Wanneer je geregeld wanddecoratie of andere accessoires ophangt, zul je de struggle herkennen. Je boort in de muur op hoop van zegen dat je geen elektriciteitskabel of ander object raakt. Voorheen deed ik dit altijd op goed geluk, maar sinds kort ben ik in het bezit van een Bosch UniversalDetect om veilige boorplekken te traceren. Ik testte hem goed voor je uit!

De Bosch detector

Met deze detector kun je een aantal materialen in de muur detecteren. Het gaat hierbij om hout, metaal en stroom. Bij hout kun je bijvoorbeeld denken aan het vinden van houten balken. Metaal gaat zowel om “gewone” metalen objecten als om ook elektriciteitsbedrading. In deze modus vindt de detector ook koperen buizen, die bijvoorbeeld gas kunnen bevatten. De modus “stroom” gaat echt om elektriciteitsbedrading. Hier moet dan wel spanning op staan. Je kunt verschillende modi combineren, bijvoorbeeld de metaal en stroom modus om zeker te zijn dat je leidingen opspoort.

 

Het gebruik

De Bosch UniversalDetect werkt verrassend simpel. Hij werkt op 4 AAA batterijen, die in de doos zijn meegeleverd. Je zet hem aan met de grote knop en krijgt direct een handige uitleg op het scherm te zien. Het scherm is een touchscreen. Je kunt hierop na de uitleg direct instellen welke modus je wilt gebruiken (dus hout, metaal en/of stroom). Vervolgens is het een kwestie van de detector op de muur zetten en over de muur schuiven waar je wilt boren. Bij groen licht heeft ie niets gevonden. Wanneer het apparaat iets detecteert, gaat er een geluidssignaal af en gaat het lampje rood branden.

Door het handige gat in de detector kun je direct met potlood een markering zetten waar het apparaat rood licht geeft. Zo kun je precies aftekenen waar je niet moet boren. De maximale detectiediepte voor metaal is 100 mm, voor stroom 50 mm en voor hout 25 mm.

Bosch UniversalDetect

Groen licht: hier kun je veilig boren.

Bosch UniversalDetect

Rood licht: stroomkabel gedetecteerd.

Bosch UniversalDetect

Hier detecteert het apparaat metaal.

Mijn ervaringen

Ik gebruikte dit apparaat voor het eerst toen ik mijn zelfgemaakte wandplank ging ophangen. Hierbij merkte ik dat de meeste muren in ons huis groen licht geven. Om even te testen of ie wel echt goed werkte, hield ik de detector daarna vlakbij stopcontacten. Hier zie je meteen dat ie een rood licht geeft voor stroom. Ik heb hem op nog een aantal plaatsen getest en zie bijvoorbeeld dat ie onder een schakelaar rood geeft voor metaal en erboven voor stroom. In het toilet kun je makkelijk achterhalen waar het houten geraamte van je inbouwtoilet zich bevindt (zie foto). Hij werkt dus wel degelijk goed!

Bosch UniversalDetect

Rood licht voor hout bij het inbouwtoilet.

Conclusie

Ben je iemand die geregeld (of af en toe) een gaatje in de muur boort om iets op te hangen? Dan is dit apparaat wat mij betreft een echte aanrader. Het werkt supersnel en makkelijk, waardoor het totaal geen moeite is om hem er even bij te pakken voordat je aan de slag gaat met de boormachine. In ons huis vindt je relatief weinig leidingen in de muur (we hebben alleen vloerverwarming, geen CV ketel, alleen gas bij het fornuis, alle stopcontacten zitten laag, etc), maar toch geeft het een veilig idee om het gecheckt te hebben. Enig minpunt is de aanschafprijs. Als je het apparaat een enkele keer gebruikt, is de investering relatief hoog vind ik. Ga je geregeld aan de slag, dan vind ik de prijs meevallen.

Ik heb de Bosch UniversalDetect zelf gekregen bij een workshop van Bosch, maar ik vind hem online het goedkoopste bij Conrad (€90,99).

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!