Dit klinkt je vast als een luxeprobleem in de oren, maar het kan toch behoorlijk vervelend zijn als dit je overkomt: je urban jungle overwoekert je huis. Je planten worden zo groot dat ze teveel ruimte in gaan nemen. Op Instagram kreeg ik recent de vraag van Eliane van Instagrambloggers.nl wat te doen met een Monstera Obliqua die te hard groeit. Toen ik op Marktplaats ook nog een advertentie tegenkwam met een enorme cactus die helemaal vast zat tegen het plafond aan, was het idee voor dit artikel geboren. De cactus moest overigens zelf worden opgehaald vanuit een flat zonder lift… succes! Vandaag een vijftal tips om dit te voorkomen.

Letterbak Urban Jungle

1. verplaatsen

Dit klinkt voor de hand liggend en dat is het natuurlijk ook. Toch is dit de eerste mogelijkheid die je kunt bekijken. Zo kan je plant te groot zijn geworden voor de vensterbank, maar past ie mogelijk nog wel elders in je woonkamer (bijvoorbeeld een hangplant op een hogere kast). Of je verplaatst een plant naar een andere kamer waar je meer ruimte hebt.

Mocht de plant ook buiten kunnen, dan kun je uiteraard ook overwegen om de plant naar de tuin te verplaatsen. Zo kan een olijfboom zowel binnen als buiten staan (pas alleen op dat het niet te koud voor hem wordt buiten!). Ook een palm kan prima naar buiten zo lang het niet vriest (en in plaats van hem naar binnen halen, kun je hem dan ook weer inpakken tegen de kou).

Bananenplanten

2. niet verpotten

Als je je plant verpot naar een grotere pot, krijgt ie vanzelfsprekend meer ruimte om te groeien. Dat zal ie dan meestal ook doen. Wil je je planten dus binnen de perken houden, dan sla je het verpotten gewoon over.

3. snoeien

Snoeien is een goede optie om je plant wat in omvang te doen krimpen. Check wel eerst even wanneer de beste tijd is om dit te doen en hoe je dit het handigst kunt aanpakken voor de desbetreffende plant. Mocht je je Monstera wat willen snoeien, dan is het een leuk idee om een los blad te bewaren en deze bijvoorbeeld in een vaas te zetten.

Monstera Obliqua

4. Stekken

Hoewel stekken een manier is om je plant te vermeerderen, kan het er ook voor zorgen dat de moederplant wat inkrimpt. Zo leek mijn mega-Pilea wel ontploft en kon ik daar dan ook 12 stekjes uithalen. De moederplant is nu dus een stuk kleiner en de stekken geef ik cadeau aan vrienden en familie. Ruimt lekker op en je hebt iets leuks om mee te nemen als je op visite gaat. Planten die je makkelijk zelf kunt stekken (ook als beginner) zijn o.a. de Pilea (pannenkoekenplant) en de Monstera (zowel Deliciosa als Obliqua). Binnenkort vind je op mijn blog een artikel over het stekken van de Monstera Obliqua, waarin ik je stap-voor-stap laat zien hoe je dit kunt doen.

5. verkopen/weggeven

Mocht het je toch allemaal teveel worden, dan kun je overwegen om je planten te verkopen of weg te geven. Op Marktplaats staan een heleboel planten die een nieuw huis zoeken (ook een tip als je nog op zoek bent naar een plant). Wacht niet tot ze té groot worden, want dan wordt het voor mensen een stuk lastiger om ze bij je op te halen.

Urban Jungle roze muur

Ik hoop dat het je met deze tips lukt om je urban jungle in toom te houden. En een positieve kant om in gedachten te houden als dit probleem je overkomt: je hebt in ieder geval groene vingers!

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!