Welkom bij een nieuwe planten Q&A! Hier beantwoord ik de meest gestelde plantenvragen van de afgelopen tijd. Ik krijg nog altijd dagelijks berichten met vragen over planten en ik doe m’n best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Om de antwoorden en tips voor meer mensen bereikbaar te maken, bundel ik af en toe een aantal vragen in een planten Q&A. Vandaag dus deel 3 en het thema is hierbij “kamerplanten in de winter”. Want deze donkere dagen kunnen best een uitdaging zijn in je urban jungle!

Planten

Bananenplant

Mijn bananenplant krijg bruine bladeren/hangende bladeren, wat gaat er fout?

Deed je bananenplant het voorheen prima, maar heeft ie het de laatste weken zwaar? Dan is er grote kans dat de winter hier iets mee te maken heeft. De bananenplant houdt van veel licht en dat is natuurlijk lastig nu met de donkere dagen. Plaats hem daarom deze maanden zo dicht mogelijk bij het raam. Daarnaast moet je even op je watergift letten. Deze mag je best iets verminderen zo in de winter. Check dus bij problemen zeker even of je plant niet toevallig in een voetenbadje staat. Heb je last van een lage luchtvochtigheid in huis door de verwarming? Sproei dan de bladeren geregeld.

Kom je er nog niet uit met je bananenplant? Check dan nog even mijn complete artikel met verzorgingstips.

 

Wat doe je met stekjes van de bananenplant in de winter?

Deze vraag komt in allerlei vormen m’n inbox in de laatste weken. Sommige bananenplanten maken ondanks de wintertijd nog gewoon stekjes aan (één van de mijne doet dit ook!). Ik laat de stekjes in principe zo lang mogelijk bij de moeder zitten, omdat dit nu niet de beste tijd is om ze weg te halen. Worden ze erg groot en lijdt de moederplant eronder? Dan haal je ze natuurlijk wel weg en zet je de stekken het liefst in een raamkozijn. Krijgen juist je stekjes bruine bladeren? Dan is de kans groot dat ze het niet overleven door de wintertijd en zit er niks anders op dan ze maar weg te halen en in het voorjaar een nieuwe poging te wagen. Meer over het stekken van je bananenplant lees je in mijn stappenplan.

kamerplanten vragen

Pilea

M’n pilea valt uit/verliest bladeren. Wat is er aan de hand?

Ook dit is een bekend probleem in de winterperiode. Ook mijn pilea’s verliezen geregeld een blad momenteel, maar de ervaring leert dat ze de wintermaanden altijd overleven. Zet ook de pilea op een zo licht mogelijke plek deze maanden en reduceer je watergift. Natte voeten zijn funest ook voor de pilea, dus check even of je niet te ruim water geeft. Het gebeurt mij ook nog weleens dat de bovenkant van de potgrond droog aanvoelt, maar er dieper in de pot nog gewoon zeiknatte grond is. Dit is niet zo bevorderlijk voor je plant (je hebt kans op wortelrot), dus check dit af en toe even.

 

Ananasplant

Mijn ananasplant krijgt bruine/gele bladeren, hoe kan dit?

De ananasplant is een tropische plant, dus houdt van warmte. Eén van de bezoekers die mij deze vraag stelde, had de plant op een koude slaapkamer staan. Dit is niet aan te raden. Is je slaapkamer te koud in de winter voor de ananasplant? Zet hem dan tijdelijk in de woonkamer. Het is niet slim om hem steeds van de warme kamer naar de koude te verplaatsen, dus laat hem voorlopig even wat warmer staan. Overigens is de ananasplant een bromelia, wat een bloeiende plant is. In principe bloeit de ananasplant dus eenmalig (dat is de ananas die erop zit) en sterft daarna af. Je kunt de plant zelf dan uiteraard houden, maar een nieuwe ananas zal er niet op komen. Je kunt hem wel stekken, maar dit is een heel langdurig proces, waar ik zelf nog mee aan het experimenteren ben.

 

Heb je nog meer vragen over kamerplanten? Laat het me weten! Ik doe m’n best om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!