Al een tijd wilde ik graag een andere bank. Vooral de Togo van Ligne Roset stond al jaren op mijn wensenlijstje. Opeens vond ik op Marktplaats een te gekke vintage bank en besloten we voor deze te gaan. Ik laat je onze “nieuwe” vintage bank zien!

Onze Ikea bank

Ik krijg altijd veel vragen naar onze bank. Het is er eentje van Ikea, model Soderhamn, en die hadden we alweer een jaar of 8 in huis staan. De hoes die eromheen zit is echter niet van Ikea en ik denk dat dat vooral zorgt voor alle vragen. De hoes kocht ik een paar jaar geleden via Bemz. Dit is een heel leuk bedrijf dat te gekke hoezen maakt voor Ikea meubels. De hoes die wij hebben is inmiddels daar niet meer te koop en was ook een stuk duurder dan de bank zelf.

vintage leren bank
De Ikea bank met Bemz hoes.

De Togo of toch wat anders?

Toch bleef het knagen om eens voor een andere bank te gaan. De Togo van Ligne Roset stond al heel wat jaren op ons wensenlijstje, maar steeds kochten we hem maar niet. Vooral vanwege de prijs, maar ook omdat we niet zeker wisten of dit nu de bank was die we in onze woonkamer voor ons zagen. Daarom bleef ik ook Marktplaats en kringloopwinkels in de gaten houden. De laatste jaren was ik er wel steeds meer van overtuigd geraakt dat een toffe vintage leren bank heel tof zou kunnen zijn.

Vintage leren De Sede bank

Een tijdje geleden zag ik opeens een hele mooie vintage leren bank op Marktplaats voorbij komen. De bank stond te koop in Amsterdam, dus ook nog eens vlakbij. Op de foto’s was al wel te zien dat de bank een aantal beschadigingen had. Niet heel gek natuurlijk voor zo’n oude bank. Het is een patchwork leren bank en een aantal lapjes van het leer zitten los en eentje mist er zelfs helemaal. Verder zag de bank er op de foto’s wel te gek uit en deed me heel erg denken aan een vintage De Sede bank.

Na een paar berichtjes heen en weer was de deal rond. We mochten de bank ophalen voor €500. Prima prijs wat mij betreft voor zo’n unieke leren bank! Hoe die verder precies in onze kleine woonkamer moest passen, zou ik dan thuis wel uitzoeken.

Een elementenbank

De bank bestaat uit drie rechte elementen en twee ronde “hoek” elementen. Juist dat die hoeken rond lopen, sprak me zo aan! Daardoor is de bank meteen een stuk flexibeler en kun je er eigenlijk alle kanten mee op. Bij thuiskomst bleek dat alle elementen gewoon aan elkaar zetten net iets te groot was voor onze woonkamer. Maar dat is dan weer het handige van zo’n elementenbank. Je kunt hem op veel verschillende manieren neerzetten.

Uiteindelijk hebben we er nu dan ook voor gekozen om de bank samen te stellen uit twee rechte elementen met de twee ronde stukken aan de beide uiteinden. Het rechte element dat dan over is, hebben we als een losse fauteuil in de zithoek neergezet. Op die plek hadden we al jaren een heel oud rotan stoeltje staan, maar dat was eigenlijk niet meer heel stevig. Niet echt lekker om op te zitten dus. Door deze “nieuwe” bank met fauteuil hebben we meteen wat meer zitplek gecreëerd.

vintage leren bank
vintage leren bank

Oude bank met beschadigingen

En wat doen we dan met de beschadigingen? Ik had eerst het idee om dit te laten fixen. Van de stoffeerder waar ik ook met m’n oldtimers ben geweest, begreep ik dat dit nog weleens lastig kan zijn. Als je 1 lapje fixt, kan het best zijn dat een ander lapje weer kapot gaat. Zeker met zo’n oude bank als deze. Ik denk dus dat we voorlopig even niks met de kapotte stukken doen. Ik vind de bank namelijk heel leuk met allerlei losse schapenvachtjes en plaids erop. En op die manier zie je niks van de beschadigingen.

Verder wil ik ook even aankijken hoe deze bank bevalt. We hebben sinds een tijdje namelijk een nieuw kitten (zie foto’s haha) en ik wil even afwachten of deze niet per ongeluk toch aan de bank gaat krabben. Tot nu toe gaat dit prima, maar ik zou het zonde vinden als ik voor veel geld de bank laat maken en deze later alsnog door onze lieve poes kapot gaat.

vintage leren bank marktplaats
vintage leren bank

Vintage De Sede of niet?

Is het een vintage De Sede bank? Ik weet het niet. Hij lijkt ontzettend op het model DS 11, maar ik heb het idee dat dat hem toch niet helemaal is. Verder heb ik nergens een merk op de bank zien staan (maar ik heb daar ook nog niet uitgebreid naar gezocht). Hoe dan ook, hij heeft dezelfde look als zo’n vintage De Sede patchwork bank en zit ontzettend lekker. Dus dat is het belangrijkste en we zijn er ontzettend blij mee!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!