Hierbij alweer het vierde deel van de planten Q&A. Ik krijg nog steeds veel leuke plantenvragen binnen, dus probeer op deze manier geregeld de meest gestelde vragen te beantwoorden. Vorige keer vooral veel wintergerelateerde vragen, dit keer veel vragen over plantenpotten en -manden. Lees je mee?

Planten

Kan ik mijn plant rechtstreeks in de bloempot zetten of kan ik hem beter in zijn kweekpotje laten en de bloempot alleen als “overpot” gebruiken?

Deze vraag kwam via de mail binnen en ging over de palmbegonia (lees in dit artikel meer over de palmbegonia, oftewel Begonia Carolineifolia). Ik heb besloten deze even in het algemeen te beantwoorden, want eigenlijk geldt mijn antwoord voor alle planten.

Je kunt de plant inderdaad rechtstreek in de buitenpot (oftewel de sierpot) plaatsen. Houd er wel rekening mee dat je risico loopt dat je plant natte voeten krijgt als er geen gaatjes onderin je pot zitten. Ook al ben je nog zo voorzichtig met water geven en voel je altijd eerst of de potgrond nog nat is, het kan je alsnog gebeuren dat je je plant verzuipt. Ook ik heb een tijdje geleden gehad dat een plant stiekem toch in een voetenbad stond (gelukkig op tijd kunnen redden), terwijl de potgrond bovenin gewoon droog leek.

Dus heb je een bloempot met gaatjes en een schotel? Dan kan het prima wat mij betreft! Houd er wel rekening mee dat terracotta potten best wat water op kunnen zuigen en zo een beetje een “viezig en vochtig” uiterlijk kunnen krijgen.

Persoonlijk heb ik ook veel planten toch in een plastic kweekpotje staan als binnenpot. Ik vind het praktisch dat ik de planten zo makkelijk weer eens van een andere buitenpot kan voorzien (bijvoorbeeld voor fotografie) en vind dat vooral m’n terracotta potten zo mooier blijven. Ook heb ik best wat bloempotten zonder gat in de onderkant en met de kweekpot mét gaten zorg ik dus dat overtollig water alsnog wat weg kan lopen.

De planten in het tuincentrum staan overigens regelmatig wel in een vrij klein kweekpotje. Deze verpot ik dus direct na aanschaf in een grotere kweekpot.

 

Waar haal je die handige plastic kweekpotjes?

Deze vraag sluit natuurlijk aan op bovenstaande. Ik heb zelf een enorme voorraad van deze potjes en deel ze ook met mijn buurvrouw die ze gebruikt bij haar moestuin. Bij de Intratuin hier in de buurt kun je ze gratis meenemen uit een grote bak bij de uitgang. Verder bewaar ik alle potjes die ik krijg bij aankoop van een plant (behalve de hele kleine die je weleens bij buitenplantjes krijgt).

Vaak kun je ze ook gewoon kopen in het tuincentrum. Ze staan hier bijvoorbeeld bij de moestuinartikelen, waar je ze met meerdere tegelijk kunt aanschaffen.

 

Hoe zet ik mijn plant in een mand zonder dat dit gaat lekken als ik hem water geef?

Planten in mandjes, ik ben er dol op! Ik krijg wel geregeld de vraag hoe ik dat doe met water geven. Lekt het niet? En kan je je plant eigenlijk zo in de mand zetten zonder voorzorgsmaatregelen?

Ik heb voor verschillende groottes verschillende tactieken. De kleine nomadenmandjes van Kindred Spirits voorzie ik van een groot formaat boterhamzakje en zet het plantje in de kweekpot dus in het boterhamzakje. Zie je niks van aan de buitenkant en als er dan water lekt uit het kweekpotjes, vangt het zakje dit op. De grotere manden voorzie ik ook van een laag plastic of ik zet een schotel onderin en zet daar de kweekpot op. Werkt perfect hier!

 

Dit was de planten Q&A weer voor dit moment. Blijf gerust plantenvragen insturen, dan probeer ik de meest gestelde vragen in de volgende Q&A te beantwoorden. Check ook even de eerdere edities:

styled by sabine signature

 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!