Vandaag wil ik je wat meer vertellen over een bijzondere en zeldzame plant die ik recent aan mijn collectie heb mogen toevoegen. De Philodendron Hastatum heeft prachtige zilvergroene bladeren die echt een eyecatcher is in je urban jungle. Via Iris van Mama Botanica kreeg ik er eentje toegestuurd en ik kan niet wachten om jou ook kennis te laten  maken met deze mooie groene aanwinst.

Planten

Silver Sword

De Philodendron Hastatum komt uit de Philodendron familie. Deze plantenfamilie ken je vast wel van de hippe Monstera Deliciosa (oftewel de gatenplant). De meeste Philodendrons zijn vrij makkelijk in de verzorging en zorgen ook nog eens voor een goede luchtzuivering in huis. De Philodendron Hastatum wordt ook wel Silver Sword genoemd vanwege de zilverachtige bladeren. Ik kreeg deze bijzondere plant van Eden Collection, een kwekerij die deze plant op zo duurzaam mogelijke wijze kweekt.

De Philodendron Hastatum is een snelle groeier. Ik heb hem nog maar twee weken in huis, maar toch zie ik al nieuwe bladeren ontstaan. Echt heel erg leuk om je plant zo te zien groeien. Deze plant groeit normaal gesproken langs bomen omhoog. Dit kun je goed zien aan de luchtwortels die eraan groeien (net als bijvoorbeeld bij de Monstera Deliciosa).

Standplaats

Omdat deze plant normaal gesproken onder het bladerdak van grote bomen groeit, is het zaak om hem niet in direct zonlicht te zetten. Een plaats met halfschaduw is eigenlijk perfect. Dit is dus ook een ideale plant om in een wat donkerder hoekje te zetten. Ik heb hem in de woonkamer in een hoekje van de tv-kast staan. Zo krijgt ie voldoende licht, maar vangt ie niet het directe zonlicht wat door onze ramen op het zuiden komt.

Philodendron Hastatum

De Philodendron Hastatum tussen de andere planten.

Water geven

Deze plant is gelukkig heel makkelijk qua water geven. Eens per week is al voldoende! Ik houd de grond steeds iets vochtig, maar niet te nat. Hoewel je hem echt niet zo nat hoeft te houden als bijvoorbeeld je bananenplant, moet je er wel voor zorgen dat de grond niet helemaal uitdroogt. De Philodendron Hastatum is gelukkig een sterke plant, dus je zult hem niet zo snel om het leven brengen door een keer teveel of juist te weinig water. Ideaal als je niet zulke groene vingers hebt dus. Let er trouwens wel even op dat dit een plant is die wat kan druppen (dat noemen we guttatie). Die van mij heeft dat trouwens nog niet gedaan.

Sproeien

Van Mama Botanica begreep ik dat sprayen van de bladeren in principe niet nodig is. Vaak zie je dat tropische planten een hoge luchtvochtigheid wensen en is regelmatig sprayen van de bladeren daarom belangrijk als je ze in huis houdt. Deze vraagt wat dat betreft dus weinig aandacht.

Groei

Zoals gezegd, is de Philodendron Hastatum een snelle groeier. Het is ook een echte klimplant dus je kunt hem bijvoorbeeld langs bamboestokken of een mosstok omhoog laten groeien. Toen ik hem binnenkreeg, zaten de stevige stengels aan bamboestokken vastgemaakt. Ik heb ze los gemaakt en heb hem nu los in de pot hangen. Naar mijn mening geeft dat een heel leuk effect, lekker wild. Eventueel kan ik er altijd nog voor kiezen om hem alsnog op te binden als ie groter wordt. Voor nu hangt ie lekker over de potrand heen.

Philodendron Hastatum

Stekken

Aangezien ik de plant pas net heb, heb ik hem nog niet gestekt. Ik heb hem eerst een grotere pot met verse potgrond gegeven en ga nu even afwachten hoe die gaat groeien. Stekken van een Philodendron Hastatum is overigens niet moeilijk. De luchtwortels zorgen ervoor dat je heel makkelijk een deel van de plant eraf kunt halen en kunt laten uitgroeien (eigenlijk net als bij de Monstera Deliciosa). Heb je hier vragen over, laat het me dan gerust weten.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!