Toegegeven; een opruim- of huishoudwonder zal ik nooit worden. Ik heb er gewoon een hekel aan en maak overal een rommeltje van. Maar met een niet al te groot huis en vooral een kleine keuken moet ik soms toch een beetje georganiseerder aan de slag. Vandaag mijn tips (uit ervaring) hoe je een kleine keuken toch opgeruimd en overzichtelijk houdt.

Kastruimte creëren

Misschien logisch, maar hier begint je tocht naar een georganiseerde kleine keuken. Toen wij in dit huis kwamen wonen, zag ik al snel dat de keukenkastjes veel te weinig opbergruimte zouden bieden. Heb je dit euvel ook? Dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een extra servieskast aan te schaffen. Deze hoeft trouwens niet perse in je keuken te staan. Daar heb ik bijvoorbeeld hier ook geen ruimte voor. In de woonkamer heb ik een plek gemaakt voor een mooie vintage servieskast, waar een groot deel van onze borden en glazen staan. Iets minder praktisch dan direct in de keuken opbergen, maar je moet het toch ergens kwijt. En een goede servieskast gevuld met gezellig servies kan nog best decoratief staan.

kleine keuken tips

Wees kritisch en word minimalist

Natuurlijk hoef je niet echt een minimalist te worden, maar in een kleine keuken kan het wel helpen om gewoon wat minder spullen te hebben. Ga eens kritisch door al je keukengerei heen en selecteer wat je echt nodig hebt. Zo heb ik heel weinig keukenapparaten, omdat ze in mijn ervaring teveel ruimte innemen en te weinig gebruikt worden. Wees dus een beetje streng voor jezelf en stel prioriteiten. Zo drink ik zelden melk in m’n koffie, dus ik heb een koffiemachine die alleen zwarte koffie kan maken. Een losse (kleine) melkopschuimer bewaar ik in een kast en zo hoef ik geen enorme koffiemachine op m’n aanrecht te hebben. Goeie koffie in warme kopjes vind ik dan wel weer belangrijk, dus een (kleine!) kopjeswarmer heb ik wel weer op het aanrecht staan.

Je hebt trouwens vaak ook helemaal niet zoveel servies en andere dingen als grote schalen en pannen nodig. Wat je amper gebruikt, bijvoorbeeld alleen met Kerst, kun je ook prima op zolder opbergen.

Zoek naar handige oplossingen

Er zijn tegenwoordig tal van handige keuken organizers te kopen die het opbergen van keukengerei een heel stuk makkelijker en overzichtelijker maken. Een bestekbak in de besteklade heeft iedereen vast wel, maar wat denk je van bijvoorbeeld een organizer speciaal voor je gootsteenkastje? Of verdelers voor grote laden, waardoor alles wat meer op z’n vaste plek komt te staan.

kleine keuken tips
Wandplanken bieden extra opbergruimte.

Wees creatief met de ruimte

Toen wij in deze woning kwamen wonen, zagen we dus al snel dat de keuken niet erg veel opbergruimte had. Of eigenlijk bijna niet. In zo’n geval is het slim om een beetje creatief rond te kijken in de ruimte die je hebt. Zo heeft onze keuken geen bovenkastjes, maar er waren wel twee kale wanden. Hier heb ik dus een paar jaar geleden twee mooie houten wandplanken op maat voor laten maken. Het staat niet alleen leuk, maar geeft ook ontzettend veel extra opbergruimte. Een ander idee is om bijvoorbeeld een stang aan de wand te bevestigen waar je allemaal haakjes en mandjes aan hangt. Ziet er ook heel leuk uit! Voor een ander wandje in onze keuken heb ik een ondiep opbergkastje gezet met allemaal mandjes boven elkaar waar bijvoorbeeld groenten, aardappelen en uien heel goed inpassen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!