Via het Instagram account van de hond krijg ik geregeld vragen binnen hoe wij zo’n mooi interieur kunnen behouden met een hond in huis. Ik ben uiteraard dol op onze hond, maar vind niet dat ik ons hele huis op hem aan hoef te passen. Wat mij betreft is een mooi interieur dus zeker haalbaar met een hond. Zo kunnen zowel hond als baasjes naar hun zin wonen in één huis. Lees mee naar hoe ik dit doe.

 

De Puppyfase

Dit is een hele belangrijke fase. In deze periode leg je namelijk de basis van de opvoeding van je hond en wat ie nooit heeft aangeleerd, hoef je ook niet meer af te leren. Wij hebben zoveel mogelijk tijd in de opvoeding en zindelijkheidstraining gestoken als mogelijk was. Dit betekende dat we er in de eerste weken bijvoorbeeld elke twee uur uit gingen met de hond voor een plasje. Ook ‘s nachts zorgden we dat we bij elk piepje direct naar hem toe renden om hem mee naar buiten te nemen. Best intensief, maar zo was de hond wel supersnel zindelijk. Overdag namen we hem mee naar het werk.

In een boek van Cesar Millan hadden we gelezen dat het heel slim was om de pup de eerste twee weken in een aparte kamer te houden. We hebben toen dus een traphekje voor de studeerkamer in ons appartement (vorige huis) gezet en de pup daar zijn eigen kamer gegeven. Uiteraard waren we veel bij hem (en sliepen we zelfs de eerste nachten bij hem). Door hem de eerste twee weken niet in het hele huis te laten, zou de hond leren dat het huis jouw domein is. Op het moment dat ie dan wel door de rest van het huis mag, zal ie met meer respect omgaan met jouw spullen. Ik weet niet of dit echt zo is, maar bij ons heeft het enorm goed uitgepakt. Onze Charlie heeft eigenlijk nooit wat gesloopt.

interieur hond

De inrichting met een hond

Toen de hond ongeveer een half jaar oud was, gingen we verhuizen naar ons huidige huis. Dat was ook het moment dat we de bench opgeruimd hebben en deze niet meer in het nieuwe huis hebben gezet. We hebben nu een enorme houten mand in huis met een fijn kussen van Dog’s Companion. Dit is zijn plaats en hier slaapt ie altijd. Ik vind een bench erg lelijk in huis, dus ik ben blij dat die niet meer nodig was. Als je dus ook een mooi interieur zonder enorme bench wil, is het denk ik zaak om de hond vanaf jongs af aan te leren om je meubels niet te slopen. Geef  hem voldoende eigen kauwspeelgoed en beloon hem als ie daarmee aan de slag gaat. Het alleen laten langzaam opbouwen is ook een belangrijke en het is slim om hem voordat je weg gaat lekker moe te maken, zodat ie rustig gaat slapen.

 

Nog meer tips

Een aantal tips die ik je verder kan geven zijn:

  • Koop een mooie mand of bak om zijn speeltjes in te bewaren. Charlie heeft een leuk houten krat naast zijn mand staan waar al z’n favoriete speeltjes in zitten. Hij sleept ze geregeld door de hele kamer heen, maar zo kan ik ze altijd weer bij elkaar in de bak gooien aan het eind van de dag. Staat ook nog leuk in je interieur.

 

  • Ik weet dat veel mensen hier anders over denken, maar wij laten de hond absoluut niet op de bank. Eén keer hebben we hem hierop moeten corrigeren als pup en sindsdien heeft ie nooit meer geprobeerd om op de bank te komen. Als ie lekker op schoot wil, gaan we gewoon zelf op de grond zitten. Zo houd je je bank ook mooi.

 

  • Let op de keuze van de vloer. Waar we eerst dachten aan een houten vloer, kwamen we hier al gauw van terug toen we zagen wat een bende onze hond ervan kan maken. Nou heeft dit exemplaar natuurlijk ook extreem lange oren die hij rustig in z’n waterbak hangt en dan de hele vloer gaat dweilen ermee. Toch denk ik dat het met een hond sowieso zaak is om een makkelijk te reinigen vloer te kiezen.

 

  • Aanvullend op bovenstaande tip: leer de hond aan altijd na het uitlaten op de deurmat te gaan zitten en droog hem daar goed af, zodat ie niet je hele huis vies maakt.

 

  • Zijn riemen en handdoeken om hem af te drogen, bewaren we in een houten kist onder de kapstok. Zo zijn die dingen uit het zicht, maar kun je er wel makkelijk bij op de juiste plaats.

 

  • Lage salontafeltjes moeten naar mijn idee gewoon mogelijk zijn. Charlie weet dat ie absoluut niets van tafel mag pakken en zo kunnen we dus met een gerust hart lekkere dingen op een laag tafeltje zetten. Dit is overigens één keer mis gegaan toen we naar boven waren gegaan terwijl er plakjes worst op tafel lagen…

 

Kortom, ons interieur is zowel voor ons als voor de hond een fijne plek. Hoe gaan jullie hiermee om?

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!