Advertisement

Voor deel 3 van deze blogreeks als ambassadeur voor Philips Hue verlichting, mocht ik dit keer een Philips Hue Bridge aan mijn collectie toevoegen. Via Coolblue ontving ik deze uitbreiding voor mijn lampenset en na twee weken testen, vertel ik je vandaag mijn bevindingen over de Bridge.

Dit regel je met de Bridge

Hoewel de Philips Hue de Bridge de basis noemt van je Philips Hue collectie, is dit geen noodzakelijke toevoeging. Ik vertelde je namelijk al eerder dat je je smart verlichting ook kunt bedienen met je telefoon. Nu ik de Bridge sinds twee weken in gebruik heb, ben ik er wel achter dat deze heel erg handig is. Wat mij betreft dus wel een hele goede toevoeging aan je Philips Hue collectie.

De Bridge heeft enorm veel functies. Zo kun je tot wel 50 Philips Hue lampen bedienen (zoveel lampen hebben wij lang niet in huis), kun je verschillende routines instellen (hier kom ik zo op terug) en kun je je Bridge koppelen met andere smart home partners (denk bijvoorbeeld aan Apple HomeKit). De Bridge is een klein kastje dat je ergens in je woning ophangt en daarna kun je al je lampen via de Philips Hue app bedienen. Ik testte het voor je uit!

De Bridge installatie

Het installeren van de Bridge was een makkie. Je sluit de netstroom aan met de bijgeleverde adapter en gebruikt de ethernet kabel om hem aan je router aan te sluiten. Op je telefoon download je daarna de Philips Hue app (de gewone app, dus niet de bluetooth app) en laat je de app verbinding maken met je Bridge. Eenmaal gevonden, is het een kwestie van op de knop drukken op de Bridge en je kunt beginnen. De Bridge zelf heb ik in de meterkast opgehangen, omdat daar ook de router staat.

Dat de mogelijkheden eindeloos zijn, was me al snel duidelijk, dus ik besloot bij het begin te beginnen; het installeren van m’n lampen. Ik liet de app koppelen met zowel m’n gewone Philips Hue lampen als met de filament lampen waar ik je vorige keer over vertelde. Je kunt vervolgens verschillende ruimtes koppelen aan je lampen, zoals de woonkamer, de slaapkamer, etc. Op die manier kun je dus meerdere lampen per ruimte in één bedienen. Onder het kopje “routines” in de app ging ik daarna aan de slag om een aantal handige routines in te stellen voor m’n Philips Hue lampen.

Philips Hue bridge
De Philips Hue Bridge hangt bij ons in de meterkast.
Philips Hue bridge
De woonkamer met de Philips Hue lampen op favoriete scène “ontspannen”. De kat wordt er ook ontspannen van zoals je ziet 😉

Routines instellen en gebruiken

Die routines bevallen me ontzettend goed! Je kunt hier eigenlijk je hele lichtplan personaliseren. Hoe meer Philips Hue lampen je hebt, hoe uitgebreider je dit natuurlijk kunt doen. Ik stelde de volgende routines in:

  • Lampen aan bij zonsondergang. Eén van de lampen in de woonkamer en de lamp op de overloop gaat door deze routine automatisch aan bij zonsondergang. Dit is handig! Je kunt voor alle dagen van de week kiezen of je deze routine aan wilt zetten en of de lampen dan onmiddellijk moeten gaan branden, of dat je ze geleidelijk aan wilt laten gaan in een bepaald tijdsbestek. Ook kun je instellen op welke scène de lampen dan aan moeten springen. Ik ben bijvoorbeeld helemaal fan van de scène “ontspannen”, met mooi warm en gedimd licht. In mijn artikel over de Philips Hue lampen laat ik meer scènes zien trouwens.
  • Gaan slapen. De naam van deze routine zegt het al: deze functie zorgt dat de lampen geleidelijk uitgaan wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Deze functie heb ik voor dezelfde lampen ingesteld als voor de lampen van de zonsondergang routine. Je kiest een tijd waarop de lampen geleidelijk uit moeten gaan (bijvoorbeeld 23.00 uur) en je stelt in hoe lang de transitie moet duren (dus bijvoorbeeld 30 minuten). Een ideale stok achter de deur om naar bed te gaan en doordat het licht geleidelijk aan gedimd wordt, krijg je vanzelf zin om lekker onder de wol te kruipen.
  • Ontwaken. Deze routine heb ik sinds een week ook ingesteld. Op werkdagen gaat de lamp op de overloop (die we vanuit de slaapkamer zien) geleidelijk aan vanaf 7.15 uur. In een tijdsbestek van 30 minuten wordt het licht geleidelijk aan steeds feller, waardoor je stiekem al een beetje wakker wordt voordat je wekker afgaat. Vooral toen het afgelopen week nog zomertijd was, vond ik dit ideaal. Het was ‘s ochtends steeds zo donker als we moesten opstaan en nu is er alvast een lichtje aan. Ik heb daarbij ingesteld dat deze lamp na een uurtje weer vanzelf uitgaat, zodat hij niet de hele dag aan blijft staan als we aan het werk zijn.
Philips Hue bridge
Philips Hue Bridge
De lampen gaan aan bij zonsondergang.

Meer leuke Philips Hue weetjes

Naast deze routines, zijn er nog tal van andere routines en instellingen die je helemaal naar wens kunt personaliseren. Zo kun je zorgen dat de lampen vanzelf aangaan als je thuiskomt, kun je je lampen koppelen met andere partners en kun je je lampen via bijvoorbeeld Siri van Apple of Alexa van Amazon bedienen. Heb je nog meer smart apparatuur in huis, zoals een smart rookmelder, een Nest thermostaat of Toon van Eneco? Dan kun je je lampen zelfs daarmee koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld noodverlichting instellen wanneer je rookmelder afgaat. Dit is toch ontzettend slim?!

Via de internetdienst If This Then That kun je nog een heleboel bijzondere én intelligente snufjes ontdekken die je met je Philips Hue verlichting kunt bewerkstelligen. Zo las ik dat er zelfs een koppeling is met een weerdienst, waardoor je lampen van kleur veranderen als het regent. Hoe gaaf en bijzonder is dat! Er valt dus nog genoeg te nieuws uit te proberen…

Een technisch snufje dat ik al wel helemaal ontdekt heb, is de koppeling met Siri van Apple. Hoewel ik tot voorheen Siri nooit gebruikte op mijn iPhone, heb ik deze nu wel ingeschakeld. Ik vind het namelijk superhandig om ‘s avonds de lampen in de slaapkamer in- en uit te kunnen schakelen door een commando tegen m’n iPhone te roepen. Als ik zeg “Hee Siri, zet de lichten uit”, gaan m’n Philips Hue lampen dus uit. Perfect als je al in bed ligt en geen zin hebt om nog naar het lichtknopje te lopen 😉

Zijn er ook minpunten?

Ik heb er tot nu toe weinig kunnen ontdekken, maar ik moet zeggen dat er zoveel mogelijkheden zijn, dat ik nog niet van alles gebruik heb kunnen maken. Het enige minpuntje merk ik wanneer bijvoorbeeld onze schoonmaker is geweest. Hij bedient de lichten dan gewoon met de lichtknopjes en soms heeft de Philips Hue app dan even problemen met het verbinding maken met de lampen. Als een Philips Hue lamp bijvoorbeeld met de normale lichtknop is uitgezet, reageert deze even niet op de app. Op zich is het zo opgelost, door het licht handmatig aan te zetten. De app maakt dan weer connectie en je kunt dan weer verdergaan met het bedienen van de lampen via de Philips Hue app.

Mijn mening over de Philips Hue Bridge

De Bridge is naar mijn mening een slimme uitbreiding voor je Philips Hue lampen. De bediening van je lampen wordt makkelijker en je kunt handige routines instellen. Vooral de functies waarbij lampen vanzelf aan- of uitgaan bij zonsondergang, voor het slapen of bij het ontwaken, vind ik een aanrader. Ben je dol op technische snufjes en wil je je huis helemaal omtoveren in een smart home? Dan word je zeker blij van de Bridge in combinatie met de Philips Hue smartlampen.

Ben je net als ik nog niet helemaal “smart” in huis, maar zoek je wel een handigheidje om je leven gewoon wat simpeler te maken? Dan is de Bridge met zijn routines de investering ook zeker waard. Deze toevoeging aan je Philips Hue collectie heeft een vriendelijke prijs en bestel je heel gemakkelijk via Coolblue.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!