Geen ruimte in je budget om een interieurstylist in te huren voor het inrichten van je woning? Geen nood! Met dit 5 stappenplan kom je een heel eind. Het plan dwingt je om goed na te denken over de keuzes die je maakt bij het inrichten van je huis. Zo behoed je jezelf voor impulsieve miskopen en werk je naar een gedegen interieurplan toe. Net als een stylist zou doen dus .

1. Maak een moodboard

Een moodboard helpt je om richting te geven aan je ideeën. Je geeft hierop de sfeer weer die je graag zou willen bereiken in je woning. Verzamel plaatjes die de kleur, sfeer en materialen bevatten die je mooi vindt. Dit kan gewoon ouderwets op een groot vel papier of stuk karton, maar ook digitaal via bijvoorbeeld Pinterest. Dit hoeven niet allemaal interieurplaatjes te zijn, maar ook gewoon mooie foto’s die passen in het thema en kleurenpalet. Als het maar uitstraalt wat je zou willen voelen in je huis.

 

2. Verzamel kleurstalen

In aansluiting op het moodboard, waarin je al de kleuren hebt weergegeven die je wilt gebruiken, ga je kleurstalen zoeken. Kies 5 kleuren die de basis gaan vormen van je inrichting. Kleurstalen kun je gratis halen in de bouwmarkt. Wil je een heleboel kleuren kunnen bekijken? Dan kun je een kleurenwaaier kopen of huren (deze zijn best prijzig). Online doe je dit bijvoorbeeld bij Budgetverf.nl.  De kleurenkaarten van Farrow & Ball en Little Greene kun je trouwens gratis (online) bestellen.

Ben je eruit met de kleuren en weet je welke muren een kleur gaan krijgen? Dan raad ik je toch nog aan om eerst een tester te halen. Flexa heeft kant en klare testers in de bouwmarkt voor € 1,99. Van andere merken kun je meestal ook een klein proefpotje bestellen. Breng de verf aan op een groot vel dik papier en hang dit aan de wand waar je de kleur zou willen hebben. Nu kun je goed zien wat het effect is van de kleur op verschillende momenten van de dag. Zo kom je er op tijd achter of een kleur misschien toch iets te donker of te licht is. Liever een kant-en-klaar voorbeeld op groot formaat? Voor €1,50 bestel je al een Flexa kleurstaal op A4 formaat en kun je deze zo aan de muur hangen.

Liever niet verven? Probeer dan de kleuren in meubels en accessoires terug te laten komen of behang een MDF plaat die je kunt verplaatsen.

 

3. Maak een plattegrond

Je woning inrichten, gaat het beste aan de hand van een plattegrond. Vaak heb je die via de makelaar bij je woning gekregen. Je kunt gewoon met potlood en een liniaal aan de slag (eventueel een schaalliniaal), maar je kunt ook kiezen voor een online tool om plattegronden te tekenen. Zo kun je je huis zelfs in 3D visualiseren en inrichten. Ik zette al eerder een aantal goede gratis tools voor je op een rijtje.

Geen zin om het helemaal uit te tekenen of ga je slechts één meubelstuk vervangen? Dan kun je met kranten op de vloer de grootte van een meubelstuk ook visualiseren. Zo zie je in één oogopslag of je bijvoorbeeld nog makkelijk om die nieuwe bank heen kunt lopen.

 

4. Stel een shopping list samen

Met een lijstje winkelen, behoed je voor aankopen die niet in je nieuwe inrichting passen. Check altijd aan de hand van je moodboard of een product past in de sfeer die je voor ogen hebt. Thuis kun je alvast online een heleboel dingen bekijken en bedenken naar wat voor soort meubels je op zoek bent. Als je je aan je lijstje houdt, zul je minder geneigd zijn om impulsaankopen te doen (ook als dingen in de aanbieding zijn bijvoorbeeld).

Bij twijfel gewoon niet doen, is mijn motto. Zo had ik een bepaald stoeltje op het oog, welke ik opeens voor een hele goede prijs in een outlet zag staan. Mijn eerste neiging was om hem meteen in te laden. Toen ik beter na ging denken over waar ik naartoe wil met de inrichting, kwam ik erachter dat het stoeltje daar niet helemaal in past. Ik liet hem, ondanks de enorme korting, dus staan en heb tot nu toe geen spijt.

 

5. Stylen!

Nu je de juiste keuzes hebt gemaakt, kun je aan de slag met het daadwerkelijk inrichten van je huis. Zorg dat je eerst de grote lijnen indeelt en ga daarna aan de slag met gezellige hoekjes. Een houten bankje en een aantal losse bijzettafels zijn ideale items om steeds weer opnieuw mee te stylen. Je verplaatst ze makkelijk door het huis en kunt ze steeds weer anders inrichten. Zo maak ik steeds weer nieuwe hoekjes in huis. Vergeet niet om een aantal toffe planten in huis te halen en zorg voor voldoende kastruimte om losse spullen in op te bergen.

 

Zou je wel eens een professioneel interieuradvies voor jouw woning willen? Dan mag je me natuurlijk altijd een berichtje sturen en kijk ik graag met je mee.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!