Het overkwam me enkele weken geleden; ik spotte minuscule vliegjes rondom enkele van mijn planten. Ik wist meteen hoe laat het was: rouwvliegjes. Deze vervelende beestjes kunnen je echt tot wanhoop drijven als je ze niet op de juiste manier bestrijdt. Ik vertel je meer over de rouwvlieg én geef je de beste tips om er weer vanaf te komen.

Planten

De rouwvlieg

Rouwvliegjes, oftewel rouwmugjes of de varenrouwmug, lijken eigenlijk exact op fruitvliegjes qua uiterlijk. Enige verschil is dat deze vliegjes zich niet rondom je fruitmand begeven, maar zich juist ophouden rondom je planten. De volwassen vliegjes die je ziet, zijn geen lang leven beschoren. Slechts 2 dagen blijven de vliegjes in leven. Het probleem is echter dat de vrouwtjes zo’n 200 larven per keer in je potgrond leggen. Ze zijn met name dol op vochtige of zelfs rottende grond. Deze larven komen weer uit, leggen nieuwe larven en zo ontstaat vaak een ware plaag. Dit maakt dat de vliegjes (en dan met name de larven) lastig te bestrijden zijn.

Andere beestjes in je kamerplant? Check mijn artikel met een overzicht van verschillende plagen in je kamerplant.

Rouwvliegjes voorkomen

Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je last krijgt van deze ongenode gasten. Zorg er met name voor dat je je planten nooit teveel water geeft. De natte bodem is namelijk een waar paradijs voor de rouwvlieg. Zorg voor potten met gaatjes in de onderzijde en een schotel eronder. Zo voorkom je dat er water in de pot blijft staan en wortels gaan rotten, wat een onweerstaanbare aantrekking heeft op de rouwvlieg.

Zorg daarnaast dat er nooit afgevallen bladeren op de grond rondom je plant blijven liggen. Hoe minder dood materiaal, hoe minder aantrekkelijk de plant is voor de vliegen.

Als je een plant koopt in de winkel is het ook altijd belangrijk om goed te checken of de plant op dat moment geen vliegjes bevat. Zo voorkom je dat je ze alsnog in huis haalt ondanks je goede zorgen. Is er eenmaal een plant besmet, dan zullen er vaak gauw andere planten ook besmet worden. De enorme hoeveelheid larven kunnen je plant flink beschadigen en zelfs dood laten gaan. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen.

rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden

Het bestrijden van de rouwvliegjes is best een klusje. Toch kun je maar beter direct aan de slag gaan, voordat je urban jungle mogelijk het loodje legt. Ik wilde dit het liefst zonder schadelijke stoffen en op zo natuurlijk mogelijke wijze aanpakken en dat is gelukt. Als je dit stappenplan volgt, moet het goed komen (ik spreek uit ervaring!):

  1. Zet de besmette planten apart. Hier was ik zelf te laat mee, maar als je bijvoorbeeld slechts één plant met vliegjes hebt, kun je die gauw isoleren van de rest. Zo voorkom je dat meer planten de dupe worden. Wil je makkelijk checken of een plant besmet is? Geef de plant dan water. Als er vliegjes opspringen uit de plant weet je hoe laat het is.
  2. Laat de grond zoveel mogelijk uitdrogen (zonder de plant om zeep te helpen natuurlijk). De vliegjes gedijen het best in natte grond dus liever even zo weinig mogelijk water geven.
  3. Vang de volwassen vliegen met bakjes rode wijn. In principe is dit natuurlijk niet echt nodig als je de larven goed gaat bestrijden. De volwassen vliegjes leven namelijk maar enkele dagen. Toch kan het fijn zijn om in ieder geval iets te doen tegen deze irritante beestjes.
  4. Koop aaltjes oftewel nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvliegjes zijn. Je giet ze bij je planten en ze eten vanzelf de larven op. Als er geen larven meer te eten zijn, sterven ze vanzelf weer uit. Ideaal! Helaas waren de aaltjes niet bij het tuincentrum te verkrijgen, maar gelukkig kon ik ze online bestellen bij deze webshop. Enkele dagen later werden ze gewoon in de brievenbus bezorgd.

Andere methoden

Wil je liever zonder nematoden aan de slag? Dat kan ook. De beste tactiek is dan om de planten geheel van verse potgrond te voorzien. Let er op dat je ook de wortels goed schoonmaakt voordat je ze in de nieuwe aarde plant. Verder had het tuincentrum wel bepaalde bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken, maar deze kunnen in sommige gevallen ook je planten beschadigen. Ik kies hier dus liever niet voor.

Inmiddels ben ik gelukkig van de vliegjes af en zijn m’n planten allemaal nog in leven.

Update: omdat er nog wat vragen kwamen over het gebruik van de aaltjes, hier een toelichting van hoe ik het heb gedaan. Ik kocht de Ecostyle aaltjes voor een oppervlak van 10m2. Dit was genoeg om al mijn planten te behandelen. Ik maakte een grote gieter met de aaltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en heb eenmaal alle planten gegieterd hiermee. Binnen ongeveer een week was er geen vliegje meer te zien. Ik heb de behandeling dus niet hoeven herhalen en ben inmiddels alweer ruim een jaar vliegvrij.

Help! Mijn rouwvliegjes komen terug!

Ik krijg nog bijna dagelijks berichten over de rouwvliegjes en kan deze dus helaas niet allemaal individueel beantwoorden. Een veelgehoorde kwaal is dat de vliegjes weer terugkomen na het bestrijden ervan met de aaltjes. Ik heb hier zelf geen last van gehad, maar mensen in mijn omgeving wel. Ik denk dat je even goed bij jezelf moet nagaan wat de reden is dat je in eerste instantie last van rouwvliegjes kreeg.

In de meeste gevallen is het namelijk zo dat de potgrond van je planten dan te vochtig was. Ik kreeg zelf bijvoorbeeld last van een plaag nadat mijn schoonmoeder voor mijn planten had gezorgd tijdens een vakantie. Ondanks uitgebreide instructie, bleken veel van m’n planten toch teveel water te  hebben gekregen en voelde de potgrond vochtig aan bij planten die daar niet goed op gedijen.

Als je dus na het behandelen van je planten niets doet aan het voorkomen van een nieuwe plaag, is de kans aanwezig dat je opnieuw last krijgt van rouwvliegjes. Zeker in de winter is het echt zaak om je watergiften drastisch te verminderen. De meeste kamerplanten gaan nog altijd dood door teveel water en niet door te weinig. Check dus altijd met je vinger de potgrond voordat je water gaat geven aan je plant. In de winter laat ik eigenlijk bij al mijn planten (ook de tropische!) de bovenkant van de potgrond totaal uitdrogen voordat ik een nieuwe watergift geef.

Geef ook niet teveel water in één keer. Liever wat vaker een klein scheutje en goed je plant in de gaten houden, dan standaard eens per week een flinke plens. Vind je het doseren lastig? Zorg dan altijd voor een pot met een gat en een schotel, zodat overtollig water weg kan lopen.

Heb je de aaltjes ook geprobeerd om jouw rouwvliegjes te bestrijden? Laat me jouw ervaring dan weten in de comments!

Vanwege de enorme hoeveelheid aan vragen en reacties, kan ik helaas niet meer op alle reacties ingaan.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!