Een kledingstomer stond al lange tijd op mijn verlanglijstje, maar steeds kocht ik hem weer niet. Ik had toch immers gewoon een strijkbout en een strijkplank? Klopt, maar strijken is nou niet echt m’n hobby en ik stel dat graag uit of doe het gewoon niet. In een opwelling besloot ik toch een kledingstomer te kopen en ik moet zeggen dat er een wereld voor me open is gegaan. Bij deze dus mijn review van de Philips Steam & Go Plus kledingstomer.

Keuze voor de Philips Steam & Go Plus kledingstomer

Voordat ik een kledingstomer kocht, had ik natuurlijk al wat rondgekeken op internet. Ik las bijvoorbeeld een artikel van de consumentenbond over de Philips Steam & Go kledingstomers. Daar stonden ook wel wat negatieve punten in. Zo zou een kledingstomer een stuk minder kreukelvrij resultaat leveren dan een gewoon strijkijzer, het reservoir zou erg klein zijn waardoor je na elk kledingstuk moet navullen en het stomen zelf zou niet heel makkelijk gaan. Dit verhaal was in eerste instantie reden om m’n aankoop uit te stellen, maar toen ik weer eens helemaal klaar was met het strijken van m’n kledingstukken besloot ik er toch voor te gaan. Ik kocht de Philips Steam & Go Plus GC365/80 kledingstomer. Waarom deze? Ik had hem al vaker voorbij zien komen en heel eerlijk sprak de kleur me meer aan dan een witte….Een ander belangrijk puntje is dat hij zowel horizontaal als verticaal kan stomen. Leek me handig!

De eerste indruk

M’n kledingstomer kwam direct de volgende dag binnen en ik kon niet wachten om hem uit te proberen. Ik ging dus meteen aan de slag en ik moet zeggen dat de eerste indruk meteen top was! Het snoer is lekker lang, het reservoir is makkelijk te vullen en terug te plaatsen en je kunt na 45 seconden opwarmen al aan de slag. Er is een hittebestendige handschoen bijgeleverd en het is wel handig om die aan te trekken (proefondervindelijk ondervonden). Je kunt dus zowel verticaal stomen door langs een hangend kledingstuk te gaan met het apparaat, als horizontaal stomen door je kledingstuk op de bank, een tafel, bed of gewoon een strijkplank te leggen.

Ik begon met het stomen van blousjes en andere tops. Dit werkt echt perfect! Ik hang het kledingstuk aan een hanger en stoom deze dan verticaal. Het is even oefenen hoe je met je ene hand de stomer bedient en met de andere het kledingstuk zo trekt dat de kreukels eruit gaan als je de stomer eroverheen haalt. Oefening baart in dit geval zeker kunst en ik word er steeds handiger in. De randjes aan de onderkant van een kledingstuk vind ik nog wel wat lastig. Hier blijft toch wat kreuk zitten. De rest van het kledingstuk strijkt deze Philips kledingstomer verrassend glad! Binnen no-time ziet je kledingstuk er echt een stuk beter uit dan voordat je aan de slag ging. Eerlijk: een ouderwets strijkijzer maakt je kleding nog wel een stukje netter, maar ik vind voor alledaags gebruik de stomer echt goed werk afleveren.

Een lastig kledingstuk stomen

Toen kwam de echte uitdaging: een broek from hell die ik heel graag draag. Deze broek is echt een draak wat betreft wassen en strijken. Hij is van viscose (wat je natuurlijk sowieso meestal al moet strijken), maar deze broek heeft het kreukelen wel echt tot een kunst verheven. Na elke wasbeurt is het een enorme klus om hem weer glad te strijken. Daarnaast kreukt ie zo gauw je hem aan hebt en strijk ik hem dus zelfs geregeld tussen het dragen door…. Op Instagram kreeg ik zelfs berichten van volgers met de vraag of ik tips had over deze broek, want ook zij hadden hier moeite mee.

Helaas kan ik je vertellen dat de Philips Steam & Go Plus het hier toch echt heel duidelijk moet afleggen tegen je good old strijkijzer en strijkplank. Ik heb de broek op alle mogelijke manieren proberen te stomen, maar het is gewoon echt geen doen. Horizontaal heb ik het geprobeerd en dat leverde weinig effect op. Verticaal is het vooral onhandig omdat je een broek nou eenmaal niet echt goed kunt ophangen. Misschien dat hier nog winst te behalen is door een handige broekenhanger te gebruiken. Het stomen levert uiteindelijk wel enig resultaat op trouwens. Je merkt dat de viscosevezels zachter worden en de stof soepeler. De grootste kreukels gaan eruit, maar helaas wordt het in dit geval lang niet zo glad als met een strijkijzer. Ook een linnen broek die ik probeerde te stomen is geen enorm succes. Ook hier wordt de stof wel iets zachter en gladder, maar echt kreukelvrij wordt het niet. Nu vind ik dat met linnen overigens niet zo’n probleem, maar ik wilde dit toch even testen.

Nog een paar dingen…

Nu klink ik misschien wat negatief over de Philips Steam & Go Plus kledingstomer, maar dat ben ik uiteindelijk helemaal niet hoor! Ik denk dat het vooral een kwestie is van de juiste verwachtingen. Als je je erop instelt dat je met deze kledingstomer snel een blouse even bijna kreukelvrij kunt maken, op kunt frissen en weer kunt dragen, dan zit je helemaal goed. Verwacht je dezelfde resultaten als bij een strijkijzer en strijkplank? Dan kan dit wel wat tegenvallen.

Nog een paar puntjes die belangrijk zijn om te noemen: volgens de handleiding kun je 1 kledingstuk stomen met een gevuld reservoir. Ik merk dat ik er in principe wel steeds 2 kan stomen dus dat is prettig. Ik gebruik normaal kraanwater, maar volgens de handleiding is gedestilleerd of gedemineraliseerd water beter i.v.m. kalkvorming in het apparaat. Dit heb ik nog even genegeerd, maar misschien dat ik dit in een later stadium toch ga toepassen.

Conclusie

Voor het kreukvrij maken van blousjes, tops en jurkjes kan de Philips Steam & Go Plus kledingstomer een goede vervanger zijn voor je strijkijzer. Je kunt even snel tussendoor een item kreukvrij maken dat je aan wilt trekken en je bent dan sneller klaar dan met een strijkijzer (en ik vind het op één of andere manier “leuker” om te doen). Voor kledingstukken die al lastig te strijken waren met een gewoon strijkijzer ben je niet beter af met deze kledingstomer. Ik vind het apparaat handig in gebruik en merk dat ik hem geregeld pak om even snel een blouse netjes te krijgen voordat ik hem aandoe. Ook kledingstukken die ik normaal niet strijk, stoom ik nu wel met m’n kledingstomer en ik ben dan heel tevreden met het frisse en nette resultaat. Voor deze prijs (rond de €65) vind ik het een aanrader!

Meer tips over het wassen van je kleding vind je in dit artikel over de meest gemaakte wasfouten die je kleding kunnen ruïneren.

Ik kocht de Philips Steam & Go Plus GC365/80 kledingstomer bij Bol.com.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!