Toen ik begon met deze planten Q&A (question & answer) had ik nooit verwacht dat deel 2 al zo snel zou volgen. De plantenvragen blijven echter mijn inbox binnenstromen, dus vandaar vandaag deel 2. Staat je vraag er niet bij en heb je nog geen antwoord? Check dan voor de zekerheid nog even deel 1 en laat anders je vraag hieronder achter bij de reacties. Wie weet vind je het antwoord dan volgende keer terug in het derde deel van de Q&A.

De vragen zijn weer per plant gegroepeerd.

Planten

Alocasia Zebrina

De bladeren van mijn Alocasia zijn geel/rimpelig/hangend. Wat moet ik doen?

Deze vraag krijg ik vaak, in allerlei vormen. Mijn ervaring is dat gele, gerimpelde of hangende bladeren vaak met een teveel aan water te maken hebben. Toen ik mijn grote Alocasia Zebrina adopteerde, had deze teveel water gehad. De bladeren waren toen inderdaad voorzien van gele plekken, rimpelden of vouwden zich helemaal niet meer uit. Mocht dit bij jou dus ook zo zijn, haal dan het liefst de hele plant uit de pot en check hoe de kluit is. Staat er misschien een laag water in de pot? Of is de potgrond erg nat onderin?

Om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt, is het zaak om een pot te kiezen waarbij het water weg kan lopen. Dit is geen garantie, want als je hem veel te veel water geeft, gaat het alsnog mis. Is ie nu te nat? Laat hem dan eens een tijd met rust. Ik heb mijn adoptieproject echt 2-3 weken helemaal geen water gegeven en gewacht tot de potgrond helemaal droog was. Daarna ben ik in kleine scheutjes gaan gieteren en is de plant nu weer helemaal opgeknapt. Hangende bladeren kun je in principe wegknippen, want ze gaan zelden weer rechtop staan en kosten de plant nu alleen maar energie.

Je kunt als aanvulling nog even mijn artikel over de Alocasia Zebrina lezen met nog meer verzorgingstips.

 

Vetplantjes

Hoe verpot ik kwetsbare vetplanten?

Leuke vraag dit! De beste oplossing is om de plant altijd in een plastic kweekpotje te houden (en dan pas de normale buitenpot eromheen). Die kweekpotjes maken het verpotten namelijk een stuk makkelijker. Ik leg het potje dan meestal voorzichtig op z’n kant in de spoelbak in de keuken en knijp dan rondom in de plastic pot. Als je rustig alle kanten inknijpt, kun je het plantje daarna vaak heel makkelijk met grond en al uit het potje laten glijden.

Als je het plantje bij de  basis vastpakt, kun je daarna de oude potgrond makkelijk wegschudden of spoelen. Bij het potten in de nieuwe grond, graaf ik altijd een groot gat. Dan zet ik het plantje voorzichtig in het ruime gat en ga dan rondom steeds kleine beetjes potgrond toevoegen en aandrukken. Zo beschadig je je plantje niet. Beetje water erbij als je klaar bent en als het goed is, staat je plant er dan weer prima bij.

 

Chinees Lantaarnplantje

Mijn Chinees Lantaarnplantje heeft gele bladeren en de grond was helemaal droog. Valt ie nog te redden?

In mijn beleving zijn deze plantjes erg sterk en kunnen ze veel aan. Ik denk dat je plantje dus zeker nog te redden valt. Ik merk zelf dat de plek veel uitmaakt voor de groei van het Chinees Lantaarnplantje. Ik heb twee plantjes op een lichte plek die flink groeien en eentje op een wat donkerdere plek die minder hard gaat. Toch heeft ook die in de schaduw geen gele bladeren en moet ik hem geregeld bijknippen.

Het Chinees Lantaarnplantje verlangt relatief weinig water, maar als je hem echt helemaal uit laat drogen, worden de blaadjes wel geel merk ik en vallen uit. Kwestie van rustig wat water geven (niet in één keer een hele sloot) en even regelmatig checken hoe de potgrond ervoor staat. Als ie weer helemaal droog is, geef je weer een klein scheutje.

 

Mijn plantje groeit als kool, maar toch geen lantaarntjes. Hoe kan dit?

Ik neem maar even aan dat dit een grap is. Overigens kan je Chinees Lantaarnplantje wel in bloei komen. Er komen dan een soort paarse bloemetjes in. Ik heb dit een aantal keer gehad, best leuk!

Wil je meer lezen over het Chinees Lantaarnplantje? Lees dan mijn artikel hierover.

 

Dank voor alle vragen weer! Aanvullende vragen mogen zoals altijd in de comments gesteld worden.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!