Veel groen in je interieur is momenteel een echte trend. Niet alleen groen qua kleurgebruik, maar ook groen als in planten. Op Instagram zie ik geregeld de mooiste plaatjes voorbij komen van echte “urban jungles”. Hoewel ik zelf nooit groene vingers had, ben ik de de laatste maanden wel steeds meer planten aan mijn interieur aan het toevoegen. Ik begon met de alom bekende cactus, met het idee dat ik die vast in leven zou kunnen houden. Dat lukte inderdaad en inmiddels zijn er steeds meer verschillende planten bijgekomen in ons huis (en allemaal nog alive and kicking!). Enige tijd geleden alweer voegde ik een olijfboompje aan onze collectie toe en de verzorging daarvan had toch iets meer voeten in de aarde. Ik laat je vandaag zien hoe ik hem verzorg en hoe jij ook een echt mediterraans tintje aan je woonkamer kunt geven met een olijfboom.

 

sfeermaker

Een olijfboom (olea europeae) heeft natuurlijk de ultieme mediterraanse look en ik als ik ernaar kijk, krijg ik toch altijd een beetje een vakantiegevoel. Daarnaast vind ik het een erg mooi boompje qua uiterlijk. De bladeren hebben een mooie kleur en vorm en vaak zijn de boompjes ook nog in zo’n leuke bolvorm gesnoeid. Ze zijn in allerlei prijsklasses te verkrijgen, afhankelijk van de grootte die je zoekt. Onze olijfboom kwam van de Ikea, waar we hem tijdens een kortingsactie voor slechts 11 euro meenamen. Overigens moet je niet verwachten dat er ook direct olijven in je olijfboom hangen. Ik heb begrepen dat de olijven alleen kunnen groeien aan twijgjes van tenminste twee jaar oud. Ook is het hierbij belangrijk dat er sprake is van de juiste temperatuur en voldoende zonlicht voor langere duur. Of er in de woonkamer olijven aan onze olijfboom zullen komen, is dus nog de vraag. Vooralsnog hebben we geen bloesem gezien, dus ik denk niet dat we dit jaar al aan de huisgemaakte olijfolie zullen zitten.

olijfboom woonkamer

styling

Je kunt de olijfboom natuurlijk gewoon in een standaard plantenpot in je woonkamer zetten. Nog leuker is het om hem een iets specialere pot te geven. Wij hebben hem bijvoorbeeld in een grote mand gezet. Je moet dan natuurlijk wel even opletten dat de boom geen water gaat lekken op de vloer. Wij hebben hem daarom in een pot zitten en ook nog een groot bord op de bodem van de mand gezet. Zo komt het water als er iets lekt op het bord terecht en niet op onze mooie vloer. Je kunt er ook voor kiezen om hem bijvoorbeeld in een mooie stoffen mand te zetten (dit kan ook een wasmand zijn) of in een houten plantenbak (past ook mooi in de mediterraanse stijl). Hoe dan ook, ik vind dat ie een mooi omhulsel verdient. Meestal is de boom al in een bolvorm gesnoeid als je hem koopt en dit kun je gemakkelijk zelf bijhouden. Wat ik ervan gelezen heb, is dit helemaal geen ingewikkelde klus. Maar voor je aan snoeien toe bent, is het natuurlijk eerst zaak de boom goed te verzorgen, zodat ie ook in je woonkamer een prima leven krijgt.

 

olijfboom in shock

Dit is denk ik het eerste en het belangrijkste wat je moet weten als je de olijfboom in je woonkamer wil houden. De olijfboom kan namelijk “in shock” raken. Toen we de boom kochten, las ik me gauw even in over de verzorging middels een rondje Google. Ook de zogenaamde “shockreactie” kwam voorbij. Al in de Ikea kwam ik tot de conclusie dat onze boom reeds in een behoorlijke shock verkeerde. Al lopende naar de kassa, creëerden we een spoor van bladeren door het magazijn van de Ikea. Na aankomst thuis zag de boom er dan ook redelijk sneu uit. Veel bladeren waren al uitgevallen en bij elk tikje tegen de boom, sneeuwde het weer tientallen bladeren. Toch zijn we vol goede moed met de verzorging van ons boompje aan de slag gegaan en mét resultaat. Inmiddels is het weer een volle boom met prachtige groene nieuwe bladeren overal. Het is dus heel belangrijk om niet meteen op te geven als je olijfboom het loodje lijkt te leggen en al z’n bladeren laat vallen. Het kan echt nog helemaal goed komen met de juiste verzorging. Overigens is de meest waarschijnlijke reden van de shock van onze boom de plaats die hij in de Ikea had. Hij stond namelijk in het donkere magazijn, wat natuurlijk niet echt de ideale plaats is voor een boom van zuidelijke afkomst. Ook koude kan naast onvoldoende licht een reden zijn voor een shockreactie van je olijfboom. Mocht je hem dus wel buiten houden, dan moet je heel voorzichtig zijn als er sprake is van nachtvorst en hem mogelijk naar binnen halen.

olijfboom woonkamer

verzorging olijfboom woonkamer

Het allerbelangrijkste bij het verzorgen van je olijfboom in de woonkamer is de standplaats. Zoals ik net al noemde, groeit de olijfboom oorspronkelijk natuurlijk in zonnige gebieden. Geef hem dus een zo licht mogelijke plek in je woonkamer. Bij voorkeur een plek waar hij minimaal 6 uur licht per dag krijgt. Kijk wel uit dat je hem niet pal voor een raam in de zon zet. De bladeren kunnen in dat geval namelijk verbranden, wat de conditie niet ten goede komt. Gelukkig hebben wij een hele lichte woonkamer. Onze achtertuin bevindt zich op het zuiden en door de ramen en de openslaande deuren komt er altijd een hoop zonlicht het huis in. De boom staat dus aan de tuinkant, maar zoals gezegd niet pal voor het raam.

De olijfboom moet regelmatig water krijgen. Natuurlijk kunnen ze oorspronkelijk ook goed tegen droogte, maar dan gaat het vaak wel om bomen die in de volle grond staan en dus diep geworteld zijn. Als je hem in de woonkamer in een pot houdt, is dit niet het geval. Je zult hem dus regelmatig van een verse slok water moeten voorzien. Toen het de afgelopen weken zo warm was, gaven we hem om de dag goed water. Nu het weer iets koeler is, heeft ie voldoende aan twee tot maximaal drie keer per week. De grond mag best iets droog aanvoelen, maar je moet hem ook weer niet helemaal uit laten drogen. Ik doe dit vooral op gevoel en dat gaat tot nu toe erg goed.

Speciale plantenvoeding hebben we hem tot nu toe niet gegeven, dus daar kan ik verder niks zinnigs over zeggen (behalve misschien het feit dat het dus niet echt nodig is om hem goed te laten groeien….).

 

Ik ben in elk geval erg trots op ons mooie boompje en ben blij dat we hem “gered” hebben uit het donkere magazijn van de Ikea. Als jij nog tips hebt voor de verzorging van de olijfboom, dan hoor ik het heel graag!

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

BewarenBewaren

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!