De moestuintjes van de Albert Heijn waren bij mij de eerste aanleiding om te starten met het moestuinieren. Op mijn balkon van mijn appartement in Amsterdam ging ik aan de slag met de zaadjes. In het begin fanatiek en enthousiast, maar later vergat ik de plantjes weer en was het meer een slagveld dan een moestuin. Ik besloot de AH moestuintjes van afgelopen jaar dan ook te bewaren tot we een tuin zouden hebben. In ons nieuwe huis (met tuin) waagde ik dus dit jaar een nieuwe poging en met resultaat! Van proberen kun je blijkbaar leren en vandaag deel ik mijn tips, zodat ook jij een moestuin kunt beginnen én onderhouden.
Moestuinbak
Natuurlijk kun je beginnen met het planten van je zaadjes in kleine potjes, maar al gauw zul je merken dat je ze moet verpotten naar een grotere bak. Als je (net als wij) in het bezit bent van een zogenaamde tegeltuin, dan lijkt dit een probleem te worden. De oplossing is echter simpel en op heel veel plaatsen te koop, namelijk de moestuinbak. Deze bak is ruim 1 bij 1 meter, gemaakt van hout en heeft een houten raster aan de bovenkant waarmee je je moestuinbedden kunt verdelen. Vergeet niet om er worteldoek onder te leggen voordat je aan de slag gaat (dit wordt meestal bijgeleverd) en daarna kun je hem gaan volstorten met aarde. Houd er rekening mee dat er veel (echt heel veel) zakken aarde in zo’n bak gaan. Wij hadden een aantal kleine zakken meegenomen bij het tuincentrum, maar kwamen bedrogen uit toen bleek dat er bijna 250 liter grond in zo’n moestuinbak gaat. Handig om rekening mee te houden dus! Wij kochten onze moestuinbak bij Karwei (slechts € 24,95 en dan ging er nog 20% keuzekorting af), maar je kunt ze ook online bestellen, bijvoorbeeld hier.
zaaien
Eigenlijk bestaat onze hele moestuin uit Albert Heijn Moestuintjes. Je hebt dus echt geen speciale zaden nodig van het tuincentrum (kan natuurlijk wel), maar ook met de gratis moestuintjes van de supermarkt kom je een heel eind. In het begin had ik niet gelijk alle vakken van de bak gevuld en dat bleek eigenlijk een hele handige keuze te zijn. Op een gegeven moment begon alles namelijk zo flink te groeien, dat ik mooi wat plantjes over kon zetten naar de nog lege vakken. De basilicum kwam bijvoorbeeld best wel onder de verdrukking door de enorme hoeveelheden kropsla die er waren gegroeid. Door de plantjes te verplaatsen naar een lege plek, konden ze weer fijn van de zon genieten en groter groeien.
verzorging
Het verzorgen van de moestuin vraagt best wat toewijding. Voldoende zonlicht is de nummer 1 behoefte van je plantjes, dus zorg in ieder geval dat je je moestuinbak op de juiste plek in de tuin zet. Zeker met de warme dagen is het erg belangrijk om elke dag voldoende water te geven. Dan zie je je groentes echt met de dag groeien. Wij kwamen er verder achter dat het belangrijk is om op tijd te oogsten. Je merkt bijvoorbeeld aan de kropsla dat deze op een gegeven moment zo groot wordt, dat hij zowel zichzelf als andere groentes in de verdrukking brengt. Dan is het goed om de grote bladeren eraf te halen en lekker op te eten.
Natuurlijk waren er uiteindelijk succesvolle projecten en minder succesvolle projecten in mijn moestuinbak, dus hieronder een overzicht van beide groepen:
Succesvol
- Alle soorten sla (kropsla, rucola, etc). Deze groeiden allemaal supergoed en voorlopig kunnen we flink eten van alle sla uit eigen tuin.
- Spinazie. Hetzelfde verhaal als hierboven.
- Phacelia. Dit gezellige bloemetje wordt ook wel bijenvriend genoemd en dat is niet voor niks. We zien eigenlijk altijd wel bijen op en rond deze bloemen en bijen zijn erg belangrijk voor een gezonde moestuin. Een aanrader dus! (en ook gewoon van een AH moestuintje)
- Basilicum. Waar de basilicumplantjes bij mij in de keuken altijd heel snel het loodje leggen, blijken ze in de moestuin wel succesvol. Ze staan wel graag in de zon (waarschijnlijk ook de reden dat het in de keuken steeds mislukt), dus ik moest ze wel verplaatsen toen de sla er iets teveel overheen was gegroeid. Maar na de herplaatsing zijn ze fanatiek aan het groeien en smaken ze heerlijk.
- Goudsbloem. Deze bloem ziet er niet alleen erg vrolijk uit, hij heeft ook een functie in de moestuin. Hij vangt namelijk bladluizen en dat merk je! Even schrok ik toen ik allemaal minibeestjes op de stengels van de goudsbloemen zag, maar al gauw las ik op internet dat dit er juist voor zorgt dat de bladluizen niet op je groentes gaan zitten. Ideaal!
- Cherrytomaten. Hoewel we nog niet hebben kunnen oogsten (deze hebben we pas later gezaaid), zijn de planten al flink aan het groeien. Ik denk dus dat we wel cherrytomaten zullen krijgen.
minder succesvol
- Radijsjes. Aan de ene kant wel succesvol, want ze groeiden goed en we hebben er een paar kunnen eten. Aan de andere kant is dat juist het probleem; ze nemen best wat ruimte in en dan heb je er slechts een paar. Ik zou ze dus niet aanraden.
- Tuinkers. Deze groeiden als een gek, maar al gauw werd het eigenlijk veel te veel. De hele moestuin was gevuld met tuinkers en nog steeds zien we overal tuinkers terugkomen. Als je het niet op tijd oogst, worden het ook nog eens enorme lange planten. Niet bij te eten voor ons dus.
Verder hebben we nog een aantal dingen staan, die nog niet echt een doorslaand succes zijn, maar ook nog niet mislukt. We blijven fanatiek voor de moestuin zorgen en wie weet krijgen we dan nog meer kleine successen. Volgend jaar gaan we er echt een project van maken met een goede planning. Dan zal ik me ook nog iets meer gaan richten op de kruiden, omdat deze makkelijk groeien en goed bruikbaar zijn in de keuken. De radijsjes en de tuinkers slaan we dan over. Ook bijvoorbeeld wortels vind ik onhandig in de bak, omdat ie daar eigenlijk niet diep en groot genoeg voor is.
Mocht jij ook een moestuin hebben en nog goede tips hebben, dan zijn die van harte welkom!
Dit artikel bevat een affiliate link.
[…] zelf met wat meer groen moet aankleden (en minder onderhoud, jee!). Wat wij gedaan hebben, is een moestuinbak in de tuin gezet. Deze is helemaal niet duur en je kunt prima de gratis moestuintjes van de Albert […]