verdelen van het water over de 21 planten. Overal een scheutje bij gegoten. En nu… 5 dagen later… er is al geen vliegje meer te zien!! Het is formidabel!
  Bedankt. Alle andere mogelijkheden (potgrond vervangen, in quarantaine zetten, potgrond droog laten worden) zijn voor mij niet praktisch. Deze aaltjes zijn subliem.

  • styledbysabine 18 november 2018 at 16:50 - Reply

   Ha Lucie! Wat leuk om te horen en wat fijn dat je wat aan m’n blog hebt gehad. Bij mij zijn ze gelukkig nooit meer teruggekomen. Hopelijk bij jou ook niet! Fijne zondag, Sabine

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Huis online inrichten
Richt je huis online in met deze tools

Wanneer je nieuwe meubels aan wilt schaffen, is het vaak fijn om van tevoren een goed beeld te hebben van...

Sluiten