Sinds mijn tienertijd draai ik graag platen. Ik gebruikte in die tijd een oude Technics platenspeler in combinatie met mijn gitaarversterker. Dat werkte op zich prima, maar echt goede geluidskwaliteit krijg je zo natuurlijk niet. Na een aantal jaren geen LP’s te hebben gedraaid, wilde ik dit graag toch weer oppakken. Ik zocht online naar de beste opties en besloot te gaan voor een combinatie van een platenspeler met ingebouwde voorversterker en de nieuwste Sonos speaker. Ik vertel je mijn bevindingen.

Keuze voor Sonos

Een Sonos speaker stond al jaren op mijn verlanglijstje. Een flinke investering, maar uit mijn omgeving begreep ik altijd dat Sonos zijn geld absoluut waard is. Nu ik eraan dacht om ook weer een platenspeler aan te schaffen, wilde ik dus het liefst een manier vinden om deze twee dingen te combineren. Dus een goede speaker waarmee ik ook gewoon Spotify kan luisteren, maar die daarnaast de mogelijkheid heeft om een platenspeler aan te sluiten. Ik las dat dit met de Sonos Five speaker mogelijk was en zag op de website van Sonos de combinatie met een Pro-Ject platenspeler. Dat klonk ideaal! Ik besloot ervoor te gaan, maar bestelde wel even de Sonos speaker en de platenspeler op verschillende websites, omdat iets goedkoper was dan de twee als set bij Sonos bestellen.

Wat ik vind van de Sonos Five speaker

De Sonos Five speaker is recent door Sonos gelanceerd en voor alle technische details verwijs ik je natuurlijk graag door naar de site van Sonos. Wat voor mij belangrijk is, is dat deze speaker dus zowel digitale muziek via Spotify kan afspelen, als m’n ouderwetse plaatjes. Hij beschikt namelijk over wifi en zo kan ik via Spotify m’n favo muziek luisteren. De Sonos Five speaker heeft geen bluetooth (dat hadden de oude speakers volgens mij nog wel). Hij werkt via NFC las ik. Dat blijkt te staan voor “Near Field Communication”, wat inhoudt dat ie via bijvoorbeeld je iPhone veilig verbinding maakt met je wifi netwerk. Naast de verbinding via wifi, heeft ie ook een lijningang waardoor je dus een platenspeler aan kunt sluiten. Let erop: dit is wel alleen mogelijk met een platenspeler met ingebouwde voorversterker. Anders heb je alsnog een aparte voorversterker nodig en kun je hem niet rechtstreek op je Sonos Five speaker aansluiten. Je kunt er vanuit gaan dat de meeste oude platenspelers geen ingebouwde voorversterker hebben.

De Sonos Five speaker bleek iets groter dan ik vooraf had ingeschat. Het is een behoorlijk bakbeest in mijn beleving. Het leuke plekje op de kast die ik voor hem had gereserveerd, ging het dus niet worden. Ik besloot hem daarom op het tv-meubel te zetten. Wel in het zicht, maar zo lelijk is ie nou ook weer niet (oké, mooi is anders). Het installeren bleek heel makkelijk. Je steekt de stekker in het stopcontact, download de app op je telefoon, maakt verbinding en je volgt daarna het stappenplan om hem te installeren. Dit bestaat met name uit het op vrij belachelijke wijze door de kamer lopen, al zwaaiend met je iPhone, terwijl er een soort keiharde “outer space” geluiden uit je nieuwe Sonos komen. De huisdieren hier dachten dat ik gek was geworden en stonden doodsangsten uit. Gelukkig duurt deze gekkigheid maar kort en dan is de nieuwe speaker geconfigureerd en kun je muziek gaan spelen.

Sonos in combinatie met Spotify

Als eerste probeerde ik Spotify uit en dit werkt eigenlijk heel intuïtief. Je kunt zowel met de app (dus met je telefoon) als gewoon op de speaker zelf dingen als volume instellen, pauzeren en nummers overslaan. Dit is waar ik mijn Sonos speaker tot nu toe het meeste voor gebruik. De geluidskwaliteit vind ik echt top en voor onze kleine woonkamer is de speaker in zijn eentje helemaal voldoende. Je kunt de Sonos Five ook nog combineren met een tweede Five speaker las ik, maar ik vind dat voor hier niet nodig. Daarnaast is dat ook een vrij kostbare bezigheid én ik vind dat de speaker in zijn eentje al voldoende ruimte in beslag neemt. Voor uitgebreide analyses van de geluidskwaliteit moet je denk ik verder niet bij mij zijn, want ik ben hier geen expert in.

Sonos in combinatie met een platenspeler

Dan mijn reden om te kiezen voor de Sonos Five speaker: het aansluiten van een platenspeler. Zoals gezegd, kun je alleen een platenspeler met ingebouwde voorversterker rechtstreeks op je Sonos speaker aansluiten. Ik ben voor de Pro-Ject T1 SB platenspeler gegaan, met name ook omdat Sonos deze zelf ook aanraadde. Het oog wil ook wat, dus ik heb gekozen voor de versie in walnoot uitvoering (dit is de website waar ik hem besteld heb). Verder is dit echt een hele simpele platenspeler zonder poespas. Geen onnodige knopjes, een strak design en de werking behoeft verder weinig uitleg.

De platenspeler haal je bijna kant-en-klaar uit de doos. Het element is al voorgemonteerd en het enige dat je zelf hoeft te doen, is het plaatsen van de riem, het plateau en de stofkap. De Pro-Ject T1 SB is een platenspeler die je verder handmatig moet bedienen (de arm gaat dus niet automatisch terug aan het einde van de lp), maar dit vind ik eigenlijk geen probleem. Aan de zijkant kun je hem aan of uit zetten en verder is er een knopje waarmee je automatisch de snelheid kan regelen. Aan de onderzijde zit een schuifknop om te kiezen voor phono of line (als je hem met Sonos wilt, moet je deze dus naar line zetten). Er zit een kabel bij waarmee je hem rechtstreeks op de Sonos Five speaker kunt aansluiten, maar dat wist ik niet, dus ik had er zelf al een kabel bijbesteld.

Na het aansluiten op de speaker moet je in de Sonos app kiezen voor “lijningang”. Op deze manier zal je Sonos speaker het geluid van de platenspeler afspelen. Het resultaat is verbluffend goed! De kwaliteit van het geluid is prachtig en de tonen mooi warm. Het werkt allemaal heel simpel en perfect!

Conclusie

Ik ben enorm blij met deze Sonos Five speaker in combinatie met de Pro-Ject T1 SB platenspeler. Natuurlijk zijn er altijd nog betere en duurdere opties, maar voor mij is dit helemaal perfect. Ik luister sinds deze aanschaf heel vaak muziek en ook weer heel geregeld platen, omdat dit dus zo makkelijk werkt.

Het enige nadeel? Ten eerste natuurlijk de prijs. Voor de platenspeler betaalde ik €329 en voor de Sonos speaker €579. Een behoorlijke uitgave. Daarnaast vind ik de Sonos Five speaker niet echt mooi en viel het me tegen dat ie toch wel heel groot is. Op de foto’s van Sonos zelf zie je hem uitgestald in een prachtig groot huis, maar als ik hem dan in onze kleine woonkamer zet, is het toch best wel een bakbeest. De Pro-Ject platenspeler vind ik wel erg mooi! Al met al maakt de fantastische geluidskwaliteit en de soepele combinatie van speaker en platenspeler alles goed. Ik maak sinds de aanschaf dagelijks gebruik van deze aankopen, dus voor mij is het het geld meer dan waard.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!