Na lang twijfelen is het eindelijk zo ver: onze Ikea bank kreeg een nieuwe hoes! De okergele hoes zat sinds een aantal jaar om onze bank heen en hoewel ik deze nog steeds heel leuk vind, was het tijd voor iets anders. Ik laat je zien hoe de bank is geworden en ik vertel je waar ik de hoes kocht en hoe deze bevalt.

Ikea Söderhamn bank

Onze bank komt van Ikea en hebben we inmiddels ruim 5 jaar. We zijn er nog altijd erg tevreden over. Na al die jaren is ie nog in een prima conditie en we vinden het model nog steeds erg leuk. Ook zijn we echte “bankhangers” in plaats van zitters en daar is deze bank ideaal voor. Met wat extra kussens kun je er ook wat meer rechtop in zitten mocht je dat fijn vinden. Maar lekker chillen is ook zeker mogelijk. Daarnaast is het model mooi in onze kleine woonkamer en maken de hoge poten dat het alsnog ruimtelijk oogt.

Op marktplaats kocht ik jaren geleden de okergele hoes. Ikea heeft deze helaas al heel lang niet meer in de collectie en de huidige kleuren die Ikea verkoopt spreken me eigenlijk niet aan. Dus toen we op zoek waren naar een nieuwe hoes kwamen we al gauw bij andere winkels uit.

interieur aanwinsten 2020
Onze bank met de gele hoes.

Hoezen voor Ikea banken

Er zijn best wat winkels die op maat gemaakte hoezen voor Ikea banken aanbieden. Zo is Bemz een hele bekende aanbieder met een enorme collectie. Ook zijn er een aantal Nederlandse webshops, die over het algemeen wat goedkoper zijn. Ik bestelde over de afgelopen jaren (ja, zo lang denk ik er al over haha) verschillende stalen bij verschillende winkels. Een aanrader om te doen, want het bleek toch geregeld dat de kleur op de staal heel anders was dan die op de webshop afgebeeld werd.

Kwaliteitsverschil

Wat me vooral opviel, was dat de kwaliteit van de stoffen heel wisselend was. Die van Bemz sprongen er bij mij echt uit qua kwaliteit. De stoffen voelden degelijk en hadden een veel luxere look dan van de goedkopere zaken. De twee andere webshops waar ik stalen bestelde, zijn Soferia en Norse Maison. Beide hebben ook hoezen voor allerhande Ikea banken en de prijzen liggen over het algemeen iets lager dan bij Bemz. Als ik de stalen van deze twee winkels naast de stalen van Bemz houd, merk ik wel een duidelijk kwaliteitsverschil. De stoffen van Bemz zijn een stuk zwaarder, dikker en ogen luxer.

Met name de staaltjes van Norse Maison vielen me enorm tegen. Heel glanzend polyester fluweel in een enorm dunne kwaliteit. Ik kan me niet voorstellen dat dit lang mooi blijft als je hier dagelijks met je spijkerbroek op gaat zitten. Ik heb geprobeerd om de stalen op de foto te zetten, zodat je het een beetje kunt zien.

hoezen voor Ikea bank
Van boven naar beneden: Soferia – Norse Maison – Bemz

Een Ikea hoes bij Bemz bestellen

We waren er dus wel uit dat we graag bij Bemz wilden gaan bestellen. De staal die wij het mooiste vonden, was ook meteen de duurste helaas. Deze kost €749… Duurder dan de hele bank dus. De naam van deze hoes is Zaragoza Vintage Velvet by Designers Guild in de kleur Clover. Ik kon me nog herinneren dat Bemz een jaar eerder met Black Friday een kortingsactie had, dus ik besloot daarop te wachten. En gelukkig, op Black Friday was onze hoes met korting en kwam op €599,20. Dat scheelde dus behoorlijk! De levertijd zou 6-8 weken zijn, maar we ontvingen de hoes na ongeveer 4 weken al. Super dus!

Ikea Söderhamn bankhoes verwisselen

Het verwisselen van de hoes van onze bank hadden we vaker gedaan. Het is even een klusje, maar zeker als je met z’n tweeën bent, is het prima te doen. In mijn ervaring zitten de hoezen van Ikea zelf altijd ontzettend strak om de bank. De hoes van Bemz zit een stukje losser en was daardoor een stuk makkelijker aan te brengen. Je ziet daarbij wel dat ie wat minder strak erom zit (er blijven wat plooien zichtbaar, je ziet dat de stof wat meer ruimte heeft). Ik vind dat geen probleem, maar wel goed om te weten denk ik. De oude gele hoes heb ik inmiddels weer lekker gewassen en ligt op zolder voor wanneer we zin hebben om de hoes weer te wisselen.

ikea bank hoes
ikea bank hoes
ikea bank hoesHet resultaat

Het resultaat is te gek vind ik! Het voelt echt alsof we een nieuwe bank hebben en de kleur past perfect in onze woonkamer. De stof zit lekker en het materiaal voelt kwalitatief en luxe. Ook blijft er weinig kattenhaar aan hangen, dus dat is mooi meegenomen (en had ik natuurlijk van tevoren getest door de staaltjes over onze katten te wrijven haha). De Bemz hoes zit inmiddels ruim anderhalve week om onze Söderhamn bank en ik heb nog geen nadelen kunnen ontdekken.

Twijfel je dus over een nieuwe hoes voor je Ikea bank? Ik kan Bemz van harte aanbevelen. De hoezen zijn duur, maar voor mij is het het geld tot nu toe zeker waard. Ik verwacht en hoop dat we zo weer jaren plezier van onze Ikea bank kunnen hebben. En hoe leuk is het om dan af en toe de kleur te kunnen veranderen?

Het enige dat nu nog op m’n lijstje staat voor de bank is een stel nieuwe poten. De standaard Ikea pootjes zijn me eigenlijk al jaren een doorn in het oog, maar nu wordt het toch echt tijd om ze te vervangen. Ik moet wel zeggen dat ik alle pootjes die ik online kan vinden nogal saai vind tot nu toe…. Nou ja, saaier dan de huidige poten wordt het vast niet 😉

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor! 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!