Een nieuwe keuken kopen is een leuk proces, maar er komt ook een hoop op je af. Er moeten nou eenmaal best wat keuzes gemaakt worden bij het kiezen van een keuken. De adviseur in de winkel kan je vast goed op weg helpen, maar het is alsnog slim om zo’n afspraak goed voor te bereiden. Ik geef je vandaag mijn 5 meest praktische tips vanuit mijn ervaring als interieurstylist.

1. Bepaal je budget

Je zult zien dat er in de keukenzaak oneindig veel keuzes lijken te zijn en er komen dan ontzettend veel opties op je af. Elke keuze heeft ook een prijskaartje en het is soms lastig om het overzicht te houden. Door van tevoren strak je budget te bepalen, kun je hier meteen rekening mee houden. Anders kom je achteraf voor verrassingen te staan, wanneer blijkt dat de opties die je overweegt opeens toch ver buiten je budget vallen. Natuurlijk is het ook slim om bij de keuze voor een aanbieder alvast te kijken of hier de keukens überhaupt bij je budget passen. Als je voor een goedkope keuken wilt gaan, is het kijken naar luxe design keukens niet echt zinvol.

2. Bekijk thuis je workflow

De afspraak voor het kiezen van een keuken voorbereiden, kun je deels thuis in je huidige keuken al doen. Daarbij raad ik je aan om eens kritisch te kijken naar je zogenaamde workflow. Hoe gebruik je de keuken? Wat vind je handig bij het koken? Hoe beweeg je je door de keuken? Kijk goed naar hoeveel werkblad je gebruikt, hoe je gebruik maakt van de aanwezige apparatuur en of dit efficiënt werkt voor je. Bij het kopen van een nieuwe keuken heb je de kans om hier praktische aanpassingen in te maken. Een mooie kans dus om je keuken nog fijner in te delen.

3. Slim omgaan met opbergruimte

Een praktische keuken biedt voldoende opbergruimte voor al je keukengerei, servies en andere benodigdheden. Als interieurstylist weet ik dat tegenwoordig steeds meer mensen de bovenkastjes achterwege laten, maar kijk wel even goed of dit ook past bij jouw praktische wensen. Lades in je keukenkastjes zijn vaak een stuk duurder, maar geven wel veel meer efficiënte opbergruimte en zijn goed in te delen. Een apothekerskast is ook een voorbeeld van een wat duurdere oplossing, maar wel eentje die je veel handige opbergmogelijkheden kan geven. Tenslotte kun je zelfs nog nadenken over het benutten van de ruimte onder je keuken, door zogenaamde plintlades toe te voegen. Voor al dit soort opbergers geldt wel; bedenk goed wat je erin zou willen wegruimen en of de ruimte daar dan ook geschikt voor is.

praktische tips keuken kiezen

4. Matchen met kleuren en materialen

Een nieuwe keuken kopen gaat natuurlijk niet alleen maar over praktische aspecten, maar ook over design, kleur en sfeer. Er zijn tegenwoordig heel wat meer opties te kiezen dan een standaard witte keuken. Zwart is momenteel ontzettend populair, maar je kunt in principe alle kanten op qua kleuren en materialen. Op Pinterest vind je heel veel inspiratie. Uiteraard is het belangrijk om de kleuren van de keuken goed te matchen met de kleuren in de rest van de ruimte. Probeer dus zoveel mogelijk stalen mee te nemen naar de keukenwinkel en/of probeer stalen van de beoogde keuken mee naar huis te nemen. In je eigen huis kun je de aanwezige lichtinval ook goed meenemen in je keuze, dus het heeft altijd de voorkeur om de kleuren daar nog eens goed bij elkaar te bekijken.

5. Vergeet de details niet!

Bij het kiezen van een keuken moet je een hoop keuzes maken en knopen doorhakken. Focus je daarbij niet alleen op de keuken, maar denk ook even goed na over de rest van de ruimte. Zo zie ik nog geregeld klanten die niet hebben nagedacht over wat er tegen de achterwand aankomt (bijvoorbeeld tegels of toch alleen afschrobbare verf?). Ook goede verlichting is in de keuken essentieel! Het is daarnaast heel handig om de verlichting meteen goed te laten plaatsen, dus begin daar in een vroeg stadium een plan voor te maken. Ga je voor spots in het plafond? Of laat je verlichting inbouwen onder de bovenkastjes bijvoorbeeld? Allemaal belangrijke zaken die ook invloed hebben op de praktische toepasbaarheid van je uiteindelijke keuken.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!