Je bent er over uit: je wilt een muur in huis een andere kleur geven. Hartstikke leuk natuurlijk en waarschijnlijk sta je te popelen om aan de slag te gaan met de verfkwast. Wanneer je de verf in de door jou gewenste kleur wilt laten mengen, blijken er opeens tal van opties te zijn qua afwerking. Welke kies je dan? En wat kan ik je aanraden? Ik zet een aantal opties op een rijtje voor je.

Matte muurverf

Allereerst is er de muurverf met matte afwerking. Voor deze variant ga ik zelf vaak. Je krijgt zo een mooie matte kleur op de wand, zonder glans. Doordat er weinig reflectie optreedt door de matte afwerking, zul je merken dat oneffenheden in de wand minder opvallen. Veel verfmerken bieden trouwens ook nog een extra matte versie aan. Deze heeft een poederachtig effect op de wand. Erg mooi! Houd er wel rekening mee dat een matte verf redelijk kwetsbaar is. Je ziet er snel beschadigingen op, vegen (zeker op een donkere kleur!) en je kunt het niet makkelijk afwassen (sommige verven glanzen zelfs op als je er op gaat poetsen).

Afwasbare of afschrobbare muurverf

Een uitkomst voor bovengenoemd probleem is de afwasbare of afschrobbare muurverf. De mate waarin dit kan, wordt vaak weergegeven in een schrobvastheid klasse. In mijn ervaring zijn met name de afwasbare muurverven van schildersmerken als Sikkens heel erg goed. Deze muurverf is enorm goed afwasbaar en de matte afwerking glanst niet op als je stevig moet poetsen. Ook deze verven heb je dan weer in verschillende gradaties van glans en matheid. In de keuken heb ik bijvoorbeeld sinds een tijdje een hele mooie matte groene kleur, geschilderd met Sikkens Alphatex SF.

iets ophangen zonder boren

Kalkverf

Niet te verwarren met krijtverf! Deze vergissing hoor ik vaak. Krijtverf is namelijk een verfsoort die veel voor meubels wordt gebruikt. Met deze supermatte verf kun je heel makkelijk en zonder veel gedoe oude meubels een nieuw leven geven. Een krijtverf bevat natuurlijke pigmenten en in de meeste gevallen ook krijt (zoals de naam al doet vermoeden). Het geeft je meubels een mooi authentieke uitstraling.

Kalkverf is wel een verf die veel op wanden wordt gebruikt. In tegenstelling tot de hier bovengenoemde krijtverf, geeft kalkverf geen egale afwerking. Je gebruikt deze verf op de muur dan ook om een “gevlekt” effect te creëren. Je kunt hier dus hele mooie effecten mee op de muur maken, waarbij het resultaat ook nog afhankelijk is van de verftechniek die je gebruikt. Houd er rekening mee dat kalkverf wel wat kwetsbaarder is dan een normale muurverf en dat het overschilderen van kalkverf soms een probleem kan zijn.

Zijdeglans verf

Dit is een glanzende muurverf en ik moet zeggen dat ik deze zelf nooit toepas. Ik vind persoonlijk een zijdeglans erg mooi bij bijvoorbeeld kozijnen of zoals bij het verven van onze keukenkastjes, maar niet voor een muur. Het voordeel is dat een zijdeglans muurverf minder kwetsbaar is dan een matte verf en dus bijvoorbeeld weer wel geschikt kan zijn voor een hal of trapgat. Een zijdeglans verf geeft een wat glanzende afwerking aan je wand en je zult dus zien dat het licht erop reflecteert. Hierdoor zul je eventuele oneffenheden in de muur dus wel wat beter zien dan bij een matte verf.

Zijdematte muurverf

Een mooi compromis tussen de zijdeglans muurverf en de matte muurverf is de zijdematte muurverf. Deze zit er qua afwerking dus eigenlijk tussenin en vaak wordt er gesproken van een “fluweelachtig” effect op de wand. Ook qua kwetsbaarheid zit deze verf afwerking tussen zijdeglans en mat in.

Naast deze veelvoorkomende afwerkingen van muurverf is het natuurlijk zo dat er ook nog speciale afwerkingen verkrijgbaar zijn per merk. Zo zijn er merken die bekend staan om hun prachtige poederachtige matte afwerking. Bovenstaand overzichtje kan je in ieder geval een eindje op weg helpen als je in de bouwmarkt staat (of online verf bestelt) en een keuze moet maken uit het aanbod aan muurverf.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!