Ben je op zoek naar nieuwe stoelen voor bij de eettafel? Dan kijk je natuurlijk naar wat je mooi vindt en wat bij de rest van je interieur past. Daarnaast is het natuurlijk wel zo fijn als de stoelen ook een beetje praktisch zijn. Ik heb vandaag 5 tips voor je om op te letten bij het kopen van nieuwe eetkamerstoelen. Zo koop je niet alleen mooie stoelen, maar ook functionele.

Hoeveel eetkamerstoelen?

De hoeveelheid eetkamerstoelen die aan je eettafel passen, verschilt uiteraard per formaat en vorm van de eettafel. Bij een ronde tafel kun je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je aan een tafel van 100-120 cm diameter ongeveer 4 stoelen goed kwijt kunt. Wil je 6 stoelen bij een ronde eettafel zetten? Dan zit je al gauw op een eettafel met een diameter van 150 cm.

Een rechthoekige tafel is er vaak in veel meer uiteenlopende afmetingen. Om het simpel te houden, kun je rekening houden met een breedte van ongeveer 60-70 cm per stoel. Vaak is een stoel zelf wat smaller, maar je wilt natuurlijk niet dat de stoelen echt bovenop elkaar gepropt staan. Met 60-70 cm zit je meestal ongeveer goed. Bij een tafel van 2 meter lang, kun je over het algemeen 3 stoelen kwijt per zijde (dus 6 in totaal), maar let er dan wel op dat je niet te brede eetkamerstoelen kiest.

Wat voor poot kies je?

Vergeet dit niet goed te checken voordat je gaat winkelen! Kijk goed wat voor poot je eettafel heeft en hoe de stoelen daaromheen moeten staan. Zeker met een ronde tafel kan dit problemen opleveren, waardoor uiteindelijk blijkt dat je je stoelen niet kunt aanschuiven. Ik heb recent via Marktplaats twee tweedehands stoeltjes gekocht en had hier even niet bij stil gestaan. Gelukkig konden wij de poot van onze ronde eettafel zo draaien, dat de stoeltjes er wel goed aan passen.

Meet dus thuis goed op hoeveel ruimte er is voor de poten van je nieuwe eetkamerstoelen.

Hoe hoog moeten je eetkamerstoelen zijn?

Misschien denk je hier niet zo vaak over na, maar in mijn ervaring zit er best wat hoogteverschil tussen eettafels. Toen wij een nieuwe eettafel kochten, kwamen we er ook pas bij levering achter dat ie een stuk hoger is dan onze vorige. Iets om dus rekening mee te houden bij het uitzoeken van stoelen. Veel vintage stoeltjes zijn bijvoorbeeld veel te laag bij onze huidige eettafel (jammer genoeg…). Check dus goed welke zithoogte je nodig hebt.

Daarnaast zie ik het nog geregeld misgaan met armleuningen. Je koopt een leuke eetkamerstoel met armleuning en bij thuiskomst blijkt deze helemaal niet onder je eettafel te passen. Dat ziet er natuurlijk niet mooi uit en daarnaast is het verre van praktisch als je niet genoeg kunt aanschuiven tijdens het eten of werken.

Meet dus thuis ook altijd eerst op wat de maximale hoogte kan zijn van eventuele armleuningen en houd er rekening mee dat je in sommige gevallen nog dopjes onder de poten wilt zetten. In dat geval komen de stoelen nog wat omhoog.

Zitten de stoelen lekker?

Deze laatste tip is misschien nog wel de belangrijkste; probeer uit of de stoelen ook lekker zitten. Ik vind echt niets zo vervelend als stoelen die niet lekker zitten als je bij iemand gezellig zit te tafelen. Daarnaast werk ik thuis vaak aan de eettafel, dus dan is een goed zittende stoel extra belangrijk. Soms kan een kussentje trouwens prima helpen als je een stoel hebt die uit zichzelf niet al te lekker zit. Of een stoel lekker zit, is heel persoonlijk dus probeer dit ook zeker uit in de winkel.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!