Al eerder liet ik zien dat wij in de slaapkamer schuine dakramen hebben. Ook in de studeerkamer (die we voor de grap wel “het magazijn” noemen, omdat ik er altijd heel veel spullen stal) hebben we een groot dakraam in de schuine wand. De dakramen zijn prachtig en laten veel licht binnen, maar vragen natuurlijk wel om de juiste raambekleding. Dit was al een tijdje een probleem. Ik laat je zien hoe wij van kapotte rolgordijnen naar prachtige én praktische raambekledingen gingen en welke keuzes we hebben gemaakt hierbij.

Ducttape is niet de oplossing voor alles

Heel eerlijk: ik ben zo iemand die dol is op het doen van klusjes in huis, behalve als het de meer “nuttige” en saaie klusjes zijn. Een muurtje verven draai ik m’n hand niet voor om en ook boor ik met plezier gaatjes in de wanden om iets moois op te hangen. Maar toen de raambekleding bij onze dakramen het had begeven, bleef ik dit lange tijd negeren. Met wat ducttape losten we het provisorisch op. Totaal niet ideaal, want die tape schoot geregeld los. Verder is het meestal wel handig als je je rolgordijnen ook gewoon open en dicht kunt doen… Onze slaapkamer ligt op het zuiden, dus zeker in de warme zomermaanden is goede zonwerende raambekleding geen overbodige luxe. Dat het werken als blogger soms hele leuke dingen oplevert, bleek in dit geval maar weer eens. Fakro had namelijk op mijn blog gelezen over onze kapotte raambekleding en bood ons aan om nieuwe uit te zoeken. Nou, van dat aanbod werd ik natuurlijk enorm blij en ik vind het dan ook leuk om vandaag het resultaat te laten zien van deze samenwerking.

raambekleding dakraam
De before situatie in de slaapkamer…. iets met ducttape
raambekleding dakraam
In de studeerkamer was het bijna net zo erg…

Verduisterende en zonwerende rolgordijnen

Er zijn natuurlijk vele opties bij het uitkiezen van raambekleding voor een Fakro dakraam, maar voor ons was meteen duidelijk dat het de verduisterende rolgordijnen moesten worden. Dit is prettig met slapen én in de zomer houden deze gordijnen een hoop warmte tegen. Er zit namelijk een speciale reflecterende laag aan de achterzijde en verder zorgen de zijgeleiders ervoor dat er geen kieren zijn waar eventueel nog licht/warmte door naar binnen komt. De rolgordijnen die er hingen hadden een grijze kleur met aluminium zijgeleiders. Het liefste wilde ik nu een iets warmere tint voor de raambekleding. Ik vroeg een aantal stalen op van de verschillende kleuren doek die er mogelijk zijn.

Kleuren raambekleding kiezen

Omdat ik natuurlijk nogal houd van het afwisselen qua kleuren en decoratie in huis, besloot ik dat het slim was om voor vrij neutrale raambekleding te gaan. Zo kan ik de komende jaren ook nog lekker los gaan met het verven van muren zonder dat dat betekent dat de raamdecoratie dan ook veranderd moet worden. Het grijze van de oude rolgordijnen vond ik niet zo passend bij de warme tinten die in de slaapkamer op de muur zitten, dus ik ging uiteindelijk voor de kleur “donkerbeige” (kleur ARF 227). Dit is een neutrale tint, maar wel met een warme ondertoon. Dat blendt mooi in met de rest van de tinten in onze slaapkamer. Het aluminium van de zijgeleiders van onze oude rolgordijnen sprak me ook niet zo aan, dus dit keer koos ik voor wit.

raambekleding dakraam
Het eindresultaat in de slaapkamer!
raambekleding dakraam
De studeerkamer is ook flink opgeknapt met de nieuwe raambekleding.

En toen was het donker…

Afgelopen week kwam de monteur van Fakro om onze nieuwe raambekleding te installeren. Dit klusje was zo gepiept en het resultaat is echt prachtig! Sowieso natuurlijk een groot verschil met hoe het eerst was, maar ook de kleuren vind ik heel erg mooi uitgepakt. De eerste nacht was even wennen. Waar onze oude verduisterende rolgordijnen hun werk natuurlijk niet meer zo goed deden door alle gaten en kieren, zijn de nieuwe echt helemaal dicht. Ik werd dus ‘s ochtends wakker en dacht “goh het is nog helemaal donker buiten, het is nu echt herfst!”. Tot ik de gordijnen opendeed en erachter kwam dat het al stralend zonnig was. Wat een verschil is dat zeg! Superfijn om nu weer echt verduisterende raambekleding te hebben en dit is natuurlijk ook heel praktisch straks weer in de zomer als de zon op de ramen staat te branden. In de studeerkamer heb ik bijvoorbeeld een rek met vintage kleding staan en dan is goede zonwering een must om te zorgen dat kwetsbare items niet verkleuren. Daarnaast scheelt het natuurlijk ontzettend veel warmte in huis.

Losse gordijnen voor de sfeer

De losse linnen gordijnen die ik een tijd geleden al ophing in de slaapkamer zijn ook gebleven. Deze geven de slaapkamer een romantische sfeer, maar zijn natuurlijk totaal niet praktisch. Dus ik ben heel blij met de Fakro raambekleding die zorgt dat we comfortabel kunnen slapen én onze losse gordijnen die het geheel nog wat verder aankleden. Echt een aanrader dus als je ook een schuin dakraam hebt in je slaapkamer.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!