Enige tijd geleden werd een foto van mij gebruikt voor een heuze Instagram quiz, waarbij iedereen moest raden van wie deze foto was. Al snel werd geraden dat het een foto van mijn interieur was. Het argument daarbij: we herkennen het aan de vaas. Ja, ik ben helemaal verknocht aan een vaas. Ik noem haar (hem klinkt niet bij een roze vaas) mijn Hella vaas. Deze vaas is namelijk ontworpen door Hella Jongerius, voor de PS collectie van Ikea in 2005.

 

Het ontwerp

Hella Jongerius maakte het ontwerp voor vier verschillende versies van deze vaas. Hoewel mijn ode opgaat aan de roze versie, vind ik de andere versies ook erg mooi (met name de witte). Door deze collectie werd het design van Hella Jongerius plots bereikbaar voor heel veel mensen. Hoewel de vaas dus alweer meer dan tien jaar oud is, blijft het een item wat je veel terug ziet komen. Zo zie ik de vaas nog geregeld voorbij komen in interieurmagazines of bijvoorbeeld in het tv programma van VT Wonen.

 

Collectors item

Er zijn er indertijd dan wel tienduizenden van verkocht, tegenwoordig lijkt de vaas een waar collectors item. Als je even op marktplaats rondkijkt, valt al gauw op dat de zwarte het minst zeldzaam is. Deze is voor een bedrag rond de oorspronkelijke prijs (35 euro) prima te verkrijgen. De terracotta en de witte variant kom je weinig tegen op marktplaats en als je ze ziet, gaan ze meestal voor een bedrag ruim boven de 100 euro weg. De roze hangt hier een beetje tussenin en levert over het algemeen tussen de 75 en 100 euro op. Mijn roze Hella vaas kocht ik dan ook voor 75 euro via marktplaats. De jongen die hem verkocht, had gedacht max 20 euro voor de vaas te kunnen krijgen, dus was blij verrast toen er flink geboden werd op zijn item. Als een kind zo blij ging ik met mijn vaas naar huis.

hella jongerius roze

Een back up vaas

Op één of andere manier bleef ik ook na de aankoop van mijn geliefde vaas marktplaats in de gaten houden. Opeens stond daar op een vrijdagavond weer een roze Hella vaas op de advertentiesite. Duidelijk van een verkoper die geen idee had van de populariteit van deze vaas. Deze werd dan ook aangegrijsd met de tekst “roze Ikea vaas” en verder niks over de ontwerpster. Ik stuurde meteen een mailtje met een bod (35 euro) en tot mijn vreugde ging ze direct akkoord. Zo haalde ik die zaterdag dus nog een roze Hella vaas op. Deze was nooit gebruikt en had altijd op zolder gestaan. Het stel leek enigszins verbaasd over het feit dat ze een simpele Ikea vaas voor meer dan een tientje hadden kunnen verkopen. Beide partijen blij dus!

 

Favoriet interieur-item

Vaas nummer 1 staat bijna altijd te pronken op de eettafel. Vaak met een grote Bloomon bos erin (zie artikel over mijn ervaringen hiermee), soms even zonder bloemen. Ik vind de vaas zowel met als zonder bloemen prachtig uitkomen in ons interieur, zeker in combinatie met de roze muur die we in de woonkamer hebben. Ook op een hoge bijzettafel of kruk doet deze vaas het prima.

Vaas nummer 2 (de back-up vaas) heeft een plekje in de slaapkamer gekregen. Zo kan ik ook vanuit bed altijd naar mijn favoriete interieur-item kijken.

Toen mijn foto werd herkend door de roze vaas bekroop mij even het idee dat ik misschien iets teveel plaatjes post met dit item. Toch heb ik besloten hier gewoon mee door te gaan als het me zo uitkomt. De vaas is ook gewoon mijn ultieme favoriet en past geweldig in ons huis. Reden genoeg om hem vaak op Instagram te plaatsen en zeker ook de reden dat ik dit artikel schreef.

hella jongerius vaas 2

 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!