Regelmatig word ik om tips gevraagd voor de verzorging van kamerplanten. Al eerder schreef ik blogposts met tips voor specifieke planten, maar nog niet eerder verzamelde ik een aantal algemene tips die je altijd goed kunt gebruiken. Daarom vandaag mijn musthave producten bij de verzorging van je kamerplanten, in samenwerking met Pokon. Geloof me, deze producten gaan je groene leven makkelijker maken.

kamerplanten musthaves pokon

(Specifieke) voeding

Mijn eerste tip is plantenvoeding. Hiermee geef je je plant net dat extraatje om goed te groeien. Ik gebruik altijd biologische plantenvoeding van Pokon voor mijn kamerplanten. Voor specifieke planten kun je ook specifieke voeding gebruiken. Met name de planten die wat “special needs” hebben, kunnen hier veel baat bij hebben. Zo kan ik je orchideeënvoeding aanraden voor je orchideeën (verrassend). De orchidee is een plant die we vaak na een tijdje wegdoen, omdat ie uitgebloeid is. Met de voeding kun je ervoor zorgen dat je orchidee steeds opnieuw bloemen blijft geven.

De cactusvoeding is echt een aanrader voor je stekelige vrienden. Misschien denk je dat je cactus weinig nodig heeft, vanwege het feit dat je zelden water hoeft te geven. Toch hebben ook deze planten behoefte aan voedingsstoffen en die geef je gemakkelijk met speciale voeding.

Plantenvoeding geef je over het algemeen minder of niet in de wintermaanden. Je kunt vanaf februari weer starten met het geven van plantenvoeding. Op de verpakking vind je de exacte hoeveelheden en momenten waarop je het beste kunt voeden. Teveel voeding kan schade doen, dus check dit even goed!

kamerplanten musthaves pokon

Potgrond

De juiste kwaliteit potgrond kan een groot verschil maken. Bij goede potgrond is de samenstelling van de grond afgestemd op de behoeften van je plant. Ook bevat potgrond voeding, die je plant enkele maanden lang extra helpt met groeien. Kijk ook eens naar potgrond gericht op specifieke plantensoorten. Zo kun je bij je orchidee bijvoorbeeld weer kiezen voor speciale orchideeën potgrond. Deze potgrond is wat luchtiger van structuur om te zorgen dat de wortels niet gaan rotten. In de natuur groeien de wortels van de orchidee namelijk vaak in de lucht.

Sinds kort gebruik ik zelf ook speciale cactus potgrond. Ik heb een heleboel kleine cactussen en één hele grote. Vooral de grote wil ik echt heel graag in goede conditie houden. Deze potgrond is goed waterdoorlatend, zodat je cactus het water zo goed mogelijk kan opnemen en afvoeren. Geen overbodige luxe bij een plant die in de natuur gewend is maandenlang droog te staan en dan weer een grote regenbui te moeten verwerken. De cactus grond is overigens ook heel geschikt voor succulenten, oftewel vetplanten.

Stekpoeder

Dat ik geregeld planten stek, is volgens mij geen geheim. Ik maakte al vaker stappenplannen hoe je dit zelf ook kunt doen, bijvoorbeeld bij de Scindapsus Pictus of de zaagcactus. Dé tip om je stekken nog sneller te laten wortelen, is Pokon stekpoeder. Dit poeder bevat plantenhormonen die de groei bevorderen. Het gebruik ervan is simpel. Je dipt de wortels van je stekje in de stekpoeder (op de verpakking lees je precies hoe je dit doet), schud het overtollige poeder af en stopt je stekje in de grond. Ik vind het onwijs handig!

Insectenbestrijding

Recent vertelde ik je al uitgebreid over het bestrijden van rouwvliegjes in je planten. Ik deed dit middels nematoden (aaltjes) op geheel natuurlijke wijze. Heb je nou last van bijvoorbeeld bladluis? Dan kun je aan de slag met de biologische insectenspray van Pokon. Deze is ook op 100% natuurlijke basis en werkt goed tegen verschillende soorten luis. De spray is veilig voor mens en dier, wat betekent dat je deze zelfs in de moestuin kunt gebruiken.

Voor mij is het belangrijkste bij de bestrijding van insecten op planten dat het op veilige manier gebeurt. Niet alleen voor de plant, maar bijvoorbeeld ook voor huisdieren. Een natuurlijk middel is wat mij betreft dus altijd de beste optie.

Overige tools

Qua producten is het rijtje dat ik gebruik nu compleet. Verder gebruik ik wel nog een aantal andere tools bij de verzorging van mijn urban jungle. Zo is een gieter uiteraard onmisbaar (hoewel ik begonnen ben met een maatbeker bij mijn eerste planten…). Daarnaast kun je wat mij betreft niet zonder plantenspuit (voor het sproeien van de bladeren van tropische planten), een snoeischaar en een scherp mesje voor het nemen van stekjes. De stekjes die ik in het water laat wortelen, zet ik overigens gewoon in een oud drinkglas, dus hier gebruik ik niets specifieks voor (eventueel wat satéprikkers om het stekje “op te hangen”).

Conclusie van dit alles is dat er een aantal “musthaves” zijn wat mij betreft bij het verzorgen van je kamerplanten. Deze producten kunnen je helpen om het je planten zo comfortabel mogelijk te maken. Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Ook aanvullende tips zijn van harte welkom.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!