Raambekleding, het is vaak een lastig onderdeel van de inrichting van je woning. Ik zie dan ook vaak dat klanten dit tot het laatst uitstellen of zelfs jarenlang geen knoop kunnen doorhakken. Ik zet de meest gemaakte fouten bij het kiezen van raamdecoratie op een rijtje. En de term “fouten” mag je uiteraard met een korreltje zout nemen. Niks is immers echt fout, het gaat erom waar jij blij van wordt.

Fout 1: niet kiezen

Dit is eigenlijk de meest voorkomende fout die ik voorbij zie komen. Ik kom geregeld in huizen waar de juiste raambekleding echt al jaren ontbreekt. Een keuze maken blijkt namelijk lastig en daarom wordt dit steeds maar weer uitgesteld. Vaak hangt er nog iets van de vorige bewoners of hebben mensen de niet passende raambekleding uit hun oude woning meegenomen. Zonde! Goede raambekleding op maat kan ontzettend veel doen voor je interieur.

Fout 2: niet de juiste maatvoering

Te korte gordijnen, te smalle jaloezieën, ik kom van alles tegen tijdens mijn werk. Als je raambekleding niet mooi op maat is, dan doet dat wat mij betreft echt af aan je interieur. Raamdecoratie op maat bestellen kan behoorlijk prijzig zijn en misschien past dat nu net even niet in je budget, maar ook met kant-en-klare oplossingen kun je een eind komen als je goed op de maatvoering let. Verder doet de verkeerde maat raambekleding natuurlijk ook af aan de functie. Zo raad ik je altijd aan om rolgordijnen op maat te bestellen, want anders zit je straks met onnodige kieren en word je in de zomer vroeg wakker van het zonlicht. Een gordijn kun je dan weer makkelijker in een standaard maat kopen of zelf op maat maken (zoals onze roze gordijnen in de slaapkamer).

Karwei trendkleur 2022 Ginger Gold
raambekleding fouten

Fout 3: te donkere raambekleding

Ik heb het hier niet over verduisterende raambekleding, maar over de keuze voor te donkere kleuren van je raamdecoratie. Denk bijvoorbeeld aan de populaire zwarte houten lamellen of zwarte shutters. Ontzettend hip momenteel, maar dit past zeker niet in elk interieur. Houd er rekening mee dat zwart echt een donkere kleur is en behoorlijk contrasterend kan werken bij lichte kozijnen en wanden. Wil je toch graag zwart? Kijk dan eens naar een net-niet zwarte tint. Dit kan een veel zachter effect geven als je verder met lichte kleuren in je interieur werkt. Houd je juist van stoer en industrieel? Dan kan zwarte raambekleding wél de juiste keuze zijn. Kijk dus vooral wat bij jou en je interieur past.

Fout 4: de verkeerde materialen

Dit zie ik vooral vaak met gordijnen gebeuren. Er wordt gekozen voor de “verkeerde” stof. Even tussen aanhalingstekens, want dit is natuurlijk maar mijn mening. Vaak is het mooi om in je interieur een mix te kiezen van verschillende stoffen en structuren. Dat geeft heel veel sfeer. Bij gordijnen kan de stofkeuze dus heel bepalend zijn en is het zaak om dit goed met de rest van de materialen van je interieur te combineren. Een leren bank? Kies dan voor een gordijn met een wat “rijkere” stof die veel zachtheid uitstraalt, zoals velours. Juist een velours bank? Dan kan een linnen gordijn weer een te gekke combi zijn!

raambekleding fouten

Fouten voorkomen

Goede raamdecoratie kiezen, is dus vaak het meest handig als je de rest van je interieur al zo’n beetje bepaald hebt. Dit maakt de kleurkeuze ook makkelijker, want je kunt staaltjes bij de andere items en kleuren in huis houden. En uiteindelijk is het ook een kwestie van een knoop durven doorhakken 😉 En ga dan liever voor een iets te neutrale tint, dan voor een heel uitgesproken kleur. Dat kun je altijd weer doen in de rest van je interieur en het maakt de keuze ook meteen wat makkelijker.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!