Het klinkt zo simpel: een zelf irrigerende plantenpot oftewel een plantenpot met een waterreservoir. Nooit meer zelf nadenken over de hoeveelheid water die je je plant moet geven en je planten moeiteloos in leven houden. Of is het toch niet zo simpel? Ik zocht het uit en geef je tips!
De hortensia
In principe gebruik ik nooit potten met een watergeefsysteem. Ik vind het prettig om zelf te controleren hoeveel water ik geef aan m’n planten en houd ze op deze manier over het algemeen prima in leven. Voor de hortensia challenge kreeg ik echter een hortensia met pot met bewateringssysteem. Dit de Lechuza Classico. Gelukkig kwam de pot met een uitgebreide handleiding, want ik wist eerlijk gezegd eerst niet zo goed waar te beginnen. Blijkbaar hadden meer deelnemers aan de challenge dit, want ik hoorde al van een collega blogger dat zij het niet op de bedoelde manier had aangepakt. Inmiddels heb ik me er wel in verdiept en heb ik wat tips voor je bij het gebruik van een plantenpot met bewateringssysteem.
Installeren van het bewateringssysteem
Mijn allereerste en allerbelangrijkste tip is om de handleiding goed te lezen. Elke pot werkt weer net een beetje anders. Vaak moet je ze zelf nog in elkaar zetten, tenzij je ze bij het tuincentrum hebt laten opmaken. Als je hem zelf nog in elkaar moet zetten, raad ik je aan om eerste te bedenken of je de pot binnen of buiten gaat gebruiken (en check ook of ie hiervoor geschikt is). Bij mijn Lechuza pot moet je namelijk een bepaald dopje verwijderen als je hem buiten gaat gebruiken, zodat het regenwater weg kan lopen. Binnen wil je natuurlijk niet dat je pot water lekt aan de onderzijde, dus daarvoor moet je dit dopje goed aandraaien.
De potten worden vaak geleverd met speciaal grind of korrels voor op de bodem. Daarnaast heb je wel nog potgrond nodig om de pot verder aan te vullen. Doe dit tot een duimbreedte onder de rand van de top van de pot. Zo is de pot voldoende gevuld, maar stroomt het water er niet uit als je iets te snel water geeft.
Doorwortelen
Waar veel mensen geen rekening mee houden, is dat je niet direct via het watergeefsysteem kunt bewateren. De plant moet namelijk nog verder gaan wortelen, totdat de wortels in de speciale grindlaag groeien. Als je wel direct via het bewateringssysteem gaat gieteren, creëer je dus een soort zwembad op de grindbodem waar de plant zelf vervolgens niet goed bij kan. Je kunt je plant dus makkelijk verzuipen op deze manier (of je zorgt voor wortelrot). Voor de plantenpot van mijn hortensia is het bijvoorbeeld aangeraden om de plant minimaal 12 weken te laten doorwortelen. In die weken geef je op de normale manier water, dus via de potgrond.
Water geven
Vanaf het moment dat je wel via het systeem gaat bewateren, zorg je dat je de meter tot de max laat opkomen (tenzij het om een vetplant gaat, dan is de helft voldoende). Vaak is water geven via het bewateringssysteem voldoende, maar bij de pot die ik heb, word wel aangeraden om eens per drie gietbeurten gewoon de potgrond te bewateren. Check dit dus ook even in de handleiding.
Nu is het wachten tot de watermeter weer op min staat. Tussendoor hoef je dus niets te doen! Hoe lang dit duurt, is geheel afhankelijk van de potmaat, plantsoort en standplaats. Dit kan na enkele dagen zijn, maar ook pas na enkele weken. Hoewel je misschien verwacht dat je direct moet gaan gieteren zo gauw de meter op min staat, is dit niet altijd het geval. Bij mijn pot wordt bijvoorbeeld aangeraden om 2-10 dagen te wachten, voordat je weer gaat vullen tot max.
Handig?
Mijn conclusie is vooral dat deze potten niet altijd even intuïtief werken. Zo was het maar goed dat ik de handleiding had doorgelezen, zodat ik wist dat er eerst een fase van doorwortelen moest plaatsvinden. Ook vind ik het onhandig dat je 2-10 dagen moet wachten tot je weer mag bewateren als de meter op min staat. Uiteindelijk is het natuurlijk heel makkelijk als je je plant maar eens in de paar weken water hoeft te geven. Dus als je het lastig vind om je planten één of meerder keren per week van een slokje water te voorzien, dan kan dit een goede oplossing zijn. Wel is de eerste fase wat bewerkelijk en zul je alsnog zelf een tijdje regelmatig met de gieter in de weer moeten. Tenzij je een vooraf opgemaakte pot uit het tuincentrum haalt uiteraard. Wil je dit systeem gebruiken in verband met een vakantie? Begin dan dus op tijd, zodat de plant goed is doorgeworteld voordat je weggaat én je weet hoe lang het duurt voordat de meter weer op min staat.
Overigens heb ik ook weleens een pot gehad met een bewateringssysteem via een lont. Deze vind ik echt totaal niet werken. De potgrond wordt vooral echt zeiknat en de meeste planten heb je dus binnen de kortste keren verzopen. Geen aanrader wat mij betreft. De Lechuza pot (of ander pot met dit systeem) is dan een beter alternatief.
Goed om te lezen, want ik ben nog een beetje zoekende. Zoals je weet mis ik groene vingers, maar dit lijkt me toch ook niet de oplossing. Ik las laatst wel over een meter die je in dr grond kan stoppen en die kan je dan vertellen of de grond te droog of te nat is. Heb je daar ervaring mee?
Ha Mir! Ja die zag ik laatst ergens! Had al het idee om die een keer voor m’n blog te gaan testen. Ik verwacht dat het niet voor elke plant gaat werken maar wie weet is het wel onwijs handig. Ik ga hem eens aanschaffen en kijken wat er gebeurt!
Lijkt me in eerste instantie heel erg handig want ik zit altijd een beetje in de knoop met hoeveel water welke plant nu precies nodig heeft. Maar als ik hem eerst 12 weken gewoon water moet geven, zou het kunnen dat ik de plant in die tijd al heb laten doodgaan… En als ik hem de eerste 12 weken in leven wist te houden, zal dat de daaropvolgende tijd waarschijnlijk ook wel lukken!
Precies mijn gedachte! Het klinkt makkelijker dan het is 😉
Ik heb enkele planten in een Lechuza pot staan, ik weet echter niet of ik ze moet voeden in het waterreservoir of via de aarde?