De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen van lezers over planten en hun verzorging. Ik probeer op iedereen een zo goed mogelijk antwoord te geven, maar inmiddels stroomt mijn inbox zo vol dat dat niet altijd lukt. Ook komen veel ongeveer dezelfde vragen voorbij. Daarom roep ik bij deze een planten Q&A (Question & Answer) in het leven. Ik behandel in deze blogs de meest gestelde vragen die ik heb gekregen. Zo kun je ook makkelijk terugzoeken of je vraag al gesteld is.

Planten

Ik heb de planten vragen per soort gecategoriseerd om het overzichtelijk te houden.

Bananenplant

Er staat een stekje bij mijn bananenplant van 24 cm, kan ik deze al weghalen?

Ik vind deze vraag vaak lastig te beantwoorden zonder duidelijke foto. Over het algemeen houd ik als richtlijn bij de bananenplant aan dat een stekje minimaal 4-5 blaadjes moet hebben, voordat ik deze bij de moeder weghaal. Ik heb dus ook zeker plantjes succesvol gestekt die een stuk kleiner waren dan 24 cm en vaar meer op het aantal uitgevouwen blaadjes.

 

Ik probeerde een stekje weg te halen, maar deze heeft maar één wortel, wat nu?

Ook dit is mij weleens overgekomen. Een stekje met slechts één intacte wortel. Het wordt hierbij wat lastiger, maar met geduld en aandacht is ook dit stekje levensvatbaar. Gebruik stekpoeder als je dit in huis hebt en zorg dat je de grond goed vochtig houd. Geef de stek een lichte plaats (zonder direct zonlicht) en heb vooral veel geduld.

 

De bladeren van mijn bananenplant hangen zo, ondanks het feit dat hij net verse potgrond heeft en voldoende water. Wat is er aan de hand?

Het is momenteel erg warm in Nederland, dus kijk niet gek op als je planten hun bladeren wat laten hangen. Voldoende water is belangrijk inderdaad en in verse potgrond zit in principe voldoende nieuwe voeding. Ik adviseer je om de blaadjes te sprayen met water en te kijken of de plant eventueel een koeler plekje nodig heeft. Zo lang de bladeren verder niet verkleuren, zal ie het waarschijnlijk gewoon overleven.

Alocasia Zebrina

Help, er komen druppels van de bladeren van mijn Alocasia af. Is dit normaal?

Ja, dit is compleet normaal en het fenomeen heet guttatie. Dit zie je geregeld bij tropische planten. Soms kan het een teken zijn dat de plant iets teveel water heeft gekregen en het overschot kwijt wil. Meestal is het gewoon onderdeel van het natuurlijk proces. Let wel even op als je houten vloeren hebt.

 

Mijn Alocasia Zebrina maakt nieuwe bladeren, maar de oude bladeren gaan hangen. Moet ik hier iets mee?

Ja en nee. Als de Alocasia nieuwe bladeren maakt, stopt hij minder energie in de oude bladeren, welke gaan hangen en uiteindelijk af zullen sterven. Dit hoort bij de plant. Wat ik zelf doe als bladeren onhandig gaan hangen, is deze afsnoeien, dichtbij de stam. Zo stopt de plant geen moeite meer in deze bladeren en kan ie al z’n energie kwijt in het aanmaken van nieuw blad. Je mag de hangende bladeren natuurlijk ook gewoon laten zitten.

 

Dit waren de planten vragen die er op dit moment nog in mijn inbox zaten. Vooral veel over de bananenplant zoals je merkt. Niet gek, want de artikelen die ik heb geschreven over de bananenplant worden nog altijd goed gelezen. Wil je meer lezen over de bananenplant? Check dan mijn artikel over de verzorging of het stappenplan voor het stekken. Over de Alocasia Zebrina schreef ik ook al eerder.

 

Heb je vragen voor de volgende planten Q&A? Laat het me weten en dan behandel ik die volgende keer.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!