Een nieuwe keuken uitzoeken is een leuke en spannende klus. Een keuken kan ontzettend veel doen voor je interieur en je gebruikt hem toch wel dagelijks. Een goede keuken is daarom niet alleen praktisch, maar past ook goed bij de rest van je interieur. Vandaag zet ik de meest gemaakte fouten bij het uitkiezen van een keuken op een rij en geef ik je tips om deze te voorkomen.

Geen kleur kiezen

Deze “fout” zie ik regelmatig voorbijkomen. Er wordt geen kleur gekozen voor de keuken. Ik bedoel hier vooral mee dat er niet bewust wordt gekozen voor een bepaalde kleur. Veelal eindig je dan met een zwarte of witte keuken. Vooral de zwarte keuken is momenteel ontzettend populair. Toch staat deze kleur lang niet in elk interieur of in elke woning. En daarnaast zijn er nog zoveel meer kleuren dan puur zwart of wit. Zelfs als je een donkere keuken wilt, zou een off-black kleur bijvoorbeeld ook weer heel anders kunnen uitpakken dan helemaal zwart. Vergeet ook niet dat er nog zoveel andere kleuren zijn. Denk aan een groene keuken of misschien wel een heel uitgesproken kleur, zoals roze.

Onpraktische indeling

Dit probleem zie ik gelukkig iets minder frequent, maar nog steeds wel op regelmatige basis. Een keukenontwerp waarbij de indeling verre van praktisch is. Bedenk dus van tevoren thuis al goed wat voor jou werkt. Waar vind je het handig om te koken? Waar komt dan de vaatwasser en de spoelbak? Verder valt het me op dat er soms ook echt vrij knullige dingen niet goed gaan bij de indeling van een keuken. Zo heb ik al meerdere klanten gezien waarbij de kookplaat zo gepositioneerd was dat een grote pan niet op het achterste pitje past (door de achterwand). Een nieuwe keuken kopen gaat meer dan alleen om uiterlijk, dus probeer zelf ook goed mee te denken over de praktische aspecten.

Type keuken matcht niet

Even terug naar de uitstraling van je keuken. Een veel gemaakte fout is om niet goed rekening te houden met wat voor type keuken bij de woning past. Zo zie ik nog vaak hele strakke keukens in de meer authentieke huizen. Zonde! In zo’n oude woning met originele elementen past een mooie landelijke keuken bijvoorbeeld veel beter. In een moderne en stoere woning kun je juist weer beter voor een industriele keuken kiezen. En heb je al veel strakke elementen en oppervlakten in huis? Dan kan een keuken van een natuurlijk materiaal als hout weer veel warmte bieden als tegenhanger.

De finishing touch vergeten

Als laatste fout bij het kiezen van een keuken zie ik dat geregeld de finishing touch vergeten wordt. Zo wordt er nog geen keuze gemaakt voor de achterwand achter het kookgedeelte. Vaak met het idee dat dit later nog wel gekozen kan worden. Of er worden geen bovenkastjes geplaatst en dan blijkt er toch later wat opbergruimte te missen. Het is handig om direct bij het uitkiezen rekening te houden met dit soort aspecten. Dus wat komt er op de achterwand? Tegeltjes of bijvoorbeeld een spatrand? Goed afschrobbare verf op een gestucte muur kan een optie zijn, maar dit blijft in de keuken toch altijd wat kwetsbaar.

Heb je geen bovenkastjes, maar ook geen onbeperkte opbergruimte in de rest van je keuken? Bedenk dan meteen wat een oplossing kan zijn om toch alle spullen kwijt te kunnen. Laat bijvoorbeeld meteen mooie, op maat gemaakte, wandplanken installeren of breidt je keuken toch uit met een wat hogere kastenwand. Zo voorkom je ook dat je later alsnog elementen moet toevoegen die misschien niet helemaal in de rest van het ontwerp passen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!