Toen ik besloot onze woonkamer een make-over te gaan geven, zette ik vol goede moed een proefstukje op de muur met rode verf. Tot m’n grote verbazing dekte deze verf voor geen meter en bleef de witte muur zelfs na 3 lagen dwars door m’n verf heen schijnen. Vandaag vertel ik je hoe dit komt en hoe ik dit uiteindelijk heb opgelost.

Rood, geel en oranje

Na een kleine Google ronde kwam ik erachter dat het algemeen bekend is dat niet alleen rode, maar ook oranje en gele verf, erg slecht dekt. Wat ik ervan begrepen heb, wordt dit veroorzaakt door de heldere pigmenten in deze kleuren die zorgen voor een matige dekking.

Een duurdere verf zou hierbij dan weer beter moeten dekken dan een budget variant, omdat deze nou eenmaal meer pigment bevat. Ik was zelf aan de slag met een bouwmarkt verf. Eerder was ik hier juist heel tevreden over, want m’n roze muren dekten zelfs al na 1 laag perfect. Ik had dus even niet voorzien dat de dekking zo anders zou zijn met de rode kleur in hetzelfde merk verf.

Zoals gezegd, had ik inmiddels ook gelezen dat geel en oranje ook lastige kleuren zijn. Toch was ik eigenwijs, want ik liet een okergele kleur van Karwei mengen en smeerde dit direct op een witte muur. De dekking na 1 laag was om te huilen en na 2 lagen zag het er nog steeds niet egaal uit. Uiteindelijk heb ik 3 lagen aangebracht en is het resultaat nu goed.

rode muurverf dekt niet
Dit proefstukje had ik op de muur geverfd. In het midden zie je het resultaat na drie lagen… erg slecht dekkend.

Rode verf dekkend krijgen

Na m’n eigenwijze actie met de okergele tint, besloot ik de muur die rood moest worden goed voor te bereiden. Ik las me in en vroeg advies in de bouwmarkt. Dit waren de verschillende adviezen die ik kreeg (ook via Instagram trouwens):

  • Eerst muur grijs verven en dan rood.
  • Grijze voorstrijk aanbrengen en dan rood.
  • Gewoon 4 lagen aanbrengen.
  • Ander merk verf kopen.

Ik besloot voor de grijze voorstrijk te gaan, vooral na alle jubelverhalen over het feit dat je na voorstrijk nog maar 1 tot max 2 lagen gewone verf hoeft aan te brengen. Topidee leek me dat!

Grijze voorstrijk

De voorstrijk die ik gekocht heb, is van Alabastine. Kost nog geen 25 euro en je kunt er best een groot oppervlak mee doen. Ik heb nog niet eens de helft opgemaakt voor onze muur. Je hebt trouwens ook speciale kwasten nodig. Ik vond zelf de voorstrijk aanbrengen met de roller het handigst werken (zoek even een YouTube filmpje hoe je dit doet, het moet namelijk van beneden naar boven). In minder dan een uur was de hele muur grijs en oogde meteen heel glad. De voorstrijk die ik heb gebruikt, is sneldrogend, dus na een uur of 4 kon ik al met de rode verf aan de gang.

rode muurverf dekt niet
Grijze voorstrijk aanbrengen.

De rode muur

Bij het aanbrengen op de grijze voorstrijk zag ik wel direct een enorm verschil met het direct op de muur aanbrengen. De verf dekte beter en de kleur was veel meer zoals op de kleurstaal. Helaas was 1 laag verf alsnog niet genoeg, maar ik verwachtte er met 2 lagen wel te zijn.

Jammer genoeg bleek ook 2 lagen nog steeds niet voldoende….ondanks de grijze voorstrijk dus. Op het eerste oog lijkt de rode muur nu perfect egaal, maar als het strijklicht erop valt, zie je nog steeds een streperig effect. Ook op foto’s zie je dit onwijs goed. Volgende week ga ik dus weer aan de slag om alsnog een derde laag aan te brengen…

rode muurverf dekt niet
De verf spettert wel behoorlijk bij het aanbrengen op de muur die voorbehandeld is met voorstrijk.
rode muurverf dekt niet
Het resultaat na 2 lagen muurverf. Nog steeds niet geheel dekkend.

Mijn tips na deze ervaring

Ik ben alsnog tevreden over de grijze voorstrijk, ondanks het feit dat ik alsnog 3 lagen rode verf moet aanbrengen. De dekking is echt 10x beter dan op m’n initiële proefstukje van 3 lagen. De kleur is mooi diep en precies zoals ik hem wilde.

Houd er dus rekening mee dat als je met rood, oranje of geel gaat verven de dekking een probleem kan zijn. Een proefstukje opzetten is dus handig om van tevoren te weten wat je kunt verwachten. Voorstrijk kan helpen en is op zich heel snel en makkelijk aan te brengen.

Of een ander merk muurverf nog iets uitmaakt? Ik weet het niet. Ik heb eerder ook wel Sikkens verf hier in huis gebruikt, maar daarvan vond ik de dekking niet duidelijk verschillen dan van de bouwmarkt merken.

rode muurverf dekt niet
De derde laag moet ik nog gaan aanbrengen, dus dit is het voorlopige resultaat na 1 laag voorstrijk en 2 lagen muurverf van de bouwmarkt.

Heb jij ook ervaring met rode verf die niet dekt? Of andere tips? Laat het hieronder achter!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!