Alles over de Monstera Obliqua met stap-voor-stap stek-instructies

 • Monstera Obliqua

De Monstera Obliqua is een bijzondere verschijning met zijn grote gaten in de bladeren. Iets minder bekend dan de grotere Monstera Deliciosa, maar wel ook een aanwinst voor je urban jungle in een bescheiden formaat. Ik heb hem nu enkele maanden in huis en heb dit plantje inmiddels ook succesvol gestekt. Vandaag vertel ik je meer over deze Monstera en laat ik je zien hoe je hem zelf kunt stekken.

Monstera Obliqua stekken

standplaats en water geven

De Monstera Obliqua wordt ook wel de Monstera Monkey Mask genoemd, vanwege de gaten in de bladeren. Het is een plant die oorspronkelijk in tropische regenwouden groeit. Daar vind je hem zowel over de grond kruipend, als opklimmend tegen bomen. Deze Monstera doet het dus zowel op een lichte standplaats als op een schaduwplaats goed. Direct zonlicht kun je beter vermijden.

Vanwege zijn tropische karakter, vindt de Monstera Obliqua het prettig als de grond altijd iets vochtig is. Laat hem dus niet helemaal uitdrogen, maar zorg er ook voor dat de wortels niet té nat blijven. Een- tot tweemaal per week een beetje water geven zal meestal voldoende zijn. Daarnaast is het verstandig om de bladeren ook af en toe te  besproeien met water. Een beetje plantenvoeding op zijn tijd kan natuurlijk ook nooit kwaad.

 

snelle groeier

De Monstera Obliqua is een snelle groeier. De mijne groeit vooralsnog flink de lucht in, maar de kans is groot dat de bladeren op den duur gaan hangen. Je kunt hem dus ook in een mooie hangpot planten. De bladeren komen opgerold ter wereld, met de gaten er al in. Ik moet af en toe wel wat bladeren uit elkaar vouwen, want regelmatig groeit er een nieuw blad door het gat van een ander blad. Iets om even in de gaten te houden dus!

 

hoe stek je de monstera obliqua?

De Monstera Obliqua vormt (net als de Deliciosa-variant) luchtwortels. De naam luchtwortels zegt het al: dit zijn wortels die niet onder, maar boven de grond groeien. Als deze wortels terug de grond in worden geleid, zullen ze daar verder groeien en wortelen. Je kunt deze luchtwortels echter ook gebruiken om de plant te stekken. Mijn eerste stekpoging was direct succesvol en daarom kan ik je aan de hand van foto’s laten zien hoe je dit doet:

Monstera Obliqua stekken

De Monstera Obliqua met de luchtwortel er nog aan.

Monstera Obliqua stekken

De luchtwortel afgeknipt en in regenwater gezet.

Monstera Obliqua stekken

Na één week.

Monstera Obliqua stekken

Na enkele weken.

Monstera Obliqua stekken

Ongeveer 6 weken later, klaar om de grond in te gaan.

Monstera Obliqua stekken

Het resultaat.

De reden dat ik regenwater heb gebruikt bij het stekken, is omdat hier veel voedingsstoffen in zitten. Heb je dus de keuze, ga dan altijd voor regenwater. Het is daarna even geduld hebben, maar uiteindelijk zullen er goede wortels gaan groeien en ben je klaar om je Monstera stek in de grond te zetten.

 

Ben jij al in het bezit van de Monstera Obliqua? En heb je deze al gestekt?

 

2017-10-03T16:28:22+00:00 04-10-2017|Planten|9 Comments

9 Comments

 1. Felke 12 oktober 2017 at 08:35 - Reply

  Goeiemorgen, bij de zoektocht naar meer info over de Obliqua kwam ik op jouw blogbericht hier uit!
  Handig dit, want mijn Obliqua moet het bij mij naar zijn zin hebben, want hij groeit ‘gelijk zot’.
  Wat betekend juist een luchtwortel?
  Ik heb 1 lang uitloper (50 cm) die ik nu tegen de muur aan leg, kan ik deze afknippen en in een vaasje regenwater droppen?
  Alvast bedankt!

  • styledbysabine 12 oktober 2017 at 12:43 - Reply

   Ha Felke, wat fijn dat ie zo goed groeit bij jou ook! Een luchtwortel is letterlijk een wortel die zich niet onder de grond, maar boven de grond vormt. Als je deze niet ziet, is het ook niet erg. Je kunt dan inderdaad een stengel afknippen en deze in water zetten. In dit geval moet je dan wel even geduld hebben (echt enkele weken), maar je zult zien dat zich dan vanzelf wortels gaan vormen (net als op de plaatjes bij mij). Bij mij is het stekje inmiddels ook weer heel hard aan het groeien! Succes!

   • Felke 12 oktober 2017 at 13:17 - Reply

    Toppie!
    Staat op het ‘to-dolijstje’ voor dit weekend!

    Bedankt!

 2. Mandy 26 december 2017 at 17:06 - Reply

  Hallo Sabine! Mijn monstera heeft allemaal bruine plekken op de bladeren. Heb jij enig idee waar dat aan zou kunnen liggen?

  • styledbysabine 27 december 2017 at 11:15 - Reply

   Ha Mandy! Allereerst de vraag of ie voldoende licht krijgt? Zeker nu in de winter wil dat nog wel eens het probleem zijn. Houd je de grond verder goed vochtig (niet nat!) en spray je de bladeren af en toe? Mocht je twijfelen over de hoeveelheid daglicht, zet hem dan eens een tijdje wat dichterbij het raam. Kijken of dat misschien helpt. Succes!

 3. Barbara 22 maart 2018 at 20:33 - Reply

  Hoi Sabine ik ben vooral benieuwd wat er met de oude plant gebeurd waar je de stek van afknipt Groeit deze een nieuwe zijscheut waar je de stek afgeknipt hebt? Ik wil een stekje weggeven maar heb maar twee stengels dus het is wel de bedoeling dat er weer nieuw leven in mijn eigen plant komt na het afknippen van de stek haha

  • styledbysabine 24 maart 2018 at 10:41 - Reply

   Hoi Barbara,
   Bij mij duurde het wel even, maar inmiddels zijn er weer flinke nieuwe stengels gegroeid aan het deel wat ik had afgesnoeid. Wel zie je dat de nieuwe scheuten uit de zijkant van de “wond” komen en dat de wond gewoon een ingedroogd plekje blijft. Succes!

 4. Nadine 16 april 2018 at 22:59 - Reply

  Hi! Heb je toevallig nog een stekje te ruil van de monstera obliqua? 🙂

  • styledbysabine 17 april 2018 at 09:42 - Reply

   Hi! Je mag altijd langskomen om een stekje op te halen, maar versturen doe ik niet gezien het enorm aantal verzoeken dat ik hiertoe krijg.

Leave A Comment